Back to ESO News index

ESO News
ESO eso1325sq: ALMA Zbulon një Fabrikë Kometash — Vëzhgimet e reja të një zone me pluhur rreth një ylli të ri shpjegojnë misterin e hershëm të formimit të planetëve. Astronomët duke përdorur Rrjetin e Madh Milimetrik/nënmilimetrik të Atacama-s (ALMA) kanë fotografuar një zonë rreth një ylli të ri, ku grimcat e pluhurit mund të rriten duke u bashkuar me njëra – tjetrën. Kjo është hera e parë ku një ...

Shikoje në faqen e internetit
Observatori
Evropian
i Jugut
Lajmet e ESO-s
6 Qershor 2013

Astronomët duke përdorur Rrjetin e Madh Milimetrik/nënmilimetrik të Atacama-s (ALMA) kanë fotografuar një zonë rreth një ylli të ri, ku grimcat e pluhurit mund të rriten duke u bashkuar me njëra – tjetrën. Kjo është hera e parë ku një re e tillë pluhuri është vëzhguar dhe modeluar me kaq qartësi. Ajo zgjidh misterin e hershëm se si grimcat rriten në pjesëza më të mëdha derisa përfundimisht formojnë kometën, planetet dhe trupa të tjerë shkëmborë. Rezultatet janë publikuar në gazetën shkencore të 7 Qershorit 2013.

Publikimi, fotot dhe videot janë të disponueshme në:
http://www.eso.org/public/albania/news/eso1325/

Përkthimet janë të disponueshme në faqen e vendit tuaj: Österreich, BelgiëBelgiqueBelgien, Brasil, Chile, Česko, Danmark, Suomi, France, Deutschland, Ísland, Italia, Nederland, Norge, Polska, Portugal, Россия, España, Sverige, SuisseSchweizSvizzera, Türkiye, Україна, International English

Me respekt,
Herald Buneci
ESON Albania
eson-albania@eso.org

06 Qershor 2013
  ESO Njoftime


ESOcast 58: ALMA Discovers Comet Factory

06 Qershor 2013: ESOcast number 58 will lead you straight into a trap. Astronomers using the new Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) have, for the first time, clearly imaged a dust trap — ...

Lexo më shumë

ALMA Early Science Period Extended

06 Qershor 2013: Following the very busy period of the ALMA inauguration in March 2013, and as part of the activities towards the completion of the observatory later this year, the ALMA team ...

Lexo më shumë

European Astronomy Journalism Prize Expanded

03 Qershor 2013: The European Astronomy Journalism Prize 2013 is launched today and this year has been expanded to now include entries from Europe and South America. The competition is run by the ...

Lexo më shumë

E re në eso.org
Ngjarjet e ardhshme

 
Tre planetë kërcejnë mbi La Silla  Valëzime përgjatë qiellit Kilian  Duke admiruar Galaktikën  Rruga e Qumështit ndriçon mbi borën e rënë në La Silla  Lore duke ecur 

Shikoje në faqen e internetit

Na ndiqni neve në:

Facebook Twitter Flickr YouTube Vimeo

Observatori Evropian i Jugut, Karl-Schwarzschild-Str 2, D-85748 Garching bei München, Germany