Pressemeldinger

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1019no — Pressemelding
En hop og et hav av galakser
5. mai 2010: På et nytt vidvinkelbilde fra ESO kan man se tusenvis av fjerne galakser, inkludert en stor gruppe som tilhører den massive galaksehopen Abell 315. Selv om den kanskje kan virke overfylt, er denne galakseansamlingen bare toppen av isfjellet. I likhet med de fleste andre galaksehoper er nemlig Abell 315 dominert av mørk materie. Hopens enorme masse avbøyer lyset fra de mange bakgrunnsgalaksene og gir dem en noe forvrengt form.
eso1018no — Pressemelding
Verdens største teleskop, E-ELT, skal bygges på Armazores i Chile
26. april 2010: 26. april 2010 bestemte ESO-rådet at Cerro Armazones blir tilholdssted for det planlagte European Extremely Large Telescope (E-ELT), som vil få en speildiameter på utrolige 42 meter. Cerro Armazones er et fjell 3060 meter over havet i Chiles Atacamaørken, og ligger rundt 130 kilometer sør for byen Antofagasta og 20 kilometer unna Paranal-observatoriet hvor ESOs Very Large Telescope befinner seg.
eso1017no — Pressemelding
En kosmisk katts hemmeligheter avslørt av VISTA
21. april 2010: Kattepotetåken er en enorm stjernefødestue hvor hundrevis av massive stjerner dannes. Nå har VISTA-teleskopet ved Paranal-observatoriet i Chile tatt et storslått bilde i infrarødt lys av denne lysende stjernetåken. Det infrarøde bildet avdekker flere nyfødte stjerner som tidligere lå skjult bak tette støvskyer.
eso1016no — Pressemelding
Nye oppdagelser snur opp ned på teori om planetdannelse
13. april 2010: I dag offentliggjøres oppdagelsen av ni nye eksoplaneter på en vitenskapelig konferanse i Skottland. Planetene er av typen som passerer foran moderstjernen sin sett fra vårt ståsted og dermed svekker stjernelyset med jevne mellomrom. Når disse nye observasjonene ble kombinert med tidligere undersøkelser av liknende eksoplaneter, fikk astronomene seg en overraskelse: Seks av totalt 27 planeter i datasettet viser seg å gå i bane motsatt vei av det moderstjernen selv roterer – helt forskjellig fra situasjonen i vårt eget solsystem. Oppdagelsene innebærer en overraskende og alvorlig utfordring for de gjeldende teorier for planetdannelse. De kan også tyde på at jordlignende planeter neppe er å finne i planetsystemer som inneholder varme gasskjemper.
eso1015no — Pressemelding
Tritons sommerhimmel av metan og karbonmonoksid
7. april 2010: Ifølge den aller første infrarøde studien av atmosfæren til Neptuns måne Triton, er sommeren i full gang på dens sørlige halvkule. Med ESOs Very Large Telescope har et europeisk forskerteam oppdaget karbonmonoksid og, for første gang med et bakkebasert teleskop, registrert metan i Tritons atmosfære. Observasjonene viste at den tynne atmosfæren varierer med årstidene og eser ut når den blir oppvarmet.
eso1014no — Pressemelding
Den lyse og mørke siden av en stjernedannende tåke
31. mars 2010: I dag offentliggjør ESO et bilde av Gum 19, en lyssvak og lite kjent stjernetåke som i infrarødt framstår mørk på den ene siden og lys på den andre. Til høyre, sett fra vårt perspektiv, opplyses den varme hydrogengassen av en blå kjempestjerne kalt V391 Velorum, mens nye stjerner er i ferd med å dannes i de mørkere delene til venstre. Om tusenvis av år vil sannsynligvis Gum 19s nåværende janusansikt se helt annerledes ut, takket være disse nyklekte stjernene og supernovadøden til 391 Velorum.
eso1013no — Pressemelding
Hvorfor bommer undersøkelser av fjerne galakser på 90 % av målene sine? Saken er løst.
24. mars 2010: Astronomer har lenge visst at en betydelig del av den utsendte strålingen fra objekter i det meget fjerne univers ikke blir fanget opp av teleskopene våre. Nå kan forskere komme med mer konkrete svar, takket være en ekstremt følsom himmelkartlegging gjort med to av de fire 8,2 metersteleskopene som utgjør ESOs Very Large Telescope, samt et unikt, spesialbygd filter. Det viser seg at en stor andel av galaksene som ligger rundt 10 milliarder lysår unna, har unnsluppet tidligere studier. De nye observasjonene avdekket dessuten noen av de lyssvakeste galaksene som noensinne er funnet i denne tidlige tidsepoken i universets historie.
eso1012no — Pressemelding
APEX knipser det første nærbilde av stjernefabrikker i det fjerne univers
21. mars 2010: Astronomer har for første gang foretatt direkte målinger av størrelsen og lysstyrken til stjernedannelsesområder i en meget fjern galakse, takket være en tilfeldig oppdagelse med APEX-teleskopet. Galaksen er så langt unna, og lyset har brukt så lang tid på å nå oss, at vi ser den slik den var for 10 milliarder år siden. Tilfeldigvis forstørres galaksen av en kosmisk gravitasjonslinse, slik at vi kan studere den nærmere. Dette lykketreffet avslører at galakser i det tidlige univers lever et hektisk liv med intens stjernedannelse, der store stjernefødestuer dannes hundre ganger raskere enn i senere galakser. Studien publiseres i dag i nettutgaven av journalen Nature.
eso1011no — Pressemelding
Første nærstudie av en temperert eksoplanet
17. mars 2010: Ved å kombinere observasjoner fra CoRoT-satellitten og ESOs HARPS-instrument har astronomene oppdaget den første "normale" eksoplanet som kan studeres i detalj. Planeten CoRoT-9b passerer jevnlig foran en sollignende stjerne som befinner seg 1500 lysår fra Jorda, i retning stjernebildet Slangen.
eso1010no — Pressemelding
Jupiters store røde flekk gløder i infrarødt
16. mars 2010: Banebrytende infrarøde bilder fra ESOs Very Large Telescope og andre store bakkebaserte teleskoper viser skyvirvler og regioner med varierende temperatur som aldri har vært sett før i Den store røde flekk på Jupiter. Forskerne har nå laget det første detaljerte værkart av dette gigantiske stormsenterets indre og klart å knytte stormens farge til dens temperatur, vind, trykk og sammensetning.
eso1009no — Pressemelding
En kosmisk flaggermus
3. mars 2010: Den spesielle stjernetåken NGC 1788 ligger i et mørkt og ofte oversett hjørne av stjernebildet Orion, men i dag vises den fram på et nytt bilde fra ESO. Orions sterkeste stjerner ligger et godt stykke unna denne spøkelsesaktige skyen, men det hindrer ikke deres sterke vinder og stråling fra å påvirke stjernetåken. Energien er helt avgjørende for stjernefødslene i NGC 1788, i tillegg til at den er med på å forme tåkens utseende.
eso1008no — Pressemelding
Lys, vind og flammer
24. februar 2010: I dag har ESO offentliggjort et dramatisk bilde av NGC 346, den lyssterkeste stjernedannende regionen i vår galaksenabo, Den lille magellanske sky, 210 000 lysår unna i retning stjernebildet Tukanen. Lyset, vinden og varmen fra de massive stjernene har spredt den glødende gassen i og rundt stjernehopen og skapt en tåke som kan minne om et edderkoppspinn. I likhet med mange andre vakre astronomiske objekter, er NGC 346 i stadig endring. I takt med at flere og flere stjerner fødes, vil den sterke strålingen forme den omliggende gassen og endre utseendet på dette strålende himmelobjektet.
eso1007no — Pressemelding
Manglende urstjerner utenfor Melkeveien er endelig funnet
17. februar 2010: Etter årevis i skjul har de mest "primitive" stjernene utenfor vår egen Melkeveigalakse endelig blitt avslørt. Nye observasjoner med ESOs Very Large Telescope har blitt benyttet for å løse en viktig astrofysisk gåte knyttet til de eldste stjernene i vårt galaktiske nabolag. Resultatet er avgjørende for vår forståelse av universets første stjerner.
eso1006no — Pressemelding
Orion i nytt lys
10. februar 2010: Oriontåken blottlegger mange av sine skjulte hemmeligheter på et dramatisk bilde fra ESOs nye kartleggingsteleskop VISTA. Teleskopets enorme synsfelt viser hele stjernetåken i all sin prakt, og med sitt infrarøde syn kan det trenge dypt inn i de støvfylte regionene og avsløre den merkelige oppførselen til de energiske unge stjernene som ligger gjemt der.
eso1005no — Pressemelding
Stjernene bak teppet
3. februar 2010: ESO presenterer her et praktfullt bilde av NGC 3603, en enorm stjernefabrikk der nye stjerner fødes kontinuerlig. Inni denne vakre stjernetåken ligger en av Melkeveiens mest lyssterke og kompakte hoper av unge, massive stjerner. Stjernehopen er en "lokal" utgave av de svært aktive stjernedannelsesområdene vi kjenner fra andre galakser. Hopen inneholder dessuten den mest massive stjernen som noensinne er veid.
eso1004no — Pressemelding
Sorte hull-jegere setter ny avstandsrekord
27. januar 2010: Ved hjelp av ESOs Very Large Telescope har astronomer oppdaget et stjernedannet sort hull i en annen galakse, mye lenger unna enn de vi kjenner fra før. Det sorte hullet ble dannet da en stjerne døde, og med en masse på mer enn femten ganger Solas masse er det samtidig det nest tyngste eksemplet en har av denne type objekter. Objektet har dessuten en stjernekompanjong som snart vil bli et sort hull selv.
eso1003no — Pressemelding
På sporet av en kosmisk katt
20. januar 2010: ESO har akkurat offentliggjort et nydelig bilde av en enorm stjernetåke kjent som Kattepotetåken eller NGC 6334. Denne komplekse gass- og støvregionen hvor tallrike massive stjerner fødes, ligger nær Melkeveiens sentrum og er kraftig tilslørt av mellomliggende støvskyer.
eso1002no — Pressemelding
VLT observerer det første direkte spektrum av en eksoplanet
13. januar 2010: Gjennom observasjoner av et trippelsystem av planeter som ligner en oppskalert versjon av vårt eget planetsystem, har astronomer klart å ta det første direkte spektrum av en planet som kretser rundt en fjern stjerne [1]. Slike spektra er "kjemiske fingeravtrykk" [2] som gir innsikt i objektets dannelse og sammensetning. Bragden er en milepæl i vår søken etter liv andre steder i universet.
eso1001no — Pressemelding
ALMAs første skikkelige steg
4. januar 2010: Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har nylig passert en viktig milepæl som er helt avgjørende for å produsere den bildekvalitet som vil bli varemerket til dette revolusjonerende astronomiske verktøyet. Astronomene og ingeniørene har for første gang koblet sammen tre av observatoriets antenner på det 5000 meter høye ørkenplatået i det nordlige Chile. Med tre samarbeidende antenner kan man korrigere for feil som oppstår når en bare bruker to antenner. Begivenheten gir en smakebit på det som skal komme, nemlig bilder av det kjølige univers med uovertruffen oppløsning.
eso0950no — Pressemelding
Astronomer fant klode med tykk, ugjestmild atmosfære og et hjerte av is
16. desember 2009: Astronomer har nylig funnet den andre superjord-eksoplaneten [1] de har klart å bestemme massen og radien til. Disse størrelsene er nødvendige for å kunne si noe om legemets oppbygning. Dette er dessuten den første superjorden hvor man har funnet en atmosfære. Eksoplaneten som kretser rundt en liten stjerne kun 40 lysår unna oss, innebærer nye og spennende muligheter i letingen etter beboelige kloder. Planeten har fått navnet GJ1214b og har en masse på rundt seks ganger Jordas. Dens indre består trolig for det meste av vann-is. Siden overflaten er ganske varm og planeten er omgitt av en tykk atmosfære, er den lite egnet for liv slik vi på Jorda kjenner det.