Pressemeddelelser 2013

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1330da — Pressemeddelelse
Galaksefodring fanget i det fjerne søgelys
4. juli 2013: Astronomer har brugt ESOs Very Large Telescope, og fundet en fjern galakse, der glubsk 'spiser' af de nærliggende galakser. Det kan ses, at gassen falder ind mod galaksen, og skaber en strøm der sætter gang i stjernedannelse samtidig med at det driver galaksens rotation. Dette er det hidtil bedste direkte observationelle bevis, der støtter teorien om at galakser indfanger og fortager nærliggende materiale for at vokse sig større og danne stjerner. Resultaterne kan ses d. 5. juli 2013 i den videnskabelige journal Science.
eso1329da — Pressemeddelelse
Verdenspremiere på IMAX® 3D filmen 'Det skjulte univers'
1. juli 2013: 3D filmen Det skjulte univers kan ses i IMAX® og storlærred biografer verden over, med verdenspremiere d. 28. juni 2013 hos Great Lakes Science Center i Cleveland, Ohio, USA og d. 29. juni hos Tycho Brahe Planetarium i København, Danmark. Filmen viser de mest moderne teleskoper i høj opløsning i time-lapse i fortryllende 3D udgaver af himmelstrukturer og 3D simuleringer af universets udvikling.
eso1328da — Pressemeddelelse
Tre planeter i den beboelige zone af en nærliggende stjerne
25. juni 2013: En gruppe astronomer har kombineret nye observationer af Gliese 667C med eksisterende data fra HARPS på ESOs 3,6-meter teleskop i Chile, og har fundet et system, der indeholder mindst seks planeter. Rekord-mange af disse planeter - hele tre af dem - er super-Jorde der ligger i den zone omkring stjernen hvor flydende vand kan eksistere, hvilket gør dem til steder hvor liv muligvis kan forekomme. Dette er det første system med en tætpakket beboelig zone, man nogensinde har fundet.
eso1327da — Pressemeddelelse
En støvet overraskelse omkring et stort sort hul
20. juni 2013: ESOs Very Large Telescope Interferometer har samlet nogle af de hidtil bedste observationer nogensinde, af støvet omkring det kæmpestore sorte hul i midten af en aktiv galaksekerne. Man havde forventet at det glødende støv lå som en doughnut omkring det sorte hul, men det lå faktisk over og under denne 'doughnut'. Disse observationer viser at støvet bliver skubbet væk fra det sorte hul som en kølig vind, hvilket er meget overraskende, da det udfordrer nuværende teorier, om supertunge sorte hullers udvikling og vekselvirkning med sine omgivelser.
eso1326da — Pressemeddelelse
En ny slags pulserende stjerne er blevet opdaget
12. juni 2013: Astronomer har brugt det schweiziske 1,2-meter Leonhard Euler teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile og fundet en ny type pulserende stjerner. Opdagelsen er baseret på små ændringer i lysstyrken for en række stjerner i en stjernehob. Observationerne viste at stjernerne besad hidtil ukendte egenskaber, der ikke passer ind i nuværende teorier, og får nye spørgsmål om oprindelsen af disse variationer til at myldre frem.
eso1325da — Pressemeddelelse
ALMA opdager kometfabrik
6. juni 2013: Astronomer har brugt det nye Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) til at tage billeder af et område omkring en ung stjerne, hvor støvpartikler kan vokse ved at klumpe sig sammen. Dette er første gang, at en sådan støvfælde er blevet tydeligt observeret og modelleret. Det løser et langvarigt mysterium om hvordan støvpartikler, der ligger i skiver omkring stjerner vokser sig større, så de med tiden danner kometer, planeter og andre stenobjekter. Disse resultater publiceres i journalen Science den 7. juni 2013.
eso1324da — Pressemeddelelse
Et billede af den hidtil letteste exoplanet?
3. juni 2013: Et hold astronomer har brugt ESOs Very Large Telescope til at tage et billede af et meget svagt objekt, der bevæger sig tæt på en klar stjerne. Med en estimeret masse på fire til fem gange Jupiters masse, vil det være den mindste planet, der er observeret direkte udenfor vores solsystem. Opdagelsen er et vigtigt bidrag til vores forståelse af planetsystemers dannelse og udvikling.
eso1322da — Pressemeddelelse
ESOs Very Large Telescope fejrer 15 succesfulde år
23. maj 2013: Med dette nye billede af en spektakulær stjernefødeklinik fejrer ESO 15 år med Very Large Telescope - verdens mest avancerede optiske instrument. Dette billede afslører tykke støvklumper i silhuet mod den lyserøde støvsky, der kendes af astronomer som IC 2944. Disse uigennemsigtige bobler ligner blækdråber der flyder rundt i en jordbærdrink, deres finurlige figurer er formet af kraftig stråling, der kommer fra de nærliggende unge stjerner.
eso1321da — Pressemeddelelse
Orions skjulte brændende bånd
15. maj 2013: Dette dramatiske nye billede af kosmiske skyer i stjernebilledet Orion afslører, hvad der kan ligne er et brændende bånd på himlen. Denne orange glød viser et svagt lys, der kommer fra korn af interstellart støv i bølgelængder, der er for lange til at det menneskelige øje kan se dem. Den blev observeret af Atacama Pathfinder Experiment (APEX) i Chile, der er drevet af ESO.
eso1320da — Pressemeddelelse
Et anarkistisk område af stjernedannelse
2. maj 2013: Det danske 1,54-meter teleskop beliggende på ESOs La Silla-observatorium i Chile har taget et iøjefaldende billede af NGC 6559, et objekt der fremviser det anarki, der hersker når stjerner dannes indeni en interstellar sky.
eso1319da — Pressemeddelelse
Einstein havde ret - indtil videre
25. april 2013: Astronomer har brugt ESOs Very Large Telescope samt radioteleskoper over hele verden til at finde og studere et bizart stjernepar, der består af den tungeste neutronstjerne, der indtil nu er fundet og med en hvid dværgstjerne i kredsløb. Dette mærkelige nye binære system gør det muligt at teste Einsteins gravitationsteori – den generelle relativitetsteori - på måder der ikke var muligt før nu. Indtil videre har de nye observationer stemt præcist overens med forudsigelserne fra den generelle relativitetsteori, og er i strid med nogle alternative teorier. Resultaterne vil kunne ses i journalen Science den 26. april 2013.
eso1318da — Pressemeddelelse
ALMA udpeger tidlige galakser i rekordfart
17. april 2013: Et hold af astronomer har brugt det nye ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) teleskop til at udpege beliggenheden af mere end 100 af de mest frugtbare stjernedannende galakser i det tidlige univers. ALMA er så kraftfuld at den, på blot få timer, lavede ligeså mange observationer af disse galakser, som der sammenlagt er gjort med alle lignende teleskoper i verden i løbet af mere end et årti.
eso1317da — Pressemeddelelse
En spøgelsesagtig grøn boble
10. april 2013: Dette fascinerende nye billede fra ESOs Very Large Telescope viser den glødende grønne planetariske tåge IC 1295, der omringer en svag døende stjerne, der ligger omkring 3300 lysår væk, i stjernebilledet Scutum (Skjoldet). Dette er det mest detaljerede billede af dette objekt, der nogensinde er taget.
eso1316da — Pressemeddelelse
Unge, varme og blå
27. marts 2013: Dette smukke drys af klare blå stjerner i stjernehoben NGC 2547, en gruppe af nyligt dannede stjerner i det sydlige stjernebillede, Vela (Sejlet). Dette billede blev taget ved at bruge Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2-meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile.
eso1315da — Pressemeddelelse
Spiral skønhed prydes af falmende supernova
20. marts 2013: Omkring 35 millioner lysår fra Jorden i stjernebilledet Eridanus (Floden), ligger spiralgalaksen NGC 1637. Tilbage i 1999, blev det fredfyldte udseende af denne galakse knust, af fremkomsten af en klar supernova. Astronomer der studerer eftergløden af denne eksplosion med ESOs Very Large Telescope på Paranal-observatoriet i Chile, har frembragt nogle fantastiske billeder af denne relativt nærliggende galakse.
eso1314da — Pressemeddelelse
Danmarks Kronprinspar besøger ESOs Paranal-observatorium
15. marts 2013: Den 14. marts 2013 besøgte Hans Kongelige Højhed, Kronprinsen af Danmark, ledsaget af sin hustru Hendes Kongelige Højhed, Kronprinsessen, ESOs Paranal-observatorium, som en del af deres officielle besøg i Chile. De blev vist rundt på ESOs verdensførende astronomiske faciliteter i Paranal, af ESOs generaldirektør Tim de Zeeuw.
eso1313da — Pressemeddelelse
ALMA omkriver historien om Universets stjernefødsel-boom
13. marts 2013: Observationer med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) viser at det kraftigste udbrud af stjernefødsler i kosmos, fandt sted meget tidligere end hidtil troet. Resultaterne er udgivet i en serie artikler, der udkommer i journalen Nature den 14. marts 2013, og i Astrophysical Journal. Forskningen er det nyeste eksempel på de opdagelser, der kommer fra det nye internationale ALMA observatorium, der indvies i dag.
eso1312da — Pressemeddelelse
ALMA indvielse varsler en ny ære af opdagelser
13. marts 2013: I dag, i en øde del af de chilenske Andesbjerge, blev Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) indviet på en officiel ceremoni. Denne begivenhed markerer færdiggørelsen af alle de store systemer på det gigantiske teleskop og den formelle overgang fra et byggeprojekt til et fuldt fungerende teleskop. ALMA er et partnerskab mellem Europa, Nordamerika og Østasien i samarbejde med den Chilenske Republik.
eso1311da — Pressemeddelelse
Universet måles mere korrekt end nogensinde før
6. marts 2013: Efter næsten et årti med omhyggelige observationer, har et internationalt hold af astronomer målt afstanden til vores nabogalakse, den Store Magellanske sky, mere tydeligt end nogensinde før. Denne nye måling vil også forbedre vores viden om Universets udvidelses-hastighed – Hubblekonstanten – og dette er et afgørende skridt mod forståelse af det mystiske mørke energi, der er skyld i at Universet udvider sig accelererende. Holdet brugte teleskoper på ESOs La Silla-observatorium i Chile, sammen med andre omkring på kloden. Disse resultater kan ses i 7. marts 2013 udgaven af journalen Nature.
Resultater: 21-40 ud af 50