Back to ESO News index

ESO News
ESO eso1327sq: Surprizë prej pluhuri rreth një Vrime të Zezë Gjigande. Teleskopi Interferometrik Shumë i Madh ka mbledhur rezultatet më të detajuara të vrojtimeve që i janë bërë ndonjëherë pluhurit rrotull një vrime të zezë gjigande në qendër të një galaktike aktive. Në vend që ta gjenin të gjithë pluhurin ndriçues ...

Shikoje në faqen e internetit
Observatori
Evropian
i Jugut
Lajmet e ESO-s
20 Qershor 2013

Teleskopi Interferometrik Shumë i Madh ka mbledhur rezultatet më të detajuara të vrojtimeve që i janë bërë ndonjëherë pluhurit rrotull një vrime të zezë gjigande në qendër të një galaktike aktive. Në vend që ta gjenin të gjithë pluhurin ndriçues në zonën rreth vrimës së zezë astronomët gjetën një pjesë të madhe të tij në pjesën e sipërme dhe të poshtme të unazës prej pluhuri. Këto vrojtime treguan se pluhuri shtyhet nga vrima e zezë si një re e ftohtë – një gjetje surprizë, e cila sfidon teoritë e sotme dhe na tregon se si evolojnë dhe ndërveprojnë me mjedisin përreth vrimat e zeza supermasive.

Publikimi, fotot dhe videot janë të disponueshme në:
http://www.eso.org/public/albania/news/eso1327/

Përkthimet janë të disponueshme në faqen e vendit tuaj: Österreich, BelgiëBelgiqueBelgien, Brasil, Chile, Česko, Danmark, Suomi, France, Deutschland, Ísland, Italia, Nederland, Norge, Polska, Portugal, Россия, España, Sverige, SuisseSchweizSvizzera, Türkiye, Україна, International English

Me respekt,
Herald Buneci
ESON Albania
eson-albania@eso.org

20 Qershor 2013
 Foto e Javës


17 Qershor 2013
Bubullima dhe rrufe
Ngjarjet e ardhshme

 
The Rise and Fall of a Supernova  Tre planetë kërcejnë mbi La Silla  Valëzime përgjatë qiellit Kilian  Duke admiruar Galaktikën  Rruga e Qumështit ndriçon mbi borën e rënë në La Silla 

Shikoje në faqen e internetit

Na ndiqni neve në:

Facebook Twitter Flickr YouTube Vimeo

Observatori Evropian i Jugut, Karl-Schwarzschild-Str 2, D-85748 Garching bei München, Germany