VST-teleskooppi (VLT Survey Telescope)

vst_lombardi_5

VST-teleskooppi (VLT Survey Telescope) on ESO:n Paranalin observatorion uusin teleskooppi (eso1119). Se on maailman suurin näkyvän valon aallonpituuksilla havaintoja tekevä kartoitusteleskooppi. Tämä huippuluokan 2.6-metrin teleskooppi on liittynyt ESO:n VLT-teleskoopin seuraan Cerro Paranalilla, joka on täydellinen paikka Maan pinnalta tehtäviä tähtitieteellisiä havaintoja ajatellen. Se on varustettu valtavalla 268 megapikselin kameralla, jonka nimi on OmegaCAM. Kamera on La Sillalla sijaitsevaan MPG/ESO 2.2-metrin teleskooppiin tällä hetkellä kiinnitetyn hyvin tuloksekkaan WFI-havaintolaitteen (Wide Field Imager) seuraaja.

VLT:n tavoin VST kattaa laajan valikoiman aallonpituuksia ultravioletista näkyvän valon kautta lähi-infrapunaan (0.3–1.0 mikrometriä). Siinä missä VLT:n kaltaiset suurimmat teleskoopit tutkivat vain pientä osaa taivaasta kerrallaan, VST on suunniteltu valokuvaamaan suuria alueita nopeasti himmeätkin kohteet havaiten.

VST:n koko näkökenttä on 1°x 1° eli kaksi kertaa niin leveä kuin täysikuu. Siten se tukee VLT-teleskooppia havaitsemalla laajalla kuva-alallaan esikäsiteltäviä kohteita, joita VLT:n yksikköteleskoopit voivat sitten havaita tarkemmin.

VST koostuu kahdesta peilistä: pääpeilistä (M1), jonka halkaisija on 2.61 m, ja pienemmästä apupeilistä (M2), jonka halkaisija on 93.8 cm. Teleskooppi on myös varustettu yksittäisellä polttotason havaintolaitteella, jonka nimi on OmegaCAM. Tämän valtavan (16 000 x 16 000 pikseliä) CCD-kameran rakensi kansainvälinen viiden tutkimuslaitoksen konsortio: Netherlands Research School for Astronomy (NOVA), Kapteyn Astronomical Institute, Universitäts-Sternwarte München, Osservatorio Astronomico di Padova ja ESO.

Tiedettä VST-teleskoopilla

VST on omistettu kartoitusohjelmille. Huippuluokan kameran, laadukkaan optiikan ja Paranalin observatorion poikkeuksellisen hyvien havainto-olosuhteiden ansiosta VST-teleskooppi tekee merkittäviä löytöjä laajalla alueella astrofysiikkaa ja kosmologiaa. Planeettatutkimuksen puolella kartoitusteleskooppi pyrkii löytämään ja tutkimaan aurinkokunnan etäisiä kohteita kuten transneptunisia kohteita. Se pyrkii myös havaitsemaan eksoplaneettojen ylikulkuja. Galatinen taso on myös laajalti tutkimuksen kohteena ja tarjoaa tähtitieteilijöille kriittistä tietoa oman galaksimme rakenteen ja kehityksen ymmärtämiseksi. Etäämpänä VST tutkii läheisiä galakseja, galaksin ulkopuolisia ja galaksijoukkojen sisäisiä planetaarisia sumuja sekä suorittaa himmeiden kohteiden ja mikrolinssi-ilmiöiden kartoitusta. Kosmologian alalla VST:n tähtäimessä ovat keskisuuren punasiirtymän supernovat, joilla se tarkentaa kosmista etäisyysskaalaa ja auttaa maailmankaikkeuden laajenemisen ymmärtämystämme. VST tutkii myös kosmisia rakenteita keskisuurilla punasiirtymillä, aktiivisia galaksien ytimiä ja kvasaareja edistääkseen ymmärtämystämme galaksien muodostumisesta ja maailmankaikkeuden varhaisesta historiasta.

VST on yhteistyöprojekti Euroopan eteläisen observatorion ja Italian kansalliseen astrofysikaaliseen instituuttiin (INAF) kuuluvan Capodimonten tähtitieteellisen observatorion (OAC) välillä. Italialaiset suunnittelivat teleskoopin ja ESO on vastuussa teleskoopin sijoituspaikan rakennustekniikasta.

Teleskooppi aloitti toimintansa vuonna 2011.

Tiedetavoitteet

Omistettu kartoituksille. Linnunrata, galaksin ulkopuoliset planetaariset sumut, kosmologia.

Lisätietoja VST-teleskoopista


Suora lähetys

Seuraa VST-teleskooppia tämän päiväsaikaan kerran tunnissa päivitettän kuvan kautta. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Webcam | 26 Nov 2015 00:00 CET
Last image before nightfall


VST

Nimi: VST-teleskooppi (VLT Survey Telescope)
Sijainti: Cerro Paranal
Korkeus merenpinnasta: 2635 m
Tähtitorni: Kompakti optimoitu sylinterinmuotoinen rakennus
Tyyppi: Optisen valon kartoitusteleskooppi
Optinen rakenne: Muokattu Ritchey-Chrétien -peiliteleskooppi korjauslinssein
Halkaisija. Pääpeili M1: 2.61 m
Materiaali. Pääpeili M1: Astro-Sitall
Halkaisija. Apupeili M2: 0.938 m
Materiaali. Apupeili M2: Astro-Sitall
Pystytys: Altatsimutaalinen haarukkajalusta
Ensivalon päivämäärä: 8/6/2011
Aktiivinen optiikka: Kyllä
VST-teleskoopilla otettuja kuvia: Linkki
Valokuvia VST-teleskoopista: Linkki
VST-lehdistötiedotteita: Linkki