Lehdistötiedotteet

Liity esonews-sähköpostilistalle.
eso1206fi — Tutkimustiedote
Massiivisimpien nykygalaksien hurja nuoruus
25. tammikuuta 2012: Tähtitieteilijäryhmä on löytänyt tähän mennessä vahvimman linkin varhaisen maailmankaikkeuden voimakkaimpien tähtienmuodostusryöppyjen ja tämän päivän massiivisimpien galaksien välillä käyttäen APEX-teleskooppia. Varhaisen maailmankaikkeuden dramaattista tähtienmuodostusta pursuavien galaksien uusien tähtien muodostus pysähtyi keskenkaiken, jättäen ne nykyään massiivisiksi - mutta passiivisiksi - ikääntyvien tähtien täyttämiksi galakseiksi. Tähtitieteilijöillä on myös todennäköinen syyllinen tähtienmuodostuksen äkilliseen loppumiseen: supermassiivisten mustien aukkojen ilmaantuminen.
eso1205fi — Valokuvan julkistus
Helix-sumu uusissa väreissä
19. tammikuuta 2012: Paranalin observatoriolla Chilessä sijaitseva ESO:n VISTA-teleskooppi on taltioinut uuden näyttävän kuvan Helix-sumusta. Tämä infrapuna-aallonpituudella otettu kuva paljastaa kylmän kaasun säikeitä, jotka ovat näkymättömiä näkyvällä valolla otetuissa kuvissa, sekä tuo näkyviin taustan tähtien ja galaksien paljouden.
eso1204fi — Tutkimustiedote
Planeettapopulaatio on yltäkylläinen
11. tammikuuta 2012: Kansainvälinen tutkijaryhmä, mukanaan kolme ESO:n tähtitieteilijää, on käyttänyt gravitaatiomikrolinssitekniikkaa mitatakseen kuinka yleisiä planeetat ovat Linnunradassa. Miljoonia tähtiä kartoittaneen kuuden vuoden etsinnän jälkeen ryhmä päätteli, että tähtiä kiertävät planeetat ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturen numerossa 12. tammikuuta 2012.
eso1203fi — Tutkimustiedote
El Gordo - Etäinen, "lihava" galaksijoukko
10. tammikuuta 2012: Kansainvälinen tutkijaryhmä on tutkinut erittäin kuumaa, nuorta ja massiivista galaksijoukkoa - suurinta koskaan suurilta etäisyyksiltä löytynyttä galaksijoukkoa - käyttäen ESO:n VLT-teleskooppia Atacaman aavikolla, Chilessä sekä NASA:n Chandra-röntgenobservatoriota ja Atacaman kosmologiateleskooppia. Uudet tulokset julkaistiin 10. tammikuuta 2012 Yhdysvaltain tähtitieteellisen seuran 219. kokouksessa Austinissa, Texasissa.
eso1201fi — Valokuvan julkistus
Omegasumun savuava vaaleanpunainen ydin
4. tammikuuta 2012: ESOn VLT-teleskoopin ikuistama uusi kuva Omegasumusta on yksi tarkimmista maan päältä tästä kohteesta koskaan otetuista kuvista. Kuvassa näkyy tämän kuuluisan tähtien syntykehdon pölyiset, vaaleanpunaiset keskusalueet ja se paljastaa poikkeuksellisen yksityiskohtaisesti kaasupilvien, pölyn ja vastasyntyneiden tähtien kosmisen maiseman.
eso1153fi — Valokuvan julkistus
Joulukomeetta Lovejoy jäi Paranalin haaviin
24. joulukuuta 2011: ESO:n Paranalin observatorio Chilessä taltioi hiljattain löydetyn komeetta Lovejoyn upeisiin valokuviin ja kuvasarjavideoon. Komeetta koristi eteläistä taivasta sen selvittyä odottamatta lähikohtaamisesta Auringon kanssa.
eso1152fi — Valokuvan julkistus
Uusia tähtiä kukkiva galaksi
15. joulukuuta 2011: VLT:n kartoitusteleskooppi VST on taltioinut läheisen spiraaligalaksi NGC 253:n kauneuden. Uusi muotokuva on luultavasti yksityiskohtaisin koskaan otettu laajan näkökentän näkymä tähän kohteeseen ja sen ympäristöön. Se osoittaa, että ESO:n Paranalin observatorion uusin teleskooppi, VST tuottaa laajoja näkymiä taivaasta samalla kun se tarjoaa kuviin mahtavan tarkkuuden.
eso1151fi — Tutkimustiedote
Mustan aukon päivällinen lähestyy nopeasti
14. joulukuuta 2011: ESO:n VLT-teleskooppia käyttävät tähtitieteilijät ovat löytäneet monen Maan massaisen kaasupilven, joka syöksyy kiihtyvällä nopeudella kohti Linnunradan keskustassa olevaa mustaa aukkoa. Tämä on ensimmäinen kerta koskaan, kun tällaisen tuhoon tuomitun pilven on havaittu lähestyvän supermassiivista mustaa aukkoa. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturen numerossa 5.1.2012.
eso1150fi — Organisaatiotiedote
E-ELT siirtyy lähemmäs toteutumistaan
9. joulukuuta 2011: Euroopan eteläisen observatorion hallintoelin, ESO:n neuvosto on hyväksynyt ESO:n budjetin vuodelle 2012. Se sisältää E-ELT:n sijaintipaikalle Cerro Armazonesille johtavan tien valmistelevan työn ja joidenkin teleskoopin erityisen haastavien optisten komponenttien kehitystyön aloittamisen. Nyt kun useat ESO:n jäsenmaat ovat osaltaan sitoutuneet vaadittavaan lisärahoitukseen, koko E-ELT -ohjelman lopullista hyväksyntää odotetaan vuoden 2012 puolivälin tienoilla.
eso1149fi — Organisaatiotiedote
Belgian kruununprinssi Philippe johtaa teollisuusvaltuuskunnan vierailua ESO:n toimipisteissä Chilessä
8. joulukuuta 2011: Belgian tuleva kuningas vieraili ESO:n Paranalin observatoriolla seurassaan liike-elämän valtuuskunta, joka kartoitti eurooppalaisen teollisuuden osallistumismahdollisuuksia ESO:n tulevassa E-ELT -teleskooppiprojektissa.
eso1148fi — Tutkimustiedote
Vampyyritähti paljastaa salaisuutensa
7. joulukuuta 2011: Tähtitieteilijät ovat saaneet aikaan parhaat koskaan napatut kuvat tähdestä, joka on menettänyt suuren osan massastaan vampyyrimäiselle seuralaiselleen. Yhdistämällä neljän ESOn Paranalin observatoriolla sijaitsevan teleskoopin keräämän valon, he loivat virtuaaliteleskoopin, jonka läpimitta on 130 metriä ja jonka erotuskyky on 50 kertaa parempi kuin NASAn ja ESAn ylläpitämällä Hubble-avaruusteleskoopilla. Uudet tulokset yllättäen osoittavat, että massan siirtyminen tähdestä toiseen on oletettua rauhallisempi tapahtuma.
eso1147fi — Tutkimustiedote
VLT löytää nopeimmin pyörivän tähden
5. joulukuuta 2011: ESOn VLT-teleskooppi on havainnut nopeimmin pyörivän tähden mitä toistaiseksi on löydetty. Tämä massiivinen ja kirkas nuori tähti sijaitsee naapurigalaksissamme, Suuressa Magellanin pilvessä, noin 160 000 valovuoden etäisyydeellä Maasta. Tähtitieteilijät ajattelevat, että tähdellä on voinut olla väkivaltainen menneisyys ja että se saattaa olla peräisin kaksoistähtijärjestelmästä mistä räjähtävä seuralaistähti on singonnut sen pois.
eso1146fi — Organisaatiotiedote
Espanjan kruununprinssi vierailee ESO:n Paranalin observatoriolla
24. marraskuuta 2011: Heidän kuninkaalliset korkeutensa, Asturian ruhtinas ja ruhtinatar kunnioittivat ESO:n Paranalin observatoriota Chilessä vierailullaan 24. marraskuuta 2011.
eso1145fi — Valokuvan julkistus
Kölin kylmät pilvet
16. marraskuuta 2011: Alimillimetrialueen aallonpituuksia havainnoivalla APEX-teleskoopilla Kölin sumusta paljastui kylmiä pilviä, joissa muodostuu uusia tähtiä. Tämä väkivaltaisen tähtienmuodostumisen alue toimii Linnunradan massiivisimpien tähtien syntysijana ja tarjoaa ainutlaatuisen näkymän nuorten tähtien ja niiden kehtoina toimivien molekyylipilvien väliseen vuorovaikutukseen.
eso1144fi — Tutkimustiedote
Lutetia: harvinainen selviytyjä maapallon synnyn ajoilta
11. marraskuuta 2011: Uudet havainnot osoittavat, että asteroidi Lutetia on jäänne aineesta, josta Maa, Venus ja Merkurius muodostuivat. Tähtitieteilijät yhdistivät Euroopan avaruusjärjestö ESAn Rosetta-luotaimella, ESOn New Technology -teleskoopilla ja NASAn teleskoopeilla tehdyt havainnot ja huomasivat, että asteroidi muistuttaa ominaisuuksiltaan eräitä harvinaisia maapallolta löytyneitä meteoriittejä, joiden arvellaan syntyneen Aurinkokunnan sisäosissa. Siispä jossakin vaiheessa Lutetian on täytynyt siirtyä ulospäin päästäkseen Marsin ja Jupiterin väliseen asteroidivyöhykkeeseen.
eso1143fi — Tutkimustiedote
VLT-teleskoopin havainnot gammapurkauksista paljastivat yllättäviä ainesosia varhaisissa galakseissa
2. marraskuuta 2011: Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on käyttänyt kaukaisen gammapurkauksen lyhyttä mutta kirkasta valoa tutkiakseen hyvin kaukaisten galaksien koostumusta. Yllättäen ESO:n VLT-teleskoopilla tehdyt uudet havainnot ovat paljastaneet nuoressa maailmankaikkeudessa kaksi galaksia, joissa on Aurinkoa enemmän raskaita alkuaineita. Nämä kaksi galaksia saattavat olla sulautumassa yhteen. Tällaiset tapahtumat varhaisessa maailmankaikkeudessa kiihdyttävät lukuisten uusien tähtien muodostumista ja saattavat laukaista gammapurkauksia.
eso1142fi — Tutkimustiedote
Kaukainen Eris on Pluton kaksonen
26. lokakuuta 2011: Tähtitieteilijät ovat saaneet mitattua tarkasti kaukaisen kääpiöplaneetta Eriksen läpimitan sen kuljettua himmeän taustataivaan tähden editse. Tapahtumaa havaittiin loppuvuodesta 2010 ESOn La Sillan observatorion teleskoopeilla, mukaanlukien belgialainen TRAPPIST-teleskooppi. Havainnot osoittavat, että Eris on miltei samankokoinen kuin Pluto. Samalla havaittiin, että Eriksen pinta on hyvin heijastava, mikä johtunee pintaa peittävästä tasaisesta jääkerroksesta. Kerros on luultavasti peräisin ilmakehän jäätymisestä kääpiöplaneetan pinnalle. Tulokset julkaistaan Nature-tiedelehdessä 27. lokakuuta 2011.
eso1141fi — Valokuvan julkistus
VISTA löytää uusia pallomaisia tähtijoukkoja
19. lokakuuta 2011: Kaksi vastikään löydettyä uutta pallomaista tähtijoukkoa on lisätty 158 Linnunradassa aiemmin tunnetun pallomaisen tähtijoukon listaan. Pallomaiset tähtijoukot löytyivät ESO:n VISTA kartoituskaukoputken uusista kuvista osana Via Lactea kartoitusta (VVV). Tästä kartoituksesta on löytynyt myös ensimmäinen tähtijoukko kaukaa Linnunradan keskuksen toiselta puolelta, jonka valon on täytynyt kulkea galaksin keskustan pölyn ja kaasun läpi saavuttaakseen meidät.
eso1140fi — Organisaatiotiedote
Täysikokoinen malli maailman suurimman teleskoopin peilistä rakennettiin ESO:n avoimien ovien päivänä
17. lokakuuta 2011: Lauantaina 15. lokakuuta Euroopan eteläinen observatorio (ESO) avasi Garching bei Münchenissä, Baijerissa, Saksassa sijaitsevan päämajansa ovet yleisölle. Päivän aikana tuhannet vierailijat saivat mahdollisuuden rakentaa 1:1-suhteisen mallin suurimmasta maailmassa suunnitteilla olevasta teleskoopin peilistä. Kyseessä on E-ELT, "Eurooppalainen erittäin suuri teleskooppi". He pääsivät myös kokemaan monia muita asioita ESO:n työskentelystä.
eso1139fi — Organisaatiotiedote
ESO ja Chile allekirjoittivat sopimuksen E-ELT:stä
13. lokakuuta 2011: Tänään Chilessä Santiagossa pidetyssä seremoniassa Chilen ulkoasiainministeri Alfredo Moreno ja ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw allekirjoittivat sopimuksen koskien European Extremely Large-teleskooppia. Tämä ESO:n ja Chilen hallituksen välinen sopimus sisältää teleskoopille tarvittavan maalahjoituksen ja luvan pitkäaikaiselle suojatulle vyöhykkeelle tämän ympärillä, sekä Chilen hallituksen tuen E-ELT:n rakentamiseksi.