Pressemeldinger

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1512no — Pressemelding
Nye observasjoner av støvete sky som runder det sorte hullet i Melkeveiens sentrum
26. mars 2015: De hittil beste observasjoner av den støvete gasskyen G2 bekrefter at skyen i mai 2014 passerte forbi det supermassive sorte hullet i sentrum av Melkeveien og at den overlevde nærmøtet. De nye dataene fra ESOs Very Large Telescope viser at objektet ikke er blitt nevneverdig strukket ut grunnet de sterke gravitasjonskreftene, men derimot er veldig kompakt. Objektet antas derfor å være en ung stjerne med en massiv kjerne som fortsatt tiltrekker seg omliggende materiale. Aktiviteten i det sorte hullet har foreløpig ikke økt.
eso1511no — Pressemelding
Kolliderende stjerner forklarer mystisk eksplosjon på 1600-tallet
23. mars 2015: Nye observasjoner med APEX og andre teleskoper viser at stjernen som europeiske astronomer så dukke opp på himmelen i 1670, ikke var en nova, men en mye sjeldnere og mer voldsom stjernekollisjonvariant. Den var kraftig nok til å kunne sees med det blotte øye under sitt første utbrudd. Sporene etter den var imidlertid så svake at det måtte grundige undersøkelser med submillimeterteleskoper til før mysteriet endelig kunne løses mer enn 340 år senere. Resultatene publiseres i nettutgaven av tidsskriftet Nature 23. mars 2015.
eso1510no — Pressemelding
Nye stjerner i storslått himmellandskap
11. mars 2015: Dette dramatiske landskapet i det sørlige stjernebildet Alteret (Ara på latin) er fullt av interessante objekter. Regionen ligger rundt 4000 lysår fra Jorda og byr på blant annet stjernehoper, emisjonståker og aktive stjernedannelsesområder. Dette nye, vakre bildet fra VLT Survey Telescope ved ESOs Paranal-observatorium i Chile er det skarpeste som så langt er tatt av denne delen av himmelen.
eso1509no — Pressemelding
Mars – planeten som mistet et hav av vann
5. mars 2015: Ifølge ny forskning hadde Mars opprinnelig et hav som inneholdt mer vann enn Nordishavet på Jorda og som dekket en større del planetens overflate enn Atlanterhavet gjør på vår klode. Ved hjelp av ESOs Very Large Telescope samt instrumenter på Keck-observatoriet og NASAs Infrared Telescope Facility har et internasjonalt forskerteam gjennom en seksårsperiode overvåket atmosfæren til Mars og kartlagt egenskapene til vannet i ulike deler av planetatmosfæren. De nye kartene er de første i sitt slag. Studien presenteres i dag i nettutgaven av tidsskriftet Science.
eso1508no — Pressemelding
En bråmoden galakse i et ungt univers
2. mars 2015: Astronomer har for første gang identifisert støv i en svært fjern stjernedannende galakse. Det kan tyde på at galakser utviklet seg overraskende raskt i tiden etter Big Bang. Forskerteamet brukte ALMA for å registrere den svake gløden fra kaldt støv i A1689-zD1, en av de fjerneste galakser som noen gang er observert, mens avstandsbestemmelsen ble utført med ESOs Very Large Telescope.
eso1507no — Pressemelding
Et tredimensjonalt dypdykk i universet
26. februar 2015: Takket være MUSE-instrumentet på ESOs Very Large Telescope har astronomer konstruert det hittil beste tredimensjonale kart over det fjerne univers. Etter å ha stirret på en ørliten himmelregion kalt Hubble Deep Field South i bare 27 timer, kunne forskerne bestemme avstandene, bevegelsene og andre fysiske egenskaper til langt flere galakser enn man har klart i tidligere studier. De nye observasjonene avslørte dessuten objekter som Hubble-teleskopet ikke var i stand til å se.
eso1506no — Pressemelding
Mysteriet med den forsvunne dvergen
18. februar 2015: Astronomer har brukt det nye SPHERE-instrumentet på ESOs Very Large Telescope for å lete etter en brun dverg man mente kretset rundt den uvanlige dobbeltstjernen V471 Tauri. Men forskerne fant ingenting, til tross for at SPHERE-bildene er de beste som noensinne er tatt av omgivelsene til dette interessante objektet. Forklaringen på dobbeltstjernens snodige oppførsel var eksistensen av en omkretsende brun dverg, men når sistnevnte viser seg ikke å eksistere, betyr det at gåten fortsatt er uløst. Dette uventede resultatet presenteres i den første vitenskapelige forskningsartikkelen som er basert på observasjoner med SPHERE.
eso1505no — Pressemelding
Stjernepar dømt til undergang
9. februar 2015: Ved hjelp av ESOs Very Large Telescope og teleskoper på Kanariøyene har astronomer identifisert to overraskende massive stjerner i hjertet av den planetariske tåken Henize 2-428. Stjernene kretser rundt hverandre i stadig tettere baner, og når de omsider smelter sammen om ca. 700 millioner år, vil totalmassen være stor nok til å skape en enorm supernovaeksplosjon. Studien presenteres i nettutgaven av tidsskriftet Nature 9. februar 2015.
eso1504no — Pressemelding
VISTA ser tvers gjennom Melkeveien
4. februar 2015: På dette nye bildet fra ESOs kartleggingsteleskop VISTA ser vi den berømte Trifidetåken i et nytt og uvanlig lys. Ved å observere i infrarødt lys kan astronomer se gjennom de støvfylte sentrale delene av Melkeveien og avdekke objekter som tidligere har vært skjult. Bare i dette ørlille utsnittet fra en av VISTAs mange himmelkartlegginger har forskere oppdaget to ukjente og svært fjerne cepheide-stjerner, som ligger bak Trifidetåken. Dette er de første variable stjerner av denne typen som er funnet i Melkeveiens plan og samtidig på andre siden av galaksens kjerneområde.
eso1503no — Pressemelding
Himmelmonsterets munn
28. januar 2015: Kometglobulen CG4 framstår på dette portrettet fra ESOs Very Large Telescope som en åpen kjeft på et fryktinngytende, himmelsk monster. Selv om objektet stråler i all sin prakt på dette nye bildet, er det egentlig en meget lyssvak tåke som er vanskelig å observere. CG4s sanne natur er fortsatt et mysterium for astronomene.
eso1502no — Pressemelding
Nye eksoplanetteleskoper på Paranal
14. januar 2015: Next-Generation Transit Survey (NGTS) har gjort sine første observasjoner ved ESOs Paranal-observatorium i det nordlige Chile. Prosjektet skal lete etter planeter ved hjelp av passasjemetoden, altså tilfeller der kloder passerer foran moderstjernen sin og således svekker stjernelyset nok til at følsomme instrumenter kan registrere det. Søket vil i hovedsak bli rettet mot planeter på størrelse med Neptun eller mindre, med diametre mellom to og åtte ganger Jordas.
eso1501no — Pressemelding
Hvor ble det av alle stjernene?
7. januar 2015: Det kan se ut som om det mangler en hel del stjerner på dette nye ESO-bildet. Det mørke hullet i det ellers så rikholdige stjernefeltet er ikke en åpning, men derimot en himmelregion fylt av gass og støv. Denne mørke skyen kalles LDN 483, en forkortelse for Lynds Dark Nebula 483. Det er i områder som dette framtidens stjerner fødes. Vidvinkelkameraet Wide Field Imager på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile har tatt dette flotte bildet av tåken og dens omgivelser.
eso1441no — Pressemelding
Messier 47s varme, blå stjerner
17. desember 2014: Dette flotte portrettet av den åpne stjernehopen Messier 47 er tatt med vidvinkelkameraet Wide Field Imager, som er installert på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile. Denne unge hopen byr på en vakker blanding av briljante blå stjerner og et lite antall røde kjempestjerner.
eso1440no — Pressemelding
Grønt lys for bygging av E-ELT
4. desember 2014: Under et nylig møte gav ESOs styrende organ, ESO-rådet, grønt lys [1] til å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT) i to faser. Utgifter på rundt en milliard euro er godkjent for den første fasen, som vil dekke byggekostnadene for et fullt fungerende teleskop med en rekke kraftige instrumenter. De første observasjoner ventes om ti års tid. Teleskopet vil muliggjøre fantastiske oppdagelser innen forskningsfelter som eksoplaneter, det fjerne univers og stjernesammensetningen i nære galakser. ESOs største kontrakt noensinne, vedrørende teleskopets kuppel og hovedstruktur, skal tildeles i løpet av neste år.
eso1439no — Pressemelding
Et fargerikt stjernesmykke i Kjølen
26. november 2014: Dette fargesprakende bildet av den lyssterke stjernehopen NGC 3532 er tatt med MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. Noen av stjernene skinner fortsatt med en klar blå farge, mens mange av de mer massive medlemmene allerede har nådd rød kjempe-stadiet og avgir en vakker oransje glød.
eso1438no — Pressemelding
Kvasarer peker i samme retning selv om de er adskilt av milliarder av lysår
19. november 2014: Nye observasjoner med ESOs Very Large Telescope (VLT) i Chile har avslørt snodige opplinjeringer i det kosmiske spindelvevet som utgjør universets storskalastruktur. Et europeisk forskerteam har i et utvalgt av kvasarer oppdaget at rotasjonsaksene til de sentrale supermassive sorte hullene peker i samme retning selv om kvasarene ligger flere milliarder lysår fra hverandre. Teamet fant dessuten ut at rotasjonsaksene synes å innrette seg langs de gigantiske kosmiske trådene som kvasarene befinner seg i.
eso1437no — Pressemelding
MUSE avdekker den sanne historien bak galaktisk kollisjon
10. november 2014: Det nye MUSE-instrumentet på ESOs Very Large Telescope har gitt forskere et unikt innblikk i et spektakulært kosmisk sammenstøt. De nye observasjonene viser for første gang bevegelsen til gass som presses ut av galaksen ESO 137-001 idet den i høy hastighet farer inn i en enorm galaksehop. Resultatene er nøkkelen til å løse det langvarige mysteriet om hvorfor galakser i galaksehoper plutselig slutter å danne nye stjerner.
eso1436no — Pressemelding
Revolusjonerende ALMA-bilde viser hvordan planeter blir til
6. november 2014: Dette nye bildet fra Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) avdekker utrolige detaljer som aldri tidligere er sett i en planetdannende skive omkring en ung stjerne. Observasjonene er de første som er gjort med ALMA i sin nesten endelige konfigurasjon, og bildet er det skarpeste som noensinne er tatt på submillimeterbølgelengder. De nye resultatene er et enormt skritt framover i studiet av hvordan protoplanetariske skiver utvikler seg og hvordan planeter blir til.
eso1435no — Pressemelding
VLTI studerer eksozodiakallys
3. november 2014: Ved å utnytte Very Large Telescope Interferometers fulle potensial har et internasjonalt astronomteam oppdaget såkalt eksozodiakallys nær den beboelige sonen rundt ni nære stjerner. Eksozodiakallys er stjernelys reflektert fra støv dannet ved asteroidekollisjoner og fordamping av kometer. Tilstedeværelsen av store menger støv i de indre regionene rundt enkelte stjerner kan komplisere direkte avbildning av jordlignende planeter i framtiden.
eso1434no — Pressemelding
Planetdannende livline oppdaget i dobbeltstjernesystem
29. oktober 2014: Takket være ALMA har forskere for første gang observert gass som strømmer fra en massiv ytre skive og innover mot de indre delene av et dobbeltstjernesystem. Gasstrømmen er trolig ansvarlig for å opprettholde en annen og mindre skive med planetdannende materiale, som ellers ville ha forsvunnet for lenge siden. Ettersom halvparten av alle sollignende stjerner er født i dobbeltstjernesystemer, vil dette nye funnet ha store konsekvenser for den videre jakten på eksoplaneter. Studien publiseres i tidsskriftet Nature 30. oktober 2014.
Viser 1– 20 av 1063