Zgjidhni gjuhën tuaj:

Kuarteti i Robertit

Kuarteti i Robertit është një familje prej 4 galaktikash shumë të ndryshme nga njëra-tjetra, të lokalizuara në një distancë rreth 160 milionë vjet-dritë larg nesh, afër qendrës së yjësisë së jugut Feniksit. Anëtarët e tij janë NGC 87, NGC 88, NGC 89 dhe NGC 92, të zbuluara nga John Herschel në vitin 1830.

NGC 87, lart djathtas, është një galaktikë e parregullt e ngjashme me satelitët e Rrugës së Qumështit, Retë e Magelanit. NGC 88, në qendër, është një galaktikë spirale me një mbulesë të jashtme të shpërndarë, ndoshta shumica e përbërë nga gazi. NGC 89, në mes poshtë, është një galaktikë tjetër spirale me dy krahë të mëdhenj spiralë. Anëtari më i madh i sistemit, NGC 92, nga e majta, është një galaktikë spirale “Sa” me një formë të pazakontë. Një nga krahët e saj, i gjatë rreth 100,000 vite-dritë, është shtrembëruar nga bashkëveprimet dhe përmban sasi të mëdha pluhuri.

Të drejtat:

ESO

Bookmark and Share

Rreth fotografisë

Id:eso0535a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:04 Nëntor 2005
Publikime të ngjashme:eso0535
Përmasat:1825 x 1688 px

Rreth objektit

Emri:NGC 87, NGC 88, NGC 89, NGC 92
Tipi:• Local Universe : Galaxy
• X - Galaxies
Distanca:150 milion vite dritë
Constellation:Phoenix

Wallpaper

1024x768
157,9 KB
1280x1024
328,3 KB
1600x1200
671,6 KB
1920x1200
990,9 KB
2048x1536
1,3 MB

Koordinatat

Position (RA):0 21 22.07
Position (Dec):-48° 38' 33.78"
Field of view:6.11 x 5.65 arcminutes
Orientimi:Veriu është 1.6° djathtas vertikales
Shikoje në Teleskopin e gjithë botës:
View in WorldWide Telescope

Ngjyra & filtera

BandaGjatësi valeTeleskopi
Optik
B
440 nm Very Large Telescope
FORS2
Optik
V
557 nm Very Large Telescope
FORS2
Optik
R
655 nm Very Large Telescope
FORS2
Infra të kuqe
I
768 nm Very Large Telescope
FORS2

Shih dhe