Back to ESO News index

ESO News
ESO eso1323sq: Dietë me pak natrium shumë e rëndësishme për yjet e vjetër — Vëzhgimet e reja të VLT-së shkaktojnë ndryshime të mëdha tek teoritë yjore. Astronomët presin që yjet si Dielli jonë do ta çlirojnë shumicën e atmosferës së tyre në hapsirë afër fundit të jetës së tyre. Por vëzhgimet e fundit të një grumbulli gjigand të bërë me Teleskopin Shumë të Madh të ESO-s ...

Shikoje në faqen e internetit
Observatori
Evropian
i Jugut
Lajmet e ESO-s
29 Maj 2013

Astronomët presin që yjet si Dielli jonë do ta çlirojnë shumicën e atmosferës së tyre në hapsirë afër fundit të jetës së tyre. Por vëzhgimet e fundit të një grumbulli gjigand të bërë me Teleskopin Shumë të Madh të ESO-s kanë treguar – në kundërshtim me të gjithë parashikimet – që shumica e yjeve nuk arrijnë në atë fazë. Skuadra ndërkombëtare gjeti se sasia e natriumit tek yjet është një mjet matës perfekt për të gjetur se si do ta mbyllin jetën e tyre yjet.

Publikimi, fotot dhe videot janë të disponueshme në:
http://www.eso.org/public/albania/news/eso1323/

Përkthimet janë të disponueshme në faqen e vendit tuaj: Österreich, BelgiëBelgiqueBelgien, Brasil, Chile, Česko, Danmark, Suomi, France, Deutschland, Ísland, Italia, Nederland, Norge, Polska, Portugal, Россия, España, Sverige, SuisseSchweizSvizzera, Türkiye, Україна, International English

Me respekt,
Herald Buneci
ESON Albania
eson-albania@eso.org

29 Maj 2013
  ESO Njoftime


Bavarian Minister of Sciences, Research and the Arts visits Paranal

27 Maj 2013: The Bavarian State Minister of Sciences, Research and the Arts, Dr Wolfgang Heubisch, made a special visit to ESO’s Paranal Observatory in Chile on 24–25 May 2013 at the end ...

Lexo më shumë

ESOcast 57: ESO’s VLT Celebrates 15 Years of Success

24 Maj 2013: Our new ESOcast celebrates the 15th anniversary of ESO’s flagship facility, the Very Large Telescope, with a spectacular visual review of some of the most impressive images from its years ...

Lexo më shumë Foto e Javës
Ngjarjet e ardhshme

 
Duke admiruar Galaktikën  Rruga e Qumështit ndriçon mbi borën e rënë në La Silla  Lore duke ecur  Krahë për shkencën fluturim mbi ALMA-n  Argjend dhe blu në Paranal 

Shikoje në faqen e internetit

Na ndiqni neve në:

Facebook Twitter Flickr YouTube Vimeo

Observatori Evropian i Jugut, Karl-Schwarzschild-Str 2, D-85748 Garching bei München, Germany