Një shirit dritash - Rruga e Qumështit mbi La Silla

Kjo fotografi panaromike, e bërë nga Alexandre Santerne, tregon një pamje të brendshme të diskut të Rrugës së Qumështit, galaktikës tonë, si dhe natën e ftohtë të dimrit, me një borë të lehtë në Observatorin e La Silla-s në Kili. Për shkak të pozicionit tonë, të favorshëm, brenda diskut të galaktikës, kjo e fundit duket si një shirit me drita që zgjatet nëpër qiell. Në këtë panoramë, Rruga e Qumështit është harkuar nga projektimi fotografik me kënd të gjerë.

Po të shohim mbi kodër në të majtë të kësaj fotoje gjejmë teleskopin 3.6-meta të ESO-s, shtëpinë e gjahtarit, më të rëndësishëm në botë, të ekzoplanetëve, HARPS (High Accuracy Radial Planet Searcher). Larg në të djathtë është teleskopi Zviceran 1.2-metra Leonhard Euler, i ndërtuar dhe në përdorim nga Observatori i Gjenevës.

Ka shumë arsye se pse La Silla është një vend ideal për vëzhgimin e qiellit të natës në përgjithësi, dhe të Rrugës së Qumështit në veçanti. Së pari, është e vendosur në hemisferën jugore, duke na dhënë një pamjen e rajonit qëndror të galaksisë, një zonë kjo më të pasur me yje, dhe së dyti, ajo është e vendosur larg nga ndotja dritore dhe urbane, në një lartësi prej 2400 metrash mbi nivelin e detit, duke patur netë të errëta dhe atmosferë të qartë.

Alexandre publikoi këtë fotografi në grupin tuaj të ESO-s të fotografive në Flickr. Grupi Flickr rishikohet rregullisht dhe fotot më të mira përzgjidhen për t'u botuar në serinë tonë të Pikturave të Javës, ose në galerinë tonë. Që kur u publikua kjo foto, Alexandre gjithashtu u bë një ambasador i fotografive të ESO-s.

Lidhje

Të drejtat:

ESO/A. Santerne 

Rreth fotografisë

Id:potw1314a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Pri 8, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:15533 x 3802 px

Rreth objektit

Emri:ESO 3.6-metre telescope, Panorama, Swiss 1.2-metre Leonhard Euler Telescope
Tipi:Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way

Formate Fotografish

JPEG i madh
21,7 MB
Publikim JPEG
1,4 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
329,0 KB
1280x1024
455,3 KB
1600x1200
613,2 KB
1920x1200
733,2 KB
2048x1536
869,2 KB

 

Shih dhe