Galaktika Spirale NGC 1232

Galaktika spirale e madhe e mrekullueshme NGC 1232 dhe shoqëruesi i shtrembëruar me formën si shkronja greke “theta”.

Çifti është lokalizuar afërsisht 70 milionë vjet dritë larg në yjësinë e Eridanit (lumi). Miliarda yje dhe pluhura të errët janë kapur në këtë vorbull të bukur gravitacionale. Krahët spiralë blu me shumë yje të rinj dhe me zonat e formimit të yjeve, bëjnë një konstrast të mrekullueshëm me bërthamën në ngjyrë të verdhë e të kuqe të yjeve të vjetër.

Ky imazh është bazuar në të dhënat e marra me teleskopin Danez 1.5 m në Observatorin e ESO-s në La Silla në Kili, përmes 3 filtrave (B: 900 s, V: 400 s, R: 400 s). Lindja është lart, Veriu është në të majtë.

Të drejtat:

ESO/IDA/Danish 1.5 m/R.Gendler and A. Hornstrup.

Rreth fotografisë

Id:ngc1232b
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Dhj 3, 2009, 23:18 CET
Përmasat:2057 x 2025 px

Rreth objektit

Emri:NGC 1232
Tipi:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Distanca:60 milion vite dritë
Constellation:Eridanus

Formate Fotografish

JPEG i madh
940,6 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
180,3 KB
1280x1024
295,9 KB
1600x1200
470,0 KB
1920x1200
656,4 KB
2048x1536
845,8 KB

Koordinatat

Position (RA):3 9 52.34
Position (Dec):-20° 34' 21.93"
Field of view:13.55 x 13.34 arcminutes
Orientimi:Veriu është 45.0° djathtas vertikales

 

Shih dhe