Kotia etsimässä

Artist impression of the ELTAinutlaatuinen teleskooppi vaatii erityisen sijainnin. ELT:n tuleva kotipaikka valitaankin erityisen tarkasti juuri sen käyttötarkoitusten perusteella. Alueen tulee olla kuiva ja sijaita korkealla, jotta havainnointia häiritseviä tekijöitä olisi mahdollisimman vähän. ELT:n sijaintipaikasta vastaava ryhmä on tutkinut yksityiskohtaisesti useita mahdollisia alueita Argentiinassa, Marokossa, Chilessä ja Espanjassa. Vastaavaa työtä tekee myös läpimitaltaan 30-metrisen TMT-teleskoopin (Thirty-Meter Telescope) sijaintipaikasta vastaava ryhmä. ELT:n sijaintipaikan tutkimus ei tehokkuussyistä kata TMT:lle esivalittuja Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sijoittuvia paikkoja, mutta ryhmät jakavat tutkimustulokset keskenään.

Sijaintipaikasta vastaava ryhmä  esitteli loppuraporttinsa ESO:n valtuustolle 2.-3. päivä maaliskuuta 2010. He vahvistivat, että kaikilla paikoilla lopullisella kandidaattilistalla (Armazones, Ventarrones, Tolonchar ja Vizcachas Chilessä ja La Palma Espanjassa) on erinomaiset olosuhteet tähtitieteellisille havainnoille, ja jokaisella näistä paikoista on omat vahvuutensa. Teknisessä raporttissa päätellään, että Cerro Armazones Paranalin lähellä erottuu listalta selvästi suositeltuna paikkana, koska sillä on paras tasapaino kaikilla ilmakehän laadun osa-alueilla ja sitä voidaan käyttää integroidusti yhdessä olemassa olevan Paranalin observatorion kanssa.

Cerro Armazones on 3046 metrin korkuinen vuori Chilen Atacaman autiomaan keskiosissa. Se sijaitsee 130 kilometriä etelään Antofagastan kaupungista ja noin 20 kilometriä Cerro Paranalilta, joka on ESO:n VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) koti.

ESO:n valtuusto valitsi 26. päivä huhtikuuta 2010 Cerro Armazonesin lähtökohtaiseksi sijoituspaikaksi 39 metrin luokkaa olevalle ELT -teleskoopille (Extremely Large Telescope).

ESO:n ja Chilen hallituksen välillä allekirjoitettiin sopimus, jonka mukaan ELT:n rakentamista varten ESO:lle lahjoitettiin 189 km2 kokoinen maa-alue Cerro Armazonesilta sekä myönnettiin 50 vuoden vuokrasopimus sitä ympäröivästä alueesta.

Chilen presidentti Sebastián Piñera, luovutti allekirjoitetut asiakirjat,  joilla Chilen hallitus siirsi Cerro Armazonesin maa-alueiden hallinnan ESO:lle.

Linkkejä: