Pressemeldinger 2012

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1253no — Pressemelding
Verdens høyestliggende superdatamaskin klar til bruk
21. desember 2012: En av verdens kraftigste superdatamaskiner er nå ferdig installert og testet ved Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) i 5000 meters høyde i Andesfjellene i det nordlige Chile. Dette er en av de siste store milepæler før det mest kompliserte bakkebaserte teleskop noensinne står ferdig. Den spesialbygde datamaskinen, kalt ALMA-korrelatoren, har mer enn 134 millioner prosessorer og kan utføre opptil 17 billiarder regneoperasjoner i sekundet, sammenlignbart med den raskeste superdatamaskin som er i drift i dag.
eso1252no — Pressemelding
Stjerner avslører hemmeligheten bak ungdommelig utseende
19. desember 2012: Noen mennesker er i god form selv i en alder av 90, mens andre er skrøpelige før de fyller 50. Vi vet at hvor raskt folk eldes bare er løst knyttet til hvor gamle de faktisk er og kan ha mer å gjøre med deres livsstil. En ny studie utført med MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet og Romteleskopet Hubble (NASA/ESA) viser at det samme gjelder for stjernehoper.
eso1251no — Pressemelding
24-armet kjempe klar til å studere galaksenes tidlige liv
12. desember 2012: Et kraftig, nytt instrument kalt KMOS har nylig gjennomgått vellykkede tester på ESOs Very Large Telescope ved Paranal-observatoriet i Chile. KMOS er unikt fordi det kan observere og undersøke strukturen til hele 24 himmelobjekter samtidig i infrarødt lys. Instrumentet vil, mye raskere enn det som hittil har vært mulig, gjøre målinger som er avgjørende for å forstå hvordan galaksene vokste fram og utviklet seg i det tidlige univers. KMOS er konstruert av et konsortium av universiteter og institutter i Storbritannia og Tyskland i samarbeid med ESO.
eso1250no — Pressemelding
Bilde av Carinatåken markerer innvielsen av VLT Survey Telescope
6. desember 2012: Et spektakulært nytt bilde av den stjernedannende Carinatåken, fotografert med VLT Survey Telescope ved ESOs Paranal-observatorium i Chile, er offentliggjort i anledning teleskopets innvielse i Napoli i dag. Chiles president Sebastián Piñera hjalp til med å ta bildet under sitt besøk ved observatoriet 5. juni 2012.
eso1249no — Pressemelding
Galaktiske ekkoer fra fortiden
5. desember 2012: En ny type galakser er påvist ved hjelp av observasjoner fra ESOs Very Large Telescope (VLT), Gemini South-teleskopet og Canada-France-Hawaii-teleskopet (CFHT). Utseendet har gitt dem kallenavnet "grønn bønne-galakser". Galaksene gløder grunnet det intense lyset som sendes ut fra omgivelsene til det enorme sorte hullet i midten av dem. Det viser seg at de er blant de sjeldneste objektene i universet.
eso1248no — Pressemelding
Selv brune dverger kan fostre steinplaneter
30. november 2012: Ved hjelp av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har astronomer for første gang oppdaget at de ytre delene av en støvete skive omkring en brun dverg inneholder millimeterstore støvkorn av den typen man finner i tettere skiver rundt nyfødte stjerner. Det overraskende funnet utfordrer teorier om hvordan steinplaneter på størrelse med Jorda dannes. Det kan hende steinplaneter er enda mer vanlige i universet enn forventet.
eso1247no — Pressemelding
Sort hull spyr ut rekordstor materiestrøm
28. november 2012: Ved hjelp av ESOs Very Large Telescope har astronomer oppdaget en kvasar med minst fem ganger kraftigere utstrømninger enn det man noensinne har registrert hos objekter av denne typen. Kvasarer er ekstremt lyssterke galaksesentra som henter energien fra supermassive sorte hull. Mange av dem blåser enorme mengder materiale ut i vertsgalaksene sine, og disse utstrømningene spiller en avgjørende rolle i galaksenes utvikling. Men inntil nå har de observerte utstrømningene fra kvasarene ikke vært like kraftige som det de teoretiske modellene forutsier.
eso1246no — Pressemelding
Ingen atmosfære på dvergplaneten Makemake
21. november 2012: Astronomer har brukt tre teleskoper ved ESOs observatorier i Chile til å observere dvergplaneten Makemake mens den passerte foran en fjern stjerne og blokkerte lyset. Ved hjelp av de nye observasjonene har man for første gang kunnet avgjøre om Makemake er omgitt av en atmosfære. Denne kalde kloden ligger i det ytre solsystem og var ventet å ha en atmosfære som Pluto (eso0908), men det viser seg nå ikke å være tilfelle. For første gang ble også Makemakes tetthet beregnet. Studien publiseres i tidsskriftet Nature 22. november 2012.
eso1245no — Pressemelding
Utstøtt planet oppdaget?
14. november 2012: Ved hjelp av ESOs Very Large Telescope og Canada-France-Hawaii Telescope har et astronomteam identifisert en klode som mest sannsynlig er en planet som vandrer alene rundt i verdensrommet uten noen moderstjerne. Dette er den mest spennende og aller nærmeste frittflyvende planetkandidaten man så langt vet om. Fordi avstanden er forholdsvis liten – omtrent 100 lysår fra Sola – og kloden ikke har noen lyssterk stjerne like ved, har astronomene kunnet undersøke atmosfæren i detalj. Objektet gir dessuten forskerne en sniktitt på eksoplanetene som framtidige instrumenter tar sikte på å avbilde rundt fjerne stjerner.
eso1244no — Pressemelding
Forklaring på kosmiske sprinkleranlegg
8. november 2012: Ved hjelp av Very Large Telescope har et astronomteam oppdaget to stjerner som kretser rundt hverandre i hjertet av en av de mest bemerkelsesverdige planetariske tåker man kjenner til. Det nye funnet bekrefter en mye debattert teori for hva som er årsaken til det spektakulære og symmetriske utseendet til stjernematerialet som kastes ut i rommet og danner disse tåkene. Forskningsresultatene publiseres i tidsskriftet Science 9. november 2012.
eso1243no — Pressemelding
Gamle og nye stjerner?
31. oktober 2012: Dette fargerike bildet av kulehopen NGC 6362 er tatt med Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. Sammen med et ferskt blinkskudd av hopens sentralområde fra Romteleskopet Hubble er dette det beste bildet som finnes av denne lite kjente stjernehopen. Kulehoper består hovedsakelig av titusener av svært gamle stjerner, men de inneholder også stjerner som framstår mistenkelig unge.
eso1242no — Pressemelding
84 millioner stjerner, og det telles fortsatt
24. oktober 2012: Et internasjonalt astronomteam har utarbeidet en katalog over drøyt 84 millioner stjerner i de sentrale delene av Melkeveien ved hjelp av et kjempebilde på hele 9 gigapiksler tatt med det infrarøde kartleggingsteleskopet VISTA ved ESOs Paranal-observatorium. Det gigantiske datasettet inneholder mer enn ti ganger flere stjerner enn tidligere studier, og er et stort skritt framover for forståelsen av vår hjemgalakse. Det ekstremt høyoppløste bildet gir oss en unik mulighet til å zoome inn mot sentrum av galaksen vår. Bildet er så stort at dersom det ble printet med samme oppløsning som brukes i bøker, ville det målt 9 ganger 7 meter.
eso1241no — Pressemelding
Planet funnet i stjernesystemet nærmest Jorda
16. oktober 2012: Europeiske astronomer har oppdaget en planet rundt en stjerne i Alfa Centauri-systemet, som ligger nærmere Jorda enn noen andre stjerner. Den har omtrent samme masse som Jorda, og er dermed også den letteste eksoplaneten som noensinne er oppdaget omkring en sollignende stjerne. Planeten ble funnet med HARPS-instrumentet på 3,6-metersteleskopet ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. Resultatene publiseres på tidsskriftet Natures nettsider 17. oktober 2012.
eso1240no — Pressemelding
Gallaaften i anledning European Southern Observatorys 50-årsjubileum
12. oktober 2012: Kvelden 11. oktober 2012 var det gallaaften i Keisersalen i Den kongelige residens i München i Tyskland for å feire 50-årsjubileet til European Southern Observatory (ESO). For å markere anledningen ble en prototype på et speilsegment til European Extremely Large Telescope signert av ledende representanter for organisasjonen, ESOs femten medlemsland og vertsnasjonen Chile, deriblant syv ministre og to ambassadører.
eso1239no — Pressemelding
ALMA oppdaget overraskende spiral rundt døende stjerne
10. oktober 2012: Astronomer har ved hjelp av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) oppdaget en fullstendig uventet spiralstruktur i materialet rundt den gamle stjernen R Sculptoris. Dette er første gang en slik struktur, sammen med et kuleformet ytre skall, er funnet omkring en rød kjempestjerne. Astronomene har for første gang også klart å samle komplette tredimensjonale data om en slik spiral. Den merkelige formen er trolig skapt av en hittil ukjent stjernekompanjong som kretser rundt den røde kjempen. Arbeidet er et av de første vitenskapelige ALMA-resultatene som publiseres, og artikkelen kan leses i denne ukens utgave av tidsskriftet Nature.
eso1238no — Pressemelding
ESO feirer sitt 50-årsjubileum
5. oktober 2012: I dag, 5. oktober 2012, feirer European Southern Observatory (ESO) at det er 50 år siden organisasjonen ble grunnlagt. Gjennom disse årene har ESO utviklet seg til verdens mest produktive bakkebaserte astronomiske observatorium. I morges ble det for første gang gjort observasjoner med ESOs Very Large Telescope av et objekt utpekt av offentligheten. Vinneren av en jubileumskonkurranse rettet VLT mot den spektakulære stjernetåken Tors hjelm, og observasjonene ble sendt direkte på internett. For å markere jubileet organiserer ESO og sine partnere en rekke aktiviteter i de femten medlemslandene.
eso1237no — Pressemelding
En kosmisk måke i sterke farger
26. september 2012: Et nytt bilde fra ESOs La Silla-observatorium viser deler av en stjernefødestue med kallenavnet Måketåken. Denne gasskyen heter offisielt Sharpless 2-292 og utgjør måkens hode. Den gløder sterkt på grunn av den intense strålingen fra en svært varm og ung stjerne i dens indre. Det høyoppløste bildet er tatt med Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop.
eso1236no — Pressemelding
En himmelsk sopelime?
12. september 2012: Blyanttåken står i sentrum på et nytt bilde fra ESOs La Silla-observatorium i Chile. Denne merkverdige skyen av glødende gass er del av en gigantisk ring med vrakrester etter en supernovaeksplosjon som fant sted for omkring 11 000 år siden. Det høyoppløste bildet er tatt med Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop.
eso1235no — Pressemelding
En hop med en hemmelighet
5. september 2012: Et nytt bilde fra ESOs La Silla-observatorium i Chile viser den spektakulære kulehopen Messier 4. Den inneholder titusenvis av eldgamle stjerner og er en av de nærmeste og mest studerte kulehoper. Nyere forskning har avdekket at en av dens stjerner har merkelige og uventede egenskaper – og tilsynelatende også kjenner hemmeligheten bak evig ungdom.
eso1234no — Pressemelding
Søt nyhet fra ALMA
29. august 2012: Et astronomteam har ved hjelp av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) oppdaget sukkermolekyler i gassen som omgir en ung sollignende stjerne. Dette er første gang sukker er funnet omkring en slik stjerne. Oppdagelsen viser at livets byggesteiner er på rett sted til rett tid for å kunne inngå i planeter som dannes rundt stjernen.
Viser 1– 20 av 53