Pressemeddelelser 2013

Tilmeld nyhedsbrev
eso1310da — Pressemeddelelse
Fødslen af en kæmpe planet?
28. februar 2013: Astronomer har ved brug af Very Large Telescope lavet, hvad der muligvis er den første direkte observation af dannelsen af en planet, der stadigvæk ligger indhyllet i en tyk skive af gas og støv. Hvis dette bekræftes vil denne opdagelse kraftigt forbedre forståelsen af hvordan planeter dannes og gøre det muligt for astronomerne at gennemteste teorierne på et observationelt mål.
eso1309da — Pressemeddelelse
Støvet fejes væk fra kosmisk hummer
20. februar 2013: Et nyt billede fra ESOs VISTA-teleskop viser et kosmisk landskab af glødende skyer af gas og tråde af støv, der omgiver varme unge stjerner. Dette infrarøde billede afslører stjernefødeklinikken, der kaldes NGC 6357, i et overraskende nyt lys. Billedet er taget som en del af en VISTA-kortlægning, der i øjeblikket skanner Mælkevejen for at kortlægge strukturen af vores galakse og forklare hvordan den er dannet.
eso1308da — Pressemeddelelse
Ledetråde til den mystiske oprindelse af kosmiske stråler
14. februar 2013: Meget detaljerede observationer fra ESOs Very Large Telescope (VLT) af resterne fra en tusind år gammel supernova, givet afslørende ledetråde til oprindelsen af kosmiske stråler. For første gange hentyder observationer på tilstedeværelsen af hurtigt bevægende partikler i de supernova-rester der årsagen, til de kosmiske stråler. Resultaterne kan ses i næste udgave af journalen Science, den 14. februar 2013.
eso1307da — Pressemeddelelse
”En dråbe af blæk på den lysende himmel”
13. februar 2013: Dette billede fra Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2-meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile viser den klare stjernehob NGC 6520 og dens nabo, den mærkelige gekko-formede mørke sky Barnard 86. Dette kosmiske par ses på en baggrund af millioner af glødende stjerner fra de klareste dele af Mælkevejen – et område så tætbefolket med stjerner, at du knapt kan se mørk himmel på billedet.
eso1306da — Pressemeddelelse
Havmågetågens vinger
6. februar 2013: Dette nye billede fra ESO viser et udsnit af en sky af støv og glødende gas, der kaldes Havmågetågen. Disse tjavsede røde skyer danner en del af himmelfuglens ”vinger” og billedet afslører en fascinerende blanding af mørke og glødende røde skyer indvævet imellem klare stjerner. Dette nye billede er taget af Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter-teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile.
eso1305da — Pressemeddelelse
Europæiske højtstående delegationer besøger Paranal
28. januar 2013: Flere højtstående europæiske delegationer har i de seneste dage besøgt ESOs Paranal-observatorium i det nordlige Chile i kølvandet på topmødet ”Community of Latin American and Caribbean States–European Union” (CELAC-EU). Topmødet, der var den største af sin slags nogensinde arrangeret af Chile, fandt sted i Santiago i perioden 22.-28. januar 2013. ESO har spillet en hovedrolle i denne begivenhed, og det har været en fremragende mulighed til at fremvise ESOs arbejde og faciliteter til repræsentanter fra medlemslandende.
eso1304da — Pressemeddelelse
Når mørket bryder i brand
23. januar 2013: Et smukt nyt billede taget af teleskopet Atacama Pathfinder Experiment (APEX) i Chile, viser skyer af kosmisk støv i området omkring stjernebilledet Orion. Når man kigger på disse skyer i synligt lys, ser de mørke og uigennemsigtige ud, men LABOCA-kameraret på APEX kan se støvets varmeglød og afslører derved de ellers skjulte steder, hvor nye stjerner bliver dannet. En af disse mørke skyer er dog ikke hvad man skulle tro.
eso1303da — Pressemeddelelse
Lys ud af mørket
16. januar 2013: Et nyt stemningsfuldt billede fra ESO viser en mørk sky, hvor nye stjerner dannes, sammen med en hob af glitrende stjerner, der allerede er dukket frem fra deres støvede stjernefødeklinik. Det nye billede er taget med MPG/ESO 2,2 meter-teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile og er det bedste billede i synligt lys, der nogensinde er blevet taget af dette forholdsvis ukendte objekt.
eso1302da — Pressemeddelelse
Et virvar af eksotiske stjerner
10. januar 2013: Dette nye infrarøde billede fra ESOs VISTA-teleskop viser kuglehoben 47 Tucanae i stor detalje. Denne hob indeholder millioner af stjerner og mange af dem, der ligger i dens kerne, er eksotiske og har usædvanlige egenskaber. Ved at studere objekter i hobe som 47 Tucanae kan vi lære mere om hvordan disse særlinge opstår og vekselvirker. På grund af VISTAs størrelse, følsomhed og placering på ESOs Paranal-observatorium i Chile er dette billede er meget skarpt og dybt.
eso1301da — Pressemeddelelse
ALMA kaster lys over planetdannende gasstrømme
2. januar 2013: Ved at anvende Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) teleskopet har astronomer for første gang set et vigtigt trin i fødslen af kæmpeplaneter. Enorme strømme af gas flyder hen over en åbning i skiven af materiale omkring en ung stjerne. Det er de første direkte observationer af disse strømme, der menes at blive skabt af gasplaneter, som sluger gas, mens de vokser. Resultatet offentliggøres den 2. januar 2013 i tidsskriftet Nature.
Resultater: 41-50 ud af 50