Lehdistötiedotteet

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1408fi — Tutkimustiedote
Törmäilevät komeetat selittävät yllättävän jäämöykyn nuoren tähden ympärillä
6. maaliskuuta 2014: ALMA-teleskooppia (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttäneet tähtitieteilijät julkaisivat tänään havainnon odottamattomasta hiilimonoksidikaasumöykystä nuorta tähteä, Beta Pictorista kiertävässä tomuisassa kiekossa. Tämä on yllätys, sillä tähden valon oletetaan tuhoavan tällaisen kaasun nopeasti. Jokin — mahdollisesti komeettojen kaltaisten pienten, jäisten kappaleiden väliset säännölliset törmäykset — saa kaasun jatkuvasti täydentymään. Uudet tulokset julkaistaan tänään tiedejulkaisussa Science.
eso1407fi — Organisaatiotiedote
MUSE:n ensimmäinen valo
5. maaliskuuta 2014: Uusi MUSE:ksi (Multi Unit Spectroscopic Explorer) kutsuttu kekseliäs havaintolaite on asennettu onnistuneesti ESOn VLT-teleskooppiin (Very Large Telescope) Paranalin observatoriolla Pohjois-Chilessä. MUSE on havainnut etäisiä galakseja, kirkkaita tähtiä ja muita testikohteita ensimmäisen, hyvin onnistuneen havaintojakson aikana.
eso1406fi — Valokuvan julkistus
Timantteja skorpionin hännässä
19. helmikuuta 2014: Uusi kuva ESOn La Sillan observatoriolta Chilestä esittää kirkasta tähtijoukkoa Messier 7. Se löytyy helposti paljaalla silmällä Skorpionin tähdistön hännän läheltä ja se on yksi huomattavimpia tähtitaivaan avoimia tähtijoukkoja, mistä syystä se on tärkeä tähtitieteen tutkimuskohde.
eso1405fi — Tutkimustiedote
Asteroidin anatomia
5. helmikuuta 2014: ESOn NTT-teleskooppia (New Technology Telescope) on käytetty löydettäessä ensimmäinen todiste siitä, että asteroideilla voi olla hyvin vaihteleva sisäinen rakenne. Tekemällä hienostuneen tarkkoja mittauksia tähtitieteilijät havaitsivat, että asteroidi Itokawan eri osilla on eri tiheys. Asteroidien muodostumisen salaisuuksien paljastamisen lisäksi niiden pinnanalaisten ominaisuuksien tutkiminen saattaa myös auttaa ymmärtämään mitä tapahtuu, kun kappaleet törmäävät aurinkokunnassa, sekä tarjota vihjeitä siitä kuinka planeetat muodostuvat.
eso1404fi — Tutkimustiedote
Ensimmäinen ruskean kääpiön sääkartta
29. tammikuuta 2014: ESOn VLT-teleskooppia on käytetty kaikkien aikojen ensimmäisen sääkartan valmistamiseen Maata lähimmän ruskean kääpiön pinnasta. Kansainvälinen tutkijaryhmä on tehnyt tummien ja vaaleiden piirteiden kartan kohteesta WISE J104915.57-531906.1B, joka tunnetaan epävirallisesti nimellä Luhman 16B ja joka on yksi kahdesta hiljattain havaitusta ruskeasta kääpiöstä, jotka muodostavat parin vain kuuden valovuoden etäisyydellä Auringosta. Uudet tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturen numerossa 30. tammikuuta 2014.
eso1403fi — Valokuvan julkistus
Kartoitusteleskoopin aarreaitan esinäytös
22. tammikuuta 2014: ESOn Chilessä sijaitsevan Paranalin observatorion VST-teleskooppi (VLT Survey Telescope) on taltioinut tämän runsaita yksityiskohtia pursuavan uuden kuvan Laguunisumusta. Tämä jättimäinen kaasu- ja tomupilvi luo kiivaasti kirkkaita, nuoria tähtiä ja on nuorten tähtijoukkojen koti. Tämä kuva on pikkuruinen osa vain yhdestä ESOn teleskoopeilla suoritettavasta yhdestätoista julkisesta taivaan kartoituksesta. Yhdessä ne tarjoavat valtavan julkisesti saatavilla olevan aineiston maailmanlaajuisen tähtitieteilijäyhteisön käyttöön.
eso1402fi — Tutkimustiedote
Ensimmäinen tähtijoukossa olevaa auringon kaksosta kiertävä planeetta löydetty
15. tammikuuta 2014: Tähtitieteilijät ovat käyttäneet planeettojen etsimiseen erikoistunutta ESOn HARPS-havaintolaitetta Chilessä sekä muita teleskooppeja ympäri maailmaa löytääkseen kolme planeettaa, jotka kiertävät tähtiä tähtijoukossa Messier 67. Vaikka aurinkokunnan ulkopuolelta on vahvistettu yli tuhat planeettaa vain kourallinen on löydetty tähtijoukoista. On huomattavaa, että yksi näistä uusista eksoplaneetoista kiertää tähteä, joka on harvinainen auringon kaksonen — tähti, joka on lähes identtinen Auringon kanssa kaikin tavoin.
eso1401fi — Tutkimustiedote
ALMA löysi supernovan tomutehtaan
6. tammikuuta 2014: Hätkähdyttävät ALMA-teleskoopin (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) uudet havainnot ovat ensimmäistä kertaa taltioineet hiljattain räjähtäneen supernovan, joka on tulvillaan tuoretta tomua. Jos riittävän suuri osa tästä tomusta tekee vaarallisen matkan tähtienväliseen avaruuteen, se saattaa selittää kuinka monille galakseille on muodostunut tomuinen, himmeä ulkoasu.
eso1350fi — Organisaatiotiedote
ESOn päämajan laajennus on vihitty käyttöön
5. joulukuuta 2013: Uuden toimistorakennuksen virallinen avajaisseremonia pidettiin ESOn päämajalla Garching bei Münchenissa, Saksassa 4. joulukuuta 2013. Juhlallisuuksiin osallistui ESOn johtokunnan jäseniä, paikallisia viranomaisia, arkkitehdit Auer+Weber+Assoziierte, pääurakoitsija BAM Deutschland AG ja ESOn johtoryhmä.
eso1349fi — Organisaatiotiedote
ESO:lle on lahjoitettu planetaario ja vierailijakeskus
3. joulukuuta 2013: ESO on vastaanottanut lahjoituksena planetaarion ja vierailijakeskuksen päämajansa yhteyteen Garching bei Münchenissä, Saksassa. Keskus tulee esittelemään upeasti tähtitiedettä suurelle yleisölle. Kiitos sen toteutumisesta kuuluu Klaus Tschiran säätiölle, joka on tarjoutunut rahoittamaan täysin rakennustyöt.
eso1348fi — Valokuvan julkistus
Tähden syntymän ja kuoleman tulinen näytelmä
27. marraskuuta 2013: Suuri Magellanin pilvi on yksi meitä lähimmistä galakseista. Tähtitieteilijät ovat nyt käyttäneet ESOn VLT-teleskoopin tehoa tutkiakseen yhtä sen vähemmän tunnetuista alueista. Tämä uusi kuva esittää kaasun ja tomun pilviä, joissa uusia tähtiä syntyy ja muokkaa ympäristöään outoihin muotoihin. Kuva esittää kuitenkin myös tähden kuoleman vaikutuksia — supernovaräjähdyksen luomia rihmastoja.
eso1347fi — Valokuvan julkistus
Nuoret tähdet maalaavat vaikuttavaa tähtimaisemaa
13. marraskuuta 2013: ESOn tähtitieteilijät ovat taltioineet tähän mennessä parhaan kuvan tähtijoukkoa NGC 3572 ympäröivistä oudoista pilvistä. Tämä uusi kuva esittää kuinka tästä kuumien ja nuorien tähtien kokoelmasta puhaltavat tähtituulet ovat muotoilleet nämä kaasu- ja tomupilvet arvoituksellisiksi kupliksi, kaariksi ja norsunkärsinä tunnetuiksi oudoiksi muodostelmiksi. Tähtijoukon kirkkaimmat tähdet ovat paljon Aurinkoa massiivisempia ja päättävät lyhyet elämänsä supernovaräjähdyksissä.
eso1346fi — Organisaatiotiedote
ESO juhlii 50 vuotta yhteistyötä Chilen kanssa
6. marraskuuta 2013: Tänään on ESOn ja Chilen hyvin tuottoisan suhteen alkamisen 50. vuosipäivä. Tämän suhteen ansiosta sekä Euroopan että Chilen tähtitiede ovat työntäneet tieteen, teknologian ja kulttuurin rajoja kohti tulevaisuutta.
eso1345fi — Organisaatiotiedote
Chilen presidentti vieraili Paranalilla ilmoittaakseen alueluovutuksesta E-ELT -teleskooppia varten
28. lokakuuta 2013: Chilen Atacaman autiomaassa sijaitsevalla ESO:n Paranalin observatoriolla eilen pidetyssä seremoniassa Chilen presidentti, Sebastián Piñera luovutti hiljattain allekirjoitetut viralliset asiakirjat, joilla Chilen hallitus antaa Cerro Armazonesia ympäröivät maa-alueet ESO:lle. ESO:n VLT-teleskoopin sijaintipaikalta Cerro Paranalilla 20 kilometrin etäisyydellä sijaitseva 3060 metriä korkea Cerro Armazones on E-ELT -teleskoopin (European Extremely Large Telescope) tuleva sijoituspaikka.
eso1344fi — Tutkimustiedote
ALMA luotaa jättiläismäisten mustien aukkojen arvoituksellisia suihkuja
16. lokakuuta 2013: Kaksi kansainvälistä tähtitieteiljäryhmää on käyttänyt ALMAn (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) tehoa tutkiakseen galaksien keskustojen valtavien mustien aukkojen suihkuja ja havaitakseen kuinka ne vaikuttavat ympäristöönsä. He ovat vastaavasti saaneet tähän mennessä parhaan kuvan hiljaisen mustan aukon ympäristössä olevasta molekylaarisesta kaasusta ja taltioineet odottamattomasti pikaisen vilkaisun etäisen mustan aukon lähellä olevan voimakkaan suihkun juuresta.
eso1343fi — Valokuvan julkistus
Lähikuva Toby-kannu -sumusta
9. lokakuuta 2013: ESO:n VLT-teleskooppi on taltioinut huomattavan yksityiskohtaisen kuvan Toby-kannu -sumusta, joka on punaista jättiläistähteä ympäröivä kaasu- ja tomupilvi. Tämä kuva esittää sumulle luonteenomaista kaarevaa rakennetta. Sumu todellakin näyttää hieman nimensä mukaisesti kahvalliselta kannulta.
eso1342fi — Organisaatiotiedote
Viimeinen antenni toimitettu ALMA:an
1. lokakuuta 2013: ALMA-teleskoopin (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) viimeinen antenni on juuri luovutettu ALMA-observatoriolle. European AEM Consortiumin valmistama halkaisijaltaan 12-metrinen antenni juhlistaa myös kaikkien 25 eurooppalaisen antennin onnistunutta toimittamista. Tämä oli ESO:n suurin kauppasopimus tähän mennessä.
eso1341fi — Valokuvan julkistus
Tähtienmuodostuksen viileä hehku
25. syyskuuta 2013: APEX-teleskooppiin (Atacama Pathfinder Experiment) on onnistuneesti asennettu uusi havaintolaite, jonka nimi on ArTeMiS. APEX on korkealla Atacaman autiomaassa sijaitseva halkaisijaltaan 12-metrinen teleskooppi, joka havaitsee millimetri- ja alimillimetriaallonpituuksia sähkömagneettisen spektrin infrapunavalon ja radioaaltojen välillä. Se on arvokas työkalu kauemmas maailmankaikkeuteen katsoville tähtitieteilijöille. Uusi kamera on jo tuottanut vaikuttavan yksityiskohtaisen kuvan Kissankäpäläsumusta.
eso1340fi — Valokuvan julkistus
Nuoria tähtiä valmistuu Katkarapusumussa
18. syyskuuta 2013: Tässä uudessa kuvassa näkyvien kaasusumujen hohtava sekamelska koostaa valtavan tähtien lastentarhan, joka on saanut lempinimen Katkarapusumu. Tämä ESO:n, Chilessä sijaitsevan Paranalin observatorion VST-teleskoopilla otettu kuva saattaa hyvin olla terävin koskaan tästä kohteesta otettu kuva. Se esittää kuumien, vastasyntyneiden tähtien rykelmiä, jotka kyyhöttävät kaasusumun muodostavien pilvien joukossa.
eso1339fi — Tutkimustiedote
Pähkinä galaksimme sydämessä
12. syyskuuta 2013: Kaksi tähtitieteilijäryhmää on käyttänyt havaintoja ESO:n teleskoopeilta tehdäkseen tähän mennessä parhaan kolmiulotteisen kartan Linnunradan keskustasta. He havaitsivat, että tietyistä suunnista katsottuna keskiosat muistuttavat maapähkinää, tai X-kirjainta. Tämä outo muoto kartoitettiin käyttäen ESO:n VISTA-teleskoopin julkista havaintoaineistoa yhdessä satojen hyvin himmeiden, Linnunradan keskustan tähtien liikkeistä tehtyjen mittausten kanssa.
Tulos 41 - 60 / 1058