Oaza, czy może tajna kryjówka?

Zdjęcie pokazuje ciemne chilijskie niebo wypełnione widowiskowymi śladami gwiazd - spowodowanymi przez obrót Ziemi dookoła swojej osi podczas długiego czasu ekspozycji. Poniżej tych dramatycznych strumieni znajduje się Rezydencja Paranal (Residencia), oaza dla pracowników i gości Bardzo Dużego Teleskopu (VLT), znajdującego się wysoko na Cerro Paranal na chilijskiej pustyni.

Budowa Rezydencji rozpoczęła się w 1998 r. i została ukończona w 2002 r. od tamtej pory budynek oferuje naukowcom i inżynierom, którzy pracują w Obserwatorium Paranal, chwile wytchnienia od trudnego, suchego klimatu pustyni.

Większość struktury tego czteropiętrowego budynku jest zakopana pod ziemią. Kompleks został zaprojektowany przez niemieckich architektów Auer+Webertak, aby wpasować się w otoczenie. Przy odpowiednich kątach widzenia połączenie nowoczesnej architektury użytkowej i niepozornej, prawie kamuflującej strony zewnętrznej, przypomina sekretną kryjówkę czarnego charakteru. Być może dlatego nie było niespodzianką, gdy Rezydencja została wybrana jako sceneria dla końcowej walki w filmie o Jamie Bondzie z 2008 roku ("Quantum of Solace").

Użytkownik serwisu FLickr, John Colosimo, wysłał niniejsze zdjęcie do grupy Your ESO Pictures. Grupa ta jest regularnie sprawdzana, a najlepsze zdjęcia wybierane do serii Zdjęcie Tygodnia albo do galerii.

Linki:

Źródło:

John Colosimo (colosimophotography.com)/ESO

Bookmark and Share

O zdjęciu

Identyfikator:potw1340a
Język:pl
Typ:Fotograficzny
Data publikacji:7 października 2013 10:00:00
Rozmiar:5760 x 3840 px

O obiekcie

Nazwa:Cerro Paranal, Paranal, Paranal Residencia
Typ:• Solar System : Technology : Observatory : Facility
• X - Paranal

Image Formats

Pełen rozmiar
57,3 MB
Wielki JPEG
16,9 MB
JPEG do druku
11,0 MB

Powiększenie


Tapety

1024x768
664,7 KB
1280x1024
1,1 MB
1600x1200
1,6 MB
1920x1200
1,9 MB
2048x1536
2,7 MB

Zobacz też