Back to ESO News index

ESO News
ESO — Reaching New Heights in Astronomy
Shikoje në faqen e internetit
Observatori
Evropian
i Jugut
Lajmet e ESO-s
28 Gusht 2013

Një skuadër ndërkombëtare e drejtuar nga astronomët në Brazil ka përdorur Teleskopin Shumë të Madh të ESO-s për të identifikuar dhe studiuar yllin më të vjetër të ngjashëm me Diellin që njihet deri më sot. I pozicionuar 250 vite-dritë larg Tokës, Ylli HIP 102152 ngjason më shumë me Diellin nga yjet e ngjashëm me të – me përjashtim që ai është gati 4 miliard vjet më i vjetër. Ky binjak i vjetër gati identik me Diellin na jep neve për herë të parë mundësinë të shohim se si do të jetë Dielli jonë pas 4 miliard vitesh. Vëzhgimet gjithashtu na japin për herë të parë një lidhje të qartë midis moshës së Diellit dhe përqindjes së sasisë së Litiumit, dhe për më shumë na sugjeron që HIP 102152 mund të përmbajë planetë të ngurtë të ngjashëm me Tokën.

Publikimi, fotot dhe videot janë të disponueshme në:
http://www.eso.org/public/albania/news/eso1337/

Me respekt,
Deparatamenti i ESO-s mbi Edukimin dhe Reklamimin Publik
28 Gusht 2013
  ESO Njoftime


Celebrating 50 years in Chile — ESO & Chile brochure published

26 Gusht 2013: The new brochure ESO & Chile celebrates the 50 year anniversary of ESO in Chile. It describes an important relationship between ESO — the foremost intergovernmental astro­nomy organisation in Europe ...

Lexo më shumë

ALMA Filmed with Hexacopter — Hexacopter captures the first remote controlled aerial video footage of ALMA

23 Gusht 2013: High on the Chajnantor Plateau in the Chilean Andes these 58 antennae — eventually to become 66 — make up the largest astronomical project in existence, the Atacama Large Millimetre/submillimetre array ...

Lexo më shumë

 Foto e Javës
Ngjarjet e ardhshme

 
Natë me yje në La Silla  The calm before the storm  Belt of Venus over Cerro Paranal  Messier 100 — grand design splendour  The NTT spinning like a top 

Shikoje në faqen e internetit

Na ndiqni neve në:

Facebook Twitter Vimeo Flickr YouTube LinkedIn Google+ Pinterest Itunes Scribd Issuu Livestream

Observatori Evropian i Jugut, Karl-Schwarzschild-Str 2, D-85748 Garching bei München, Germany