Lehdistötiedote

Tähtienmuodostuksen viileä hehku

APEX:in uuden, tehokkaan kameran ensivalo

25. syyskuuta 2013

APEX-teleskooppiin (Atacama Pathfinder Experiment) on onnistuneesti asennettu uusi havaintolaite, jonka nimi on ArTeMiS. APEX on korkealla Atacaman autiomaassa sijaitseva halkaisijaltaan 12-metrinen teleskooppi, joka havaitsee millimetri- ja alimillimetriaallonpituuksia sähkömagneettisen spektrin infrapunavalon ja radioaaltojen välillä. Se on arvokas työkalu kauemmas maailmankaikkeuteen katsoville tähtitieteilijöille. Uusi kamera on jo tuottanut vaikuttavan yksityiskohtaisen kuvan Kissankäpäläsumusta.

ArTeMiS [1] on uusi laajan näkökentän alimillimetriaallonpituuksien kamera, joka tulee olemaan merkittävä lisä APEX:in havaintolaitevalikoimaan ja tuo havaintoihin lisää syvyyttä ja yksityiskohtia. ArTeMiS:in uuden sukupolven ilmaisinryhmä toimii enemmän CCD-kameran tapaan kuin aikaisemmat ilmaisinsukupolvet. Tämän ansiosta laajan näkökentän karttoja voidaan tehdä taivaasta nopeammin ja paljon lukuisammin pikselein.

ArTeMiS:in asentaneen käyttöönottoryhmän [2] piti taistella äärimmäisiä sääolosuhteita vastaan saadakseen työn tehdyksi. Raskas lumentulo Chajnantorin ylätasangolla oli lähes peittänyt APEX:in hallintarakennuksen. ALMA:n käyttötukikeskuksen ja APEX:in henkilökuntien avulla ryhmä kuljetti ArTeMiS:in laatikot teleskoopille tilapäistietä pitkin, vältellen lumikinoksia, ja onnistuivat asentamaan havaintolaitteen, pujottamaan kryostaatin paikalleen ja kiinnittämään sen lopulliseen sijoituspaikkaansa.

Havaintolaitteen testaamiseksi ryhmän piti sitten odottaa hyvin kuivaa säätä, sillä ArTeMiS:in havaitsemat valon alimillimetriaallonpituudet imeytyvät hyvin tehokkaasti Maapallon ilmakehän vesihöyryyn. Ajan tullen tehtiin kuitenkin onnistuneet testihavainnot. Testien ja käyttöönottohavaintojen jälkeen ArTeMiS:ia on jo käytetty useissa tieteellisissä projekteissa. Yksi näistä kohteista oli tähtienmuodostusalue NGC 6334 (Kissankäpäläsumu) eteläisen taivaan Skorpionin tähdistössä (Scorpius). Tämä uusi ArTeMiS-kuva on huomattavasti parempi kuin aikaisemmat APEX:in kuvat samasta alueesta.

ArTeMiS:in testaaminen on päättynyt ja kamera palaa nyt Ranskan Saclay'hin lisäilmaisimien asentamiseksi havaintolaitteeseen. Koko ryhmä on jo hyvin innostunut näiden alustavien havaintojen tuloksista, jotka ovat erinomainen palkinto monien vuosien kovasta työstä ja joita ei olisi voitu saavuttaa ilman APEX:in henkilökunnan apua ja tukea.

Lisähuomiot

[1] ArTeMiS tulee sanoista Architectures de bolomètres pour des Télescopes à grand champ de vue dans le domaine sub-Millimétrique au Sol (Maanpäällisten, alimillimetrialueen laajan näkökentän teleskooppien bolometriryhmät).

[2] CEA:n käyttöönottoryhmään kuuluvat Philippe André, Laurent Clerc, Cyrille Delisle, Eric Doumayrou, Didier Dubreuil, Pascal Gallais, Yannick Le Pennec, Michel Lortholary, Jérôme Martignac, Vincent Revéret, Louis Rodriquez, Michel Talvard ja François Visticot.

Lisätietoa

APEX on radiotähtitieteen Max Planck -instituutin (MPIfR), Onsalan avaruusobservatorion (OSO) ja ESO:n yhteistyöhanke. APEX:in hallinnointi Chajnantorissa on uskottu ESO:lle.

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Michel Talvard
Project Manager for ArTeMiS / CEA
Saclay, France
Puh.: +33 1 6908 8352
Sähköposti: michel.talvard@cea.fr

Carlos De Breuck
ESO APEX Project Manager
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6613
Sähköposti: cdebreuc@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1341.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1341fi
Nimi:NGC 6334
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Unspecified : Technology : Observatory : Instrument
Facility:Atacama Pathfinder Experiment, Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy

Kuvat

Tähtiä muodostava Kissankäpäläsumu ArTeMiS:in näkemänä
Tähtiä muodostava Kissankäpäläsumu ArTeMiS:in näkemänä
ArTeMiS:in kryostaatti paikoillaan APEX:issa
ArTeMiS:in kryostaatti paikoillaan APEX:issa
APEX:in hallintarakennuksen tylyt olosuhteet
APEX:in hallintarakennuksen tylyt olosuhteet
Tähtien lastentarha NGC 6334 Skorpionin tähdistössä
Tähtien lastentarha NGC 6334 Skorpionin tähdistössä

Videot

Zoomaten ArTeMiS:in kuvaan Kissankäpäläsumusta NGC 6334
Zoomaten ArTeMiS:in kuvaan Kissankäpäläsumusta NGC 6334
Ristikuva VISTA:n infrapuna- ja ArTeMiS:in alimillimetrikuvien välillä alueesta NGC 6334
Ristikuva VISTA:n infrapuna- ja ArTeMiS:in alimillimetrikuvien välillä alueesta NGC 6334