APEX

Kutatás a szubmilliméteres tartományokban

The APEX TelescopeAz ESO által működtetett Atacama Pathfinder Experiment (APEX) távcső a világ egyik legmagasabban elhelyezkedő obszervatóriumában működik. A műszer az Atacama-sivatagban, az 5100 méter magasan fekvő Chajnantor-fennsíkon található.

A 12 méter átmérőjű APEX milliméteres és szubmilliméteres tartományban, vagyis az infravörös sugárzás és a rádióhullámok közötti sávban végez méréseket. A szubmilliméteres csillagászat új ablakot nyit a hideg, poros, távoli Világegyetemre, habár ezek a hullámok erősen elnyelődnek a Föld párával teli légkörében. Chajnantor ilyen szempontból ideális helyszín a távcső számára, mivel ez a terület az egyik legszárazabb régió a Földön, s mindemellett a Mauna Keán található obszervatóriumoknál 750 méterrel, a Paranal-hegyen található VLT-nél pedig 2400 méterrel magasabban található.

The APEX TelescopeA szubmilliméteres kutatás a csillagászat egy kevéssé feltárt területe, amely a Világegyetemet más megjelenésében láttatja, mint ahogyan azt a fény látható vagy infravörös tartományában megszokhattuk. Ezek a hullámhosszak ideálisak a „hideg Világegyetem” megfigyelésére: a csillagközi térben található hideg felhők ezekben a tartományokban szinte ragyognak, noha hőmérsékletük alig néhányszor tíz fokkal nagyobb az abszolút nullánál. A csillagászok az elektromágneses spektrum ezen tartományát a molekuláris felhők kémiai és fizikai összetevőinek meghatározására használják – főképpen a gázban, porban lévő sűrűbb régiók esetében, ahol az új csillagok születnek. Látható fényben vizsgálva ezek a területek sokszor sötétek és homályosak a pornak köszönhetően, azonban feltűnően ragyognak milliméteres, szubmilliméteres tartományban. Sőt, a Világegyetem ősi, távoli galaxisai fényének vöröseltolódása miatt ezek az ősi objektumok is vizsgálhatóvá válnak.

Az APEX a legnagyobb, szubmilliméteres tartományban működő teleszkóp a déli féltekén. A teleszkóphoz egy sor különböző mérőműszer tartozik; az egyik legjelentősebb ezek között a Large APEX Bolometer Camera (LABOCA). A LABOCA egy sor extrém érzékeny hőmérőt, ún. bolométert használ a szubmilliméteres hullámok érzékelésére. Majdnem 300 pixeles felbontásával, ez a legnagyobb ilyen kamera a világon. Ahhoz, hogy érzékelni tudja a szubmilliméteres tartomány legapróbb hőmérsékletváltozásait is, mindegyik hőmérőt kevesebb, mint 0,3 kelvinre kell hűteni – ez mínusz 272,85 Celsius-fokot jelent. A LABOCA nagy érzékenysége karöltve hatalmas látómezejével (mely a telihold átmérőjének egy harmada), felbecsülhetetlen értékű eszközzé a szubmilliméteres képalkotásban.

Az APEX az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) előfutára, mely egy forradalmian új távcsőrendszer az ESO-tól. Az ALMA nemzetközi partnerek közreműködésével épül, szintén a Chajnantor fennsíkon. Az APEX egy olyan antenna prototípusát használja, melyet az ALMA részére terveztek, és előreláthatóan rengeteg célpontot talál majd ez utóbbi számára, hogy azt nagyobb részletességgel tanulmányozassa.

Az APEX a Max Planck Institute for Radio Astronomy (MPIfR), az Onsala Space Observatory (OSO) és az ESO közötti együttműködés eredményeként jött létre. A teleszkópot az ESO üzemelteti.

További információért látogasson el az APEX oldalára!

További képek és videók az ESO multimédia archívumában láthatók.

APEX Trailer

Az APEX a Google Térképen