Persbericht

ESO’s verborgen schatten zien het daglicht

12 januari 2011

ESO heeft de winnaars bekendgemaakt van ESO’s astrofotografie-wedstrijd Hidden Treasures 2010, waarvoor bijna 100 inzendingen zijn binnengekomen. Hidden Treasures gaf sterrenkunde-amateurs de kans om ESO’s archieven met astronomische data te doorzoeken op verborgen kosmische juweeltjes. Sterrenkunde-enthousiasteling Igor Chekalin uit Rusland heeft de eerste prijs gewonnen – een bijzondere reis naar ESO’s Very Large telescope op Paranal in Chili.

De afbeeldingen van de sterrenhemel die te zien zijn in de persberichten van ESO zijn indrukwekkend.  Maar vele uren handwerk zijn nodig om van de ruwe data die de telescopen leveren, kleurrijke afbeeldingen te maken. Die worden gecorrigeerd voor verstoringen en worden zo verbeterd dat de details in de astronomische data zichtbaar worden. ESO heeft een team van professionele beeldbewerkers, maar voor de ESO’s Hidden Treasures 2010 competitie besloten deze experts om enthousiaste amateursterrenkundigen en –fotografen de mogelijkheid te geven de wereld te tonen wat zij zouden kunnen doen met de gigantische hoeveelheid data die de ESO-archieven bevatten.

In totaal besloten bijna 100 enthousiastelingen de uitdaging aan te gaan. “We waren compleet verrast door het aantal en de kwaliteit van de inzendingen. Dit was geen uitdaging voor bangeriken, omdat de deelnemers niet alleen vaardigheden op het gebied van dataverwerking nodig hadden, maar ook een artistiek gevoel. We zijn opgetogen dat er zoveel talent blijkt te bestaan”, zegt Lars Lindberg Christensen, hoofd van ESO’s Education and Public Outreach Department.

De deelnemers moesten terabytes aan professionele astronomische data doorploegen om een serie afbeeldingen in grijswaarden te identificeren van een hemelobject dat de verborgen schoonheid van ons universum zou onthullen.

De deelnemers maakten kans op mooie prijzen. De eerste prijs is een reis naar ESO’s Very Large Telescope op Paranal in Chili, met rondleidingen en deelname aan nachtelijke waarnemingen. Andere prijzen zijn een iPod, boeken en DVD’s. Verder worden de mooiste afbeeldingen gepubliceerd op de website www.eso.org als Foto van de Week, met naamsvermelding.

De jury beoordeelde de inzendingen op de kwaliteit van databewerking, de originaliteit van de afbeelding en de esthetische waarde. Omdat de beste foto’s werden ingestuurd door dezelfde mensen, is besloten de prijzen toe te kennen aan de tien meest getalenteerde inzenders om zo meer mensen te kunnen belonen voor hun inspanningen en talent.

De tien winnaars van de wedstrijd zijn:

  • Eerste prijs, een reis naar Paranal + goodies: Igor Chekalin (Rusland).
  • Tweede prijs, een iPod Touch + goodies: Sergey Stepanenko (Oekraïne).
  • Derde prijs, VLT laser cube model + goodies: Andy Strappazzon (België).
  • Vierde t/m tiende prijs, Eyes on the Skies Boek + DVD + goodies: Joseph (Joe) DePasquale (VS), Manuel (Manu) Mejias (Argentinië), Alberto Milani (Italiië), Joshua (Josh) Barrington (VS), Oleg Maliy (Oekraïne), Adam Kiil (Verenigd Koninkrijk), Javier Fuentes (Chili).

Deze tien winnaars stuurden de twintig best gewaardeerde foto’s in:

Igor Chekalin, de winnaar van de reis naar Paranal: “Het was een geweldige ervaring en een groot genoegen om te werken met zulke fantastische data. Voor mij als amateur astro-fotograaf was dit de moeilijkste bewerkings- en nabewerkingsopdracht die ik ooit heb gedaan. Mijn deelname aan de Hidden Treasures Competitie bood mij een hele serie uitdagingen, van het installeren van nieuwe software tot het bestuderen van technieken en systemen die ik helemaal niet kende”.

Het succes van de ESO’s Hidden Treasures 2010 competitie en het enthousiasme van de getalenteerde deelnemers maakten de beslissing om de wedstrijd te prolongeren heel gemakkelijk. Op www.eso.org volgt informatie over ESO’s Hidden Treasures 2011.

Meer informatie

ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa, en het meest productieve astronomische observatorium ter wereld. ESO wordt ondersteund door 14 landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerp, de bouw en het beheer van krachtige grondobservatoria die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op sterrenkundig gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staat ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld. Ook is ESO de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA. Daarnaast is ESO momenteel bezig met ontwerpstudies voor de 42-meter Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescoop (E-ELT), die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Rodrigo Alvarez
Planetarium, Royal Observatory of Belgium
Brussels, Belgium
Tel: +32 2 474 70 50
E-mail: rodrigo.alvarez@oma.be

Olivier R. Hainaut
ESO, Astronomer and Science Liaison for the Education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6752
Mob: +49 151 2262 0554
E-mail: ohainaut@eso.org

Oana Sandu
ESO, Community Coordinator for the Education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Mob: +49 176 943 942 20
E-mail: osandu@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1102.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1102nl-be
Naam:Contest
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Other

Afbeeldingen

The winners of ESO’s Hidden Treasures 2010 competition
The winners of ESO’s Hidden Treasures 2010 competition
Alleen in het Engels
Astronomy enthusiast Igor Chekalin from Russia
Astronomy enthusiast Igor Chekalin from Russia
Alleen in het Engels