Pressemeddelelser

Tilmeld nyhedsbrev
eso1314da — Pressemeddelelse
Danmarks Kronprinspar besøger ESOs Paranal-observatorium
15. marts 2013: Den 14. marts 2013 besøgte Hans Kongelige Højhed, Kronprinsen af Danmark, ledsaget af sin hustru Hendes Kongelige Højhed, Kronprinsessen, ESOs Paranal-observatorium, som en del af deres officielle besøg i Chile. De blev vist rundt på ESOs verdensførende astronomiske faciliteter i Paranal, af ESOs generaldirektør Tim de Zeeuw.
eso1313da — Pressemeddelelse
ALMA omkriver historien om Universets stjernefødsel-boom
13. marts 2013: Observationer med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) viser at det kraftigste udbrud af stjernefødsler i kosmos, fandt sted meget tidligere end hidtil troet. Resultaterne er udgivet i en serie artikler, der udkommer i journalen Nature den 14. marts 2013, og i Astrophysical Journal. Forskningen er det nyeste eksempel på de opdagelser, der kommer fra det nye internationale ALMA observatorium, der indvies i dag.
eso1312da — Pressemeddelelse
ALMA indvielse varsler en ny ære af opdagelser
13. marts 2013: I dag, i en øde del af de chilenske Andesbjerge, blev Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) indviet på en officiel ceremoni. Denne begivenhed markerer færdiggørelsen af alle de store systemer på det gigantiske teleskop og den formelle overgang fra et byggeprojekt til et fuldt fungerende teleskop. ALMA er et partnerskab mellem Europa, Nordamerika og Østasien i samarbejde med den Chilenske Republik.
eso1311da — Pressemeddelelse
Universet måles mere korrekt end nogensinde før
6. marts 2013: Efter næsten et årti med omhyggelige observationer, har et internationalt hold af astronomer målt afstanden til vores nabogalakse, den Store Magellanske sky, mere tydeligt end nogensinde før. Denne nye måling vil også forbedre vores viden om Universets udvidelses-hastighed – Hubblekonstanten – og dette er et afgørende skridt mod forståelse af det mystiske mørke energi, der er skyld i at Universet udvider sig accelererende. Holdet brugte teleskoper på ESOs La Silla-observatorium i Chile, sammen med andre omkring på kloden. Disse resultater kan ses i 7. marts 2013 udgaven af journalen Nature.
eso1310da — Pressemeddelelse
Fødslen af en kæmpe planet?
28. februar 2013: Astronomer har ved brug af Very Large Telescope lavet, hvad der muligvis er den første direkte observation af dannelsen af en planet, der stadigvæk ligger indhyllet i en tyk skive af gas og støv. Hvis dette bekræftes vil denne opdagelse kraftigt forbedre forståelsen af hvordan planeter dannes og gøre det muligt for astronomerne at gennemteste teorierne på et observationelt mål.
eso1309da — Pressemeddelelse
Støvet fejes væk fra kosmisk hummer
20. februar 2013: Et nyt billede fra ESOs VISTA-teleskop viser et kosmisk landskab af glødende skyer af gas og tråde af støv, der omgiver varme unge stjerner. Dette infrarøde billede afslører stjernefødeklinikken, der kaldes NGC 6357, i et overraskende nyt lys. Billedet er taget som en del af en VISTA-kortlægning, der i øjeblikket skanner Mælkevejen for at kortlægge strukturen af vores galakse og forklare hvordan den er dannet.
eso1308da — Pressemeddelelse
Ledetråde til den mystiske oprindelse af kosmiske stråler
14. februar 2013: Meget detaljerede observationer fra ESOs Very Large Telescope (VLT) af resterne fra en tusind år gammel supernova, givet afslørende ledetråde til oprindelsen af kosmiske stråler. For første gange hentyder observationer på tilstedeværelsen af hurtigt bevægende partikler i de supernova-rester der årsagen, til de kosmiske stråler. Resultaterne kan ses i næste udgave af journalen Science, den 14. februar 2013.
eso1307da — Pressemeddelelse
”En dråbe af blæk på den lysende himmel”
13. februar 2013: Dette billede fra Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2-meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile viser den klare stjernehob NGC 6520 og dens nabo, den mærkelige gekko-formede mørke sky Barnard 86. Dette kosmiske par ses på en baggrund af millioner af glødende stjerner fra de klareste dele af Mælkevejen – et område så tætbefolket med stjerner, at du knapt kan se mørk himmel på billedet.
eso1306da — Pressemeddelelse
Havmågetågens vinger
6. februar 2013: Dette nye billede fra ESO viser et udsnit af en sky af støv og glødende gas, der kaldes Havmågetågen. Disse tjavsede røde skyer danner en del af himmelfuglens ”vinger” og billedet afslører en fascinerende blanding af mørke og glødende røde skyer indvævet imellem klare stjerner. Dette nye billede er taget af Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter-teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile.
eso1305da — Pressemeddelelse
Europæiske højtstående delegationer besøger Paranal
28. januar 2013: Flere højtstående europæiske delegationer har i de seneste dage besøgt ESOs Paranal-observatorium i det nordlige Chile i kølvandet på topmødet ”Community of Latin American and Caribbean States–European Union” (CELAC-EU). Topmødet, der var den største af sin slags nogensinde arrangeret af Chile, fandt sted i Santiago i perioden 22.-28. januar 2013. ESO har spillet en hovedrolle i denne begivenhed, og det har været en fremragende mulighed til at fremvise ESOs arbejde og faciliteter til repræsentanter fra medlemslandende.
eso1304da — Pressemeddelelse
Når mørket bryder i brand
23. januar 2013: Et smukt nyt billede taget af teleskopet Atacama Pathfinder Experiment (APEX) i Chile, viser skyer af kosmisk støv i området omkring stjernebilledet Orion. Når man kigger på disse skyer i synligt lys, ser de mørke og uigennemsigtige ud, men LABOCA-kameraret på APEX kan se støvets varmeglød og afslører derved de ellers skjulte steder, hvor nye stjerner bliver dannet. En af disse mørke skyer er dog ikke hvad man skulle tro.
eso1303da — Pressemeddelelse
Lys ud af mørket
16. januar 2013: Et nyt stemningsfuldt billede fra ESO viser en mørk sky, hvor nye stjerner dannes, sammen med en hob af glitrende stjerner, der allerede er dukket frem fra deres støvede stjernefødeklinik. Det nye billede er taget med MPG/ESO 2,2 meter-teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile og er det bedste billede i synligt lys, der nogensinde er blevet taget af dette forholdsvis ukendte objekt.
eso1302da — Pressemeddelelse
Et virvar af eksotiske stjerner
10. januar 2013: Dette nye infrarøde billede fra ESOs VISTA-teleskop viser kuglehoben 47 Tucanae i stor detalje. Denne hob indeholder millioner af stjerner og mange af dem, der ligger i dens kerne, er eksotiske og har usædvanlige egenskaber. Ved at studere objekter i hobe som 47 Tucanae kan vi lære mere om hvordan disse særlinge opstår og vekselvirker. På grund af VISTAs størrelse, følsomhed og placering på ESOs Paranal-observatorium i Chile er dette billede er meget skarpt og dybt.
eso1301da — Pressemeddelelse
ALMA kaster lys over planetdannende gasstrømme
2. januar 2013: Ved at anvende Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) teleskopet har astronomer for første gang set et vigtigt trin i fødslen af kæmpeplaneter. Enorme strømme af gas flyder hen over en åbning i skiven af materiale omkring en ung stjerne. Det er de første direkte observationer af disse strømme, der menes at blive skabt af gasplaneter, som sluger gas, mens de vokser. Resultatet offentliggøres den 2. januar 2013 i tidsskriftet Nature.
eso1253da — Pressemeddelelse
Alle systemer er klar for højest beliggende supercomputer
21. december 2012: En af de kraftigste supercomputere i verden er nu fuldt installeret og afprøvet på sit fjerntliggende hjemsted højt oppe i Andesbjergene i det nordlige Chile. Dermed er en af de væsentlige milepæle nået på vejen mod færdiggørelsen af Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), der er det mest komplicerede jordbaserede teleskop i historien. Den specialbyggede ALMA-korrelator har mere end 134 millioner processorer og laver op til 17.000 billioner beregninger pr. sekund. Det er en hastighed, der er sammenlignelig med de hurtigste supercomputere, som er i brug i dag.
eso1252da — Pressemeddelelse
Stjerner afslører hemmeligheden bag ungdommeligt udseende
19. december 2012: Nogle mennesker er i fin form i en alder af 90 år, mens andre er udslidte før de bliver 50. Vi ved, at der ikke er en entydig sammenhæng mellem folks alder og hvor hurtigt de ældes – og at livsstil kan spille en rolle. En ny undersøgelse, der både anvender MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium og NASA/ESAs Hubble-rumteleskop, viser, at det samme gør sig gældende for stjernehobe.
eso1251da — Pressemeddelelse
24-armet kæmpe skal studere galaksers tidlige liv
12. december 2012: Et kraftigt nyt instrument kaldet KMOS er netop blevet succesfuldt afprøvet på ESOs Very Large Telescope på Paranal-observatoriet i Chile. KMOS er enestående, da det er i stand til at observere ikke bare ét, men 24 objekter på samme tid i infrarødt lys og samtidig studere hvert af disse objekters struktur. Det vil levere data, der er helt afgørende for at hjælpe os med at forstå, hvordan galakser opstod og udviklede sig i det tidlige Univers – og gøre det meget hurtigere end det indtil nu har været muligt. KMOS er bygget af et konsortium af universiteter og institutter i Storbritannien og Tyskland i samarbejde med ESO.
eso1250da — Pressemeddelelse
Billede af Carina-tågen markerer indvielsen af VLT Survey Telescope
6. december 2012: Et spektakulært nyt billede af den stjernedannende Carina-tåge er blevet optaget med VLT Survey Telescope på ESOs Paranal-observatorium og offentliggjort ved indvielsen af teleskopet i Napoli i dag. Dette billede blev taget med hjælp af Sebastián Piñera, Chiles præsident, under hans besøg på observatoriet den 5. juni 2012.
eso1249da — Pressemeddelelse
Galakse-store ekkoer fra fortiden
5. december 2012: En ny klasse af galakser er blevet identificeret med observationer fra ESOs Very Large Telescope (VLT), Gemini South-teleskopet og Canada Frankrig Hawaii-teleskopet (CFHT). De kaldes ”grønne-bønner-galakser” på grund af deres usædvanlige udseende. Disse galakser gløder i det intense lys udsendt fra omgivelserne af monsterstore sorte huller og de er blandt de mest sjældne objekter i universet.
eso1248da — Pressemeddelelse
Selv brune dværge kan få stenplaneter
30. november 2012: Ved at anvende Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har astronomer for første gang fundet ud af, at de ydre dele af en støvskive omkring en brun dværg indeholder millimeter-store støvkorn, der er kendt fra mere tætpakkede skiver omkring nyfødte stjerner. Det overraskende fund udfordrer teorier for, hvordan stenplaneter på Jordens størrelse bliver dannet og peger på, at stenplaneter kan være endnu mere almindelige i Universet end hidtil antaget.
Resultater: 81-100 ud af 277