Pressemeddelelse

En hob i en hob

25. april 2012

Dette nye billede viser stjernehoben NGC 6604. Det er taget med Wide Field Imager, der er monteret på 2,2 meter MPG/ESO teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile. Denne hob er ofte blevet overset til fordel for dens mere fremtrædende nabo, Ørnetågen (også kendt som Messier 16), der kun ligger et ’vingeslag’ derfra. Men beskæringen af dette billede, der placerer stjernehoben i et landskab af omgivende gas- og støvskyer, viser hvor smukt et objekt NGC 6604 er i sig selv.

NGC 6604 er den klare gruppering op mod det øverste venstre hjørne af billedet. Det er en ung stjernehob, der er den tætteste del af en mere spredt samling af omkring hundrede klare blåhvide stjerner [1]. Billedet viser også hobens tilhørende tåge – en sky af glødende brintgas, der kaldes Sh2-54 [2] – samt støvskyer.

NGC 6604 ligger omkring 5500 lysår væk i stjernebilledet Serpens (Slangen) og ses på nattehimlen omkring to grader nord for Ørnetågen (eso0926). De klare stjerner ses let i en lille kikkert og blev første gang katalogiseret af William Herschel i 1784. Men den svage gassky blev ikke set før i 1950’erne, hvor den blev katalogiseret af Stewart Sharpless på fotografier fra National Geographic-Palomar Sky Atlas.

Hobens varme unge stjerner hjælper med at danne en ny generation af stjerner i NGC 6604 ved at samle stjerne-byggemateriale i et tætpakket område med deres stærke stjernevinde og stråling. Denne nye generation af stjerner vil hurtigt erstatte den ældre generation, da de klareste unge stjerner er tunge og derfor bruger deres brændstof hurtigt og lever et kort liv.

Udover æstetik er der også andre grunde til, at NGC 6604 fanger astronomers opmærksomhed. Hoben har nemlig en mærkelig søjle af varm ioniseret gas, der udgår fra den. Tilsvarende søjler af varm gas, der kanaliserer materiale ud fra unge stjernehobe, er blevet fundet andre steder i Mælkevejen og i andre spiralgalakser. Men eksemplaret i NGC 6604 er forholdsvis tæt på, så astronomerne kan studere det i detaljer.

Netop denne søjle (af astronomer ofte benævnt som en ”skorsten”) er vinkelret på Mælkevejens plan og strækker sig hele 650 lysår i længden. Astronomerne mener, at de varme stjerner i NGC 6604 er ansvarlige for at skabe skorstenen, men mere forskning er nødvendig for fuldt ud at forstå disse usædvanlige strukturer.

Noter

[1] Denne stjernesamling kaldes Serpens OB. Den første del af navnet henviser til det stjernebillede, hvori den ligger, mens bogstaverne OB refererer til stjernernes spektralklasse. O og B er de to varmeste typer af stjerner og de fleste stjerner af disse to typer er meget klare blåhvide stjerner, der er forholdsvis unge.

[2] Navnet Sh2-54 betyder, at objektet er det 54. i det andet Sharpless-katalog over HII-områder. Det blev offentliggjort i 1959.

 

Mere information

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Copenhagen, Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 15 37 35 91
Email: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1218 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1218da
Navn:NGC 6604
Type:Milky Way : Star : Grouping : Cluster
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Billeder

Stjernehoben NGC 6604 og dens omgivelser
Stjernehoben NGC 6604 og dens omgivelser
Stjernehoben NGC 6604 i stjernebilledet Serpens
Stjernehoben NGC 6604 i stjernebilledet Serpens
Vidvinkelbillede af himlen omkring hoben NGC 6604
Vidvinkelbillede af himlen omkring hoben NGC 6604

Videoer

Zoom ind på stjernehoben NGC 6604
Zoom ind på stjernehoben NGC 6604
Panorering henover området med stjernehoben NGC 6604
Panorering henover området med stjernehoben NGC 6604