Alegeți-vă limba:

ann13006-ro — Anunț

ESO participă la cel mai mare summit internațional organizat vreodată în Chile

ESO este expozant invitat în cadrul summitului CELAC–EU din Santiago

22 Ianuarie 2013

Summitul Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) și al Uniunii Europene, cel mai mare astfel de eveniment găzduit vreodată în Chile, a fost deschis astăzi de către Președintele Sebastian Piñera. Summitul este un forum de discuții pe tematica relațiilor internaționale, 61 de șefi de stat și de guvern (alături de delegațiile acestora) și 1500 de jurnaliști din toată lumea aflându-se printre cei 3000 de participanți. Întrunirea are loc în Santiago, între 22 și 27 ianuarie.

Astronomia va fi o temă importantă de-a lungul întregului eveniment, fiind în prim-planul conferinței în mai multe rânduri pe ecrane gigant prin intermediul imaginilor furnizate de observatoarele ESO din nordul statului Chile. În „Retiro” („refugiul”), mica încăpere unde șefii de stat se vor strânge pentru discuții private vizavi de politicile internaționale, un model la scară al Telescopului European Extrem de Mare (European Extremely Large Telescope ) propus de ESO va decora centrul încăperii, alături de constelațiile cerului sudic vizibil din Chile, oferind o imagine captivantă a viitorului astronomiei în Chile.

Fiind un actor important adesea asociat cu imaginea statului Chile, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, și punând accentul pe tema conferinței „Țintind mai sus” [1], ESO a fost invitată special de către guvernul chilian să ia parte în cadrul summitului din postura de expozant principal.

Într-un spațiu deschis și botezat în mod informal drept „spațiul aștrilor”, situat chiar în apropierea birourilor Uniunii Europene, ESO a instalat o expoziție de mari dimensiuni, amplasarea acesteia fiind pe una din principalele căi de acces pentru cel puțin 2500 de persoane, presă și delegați, în fiecare zi.

Expoziția începe cu o hartă satelitară a statului Chile, punctând principalele amplasări ale observatoarelor operate de ESO (vedeți ann11080), care conduce mai apoi către o zonă deschisă unde sunt expuse panouri  întinse cu informații în limbile engleză și spaniolă cu privire la activitatea ESO.

Expoziția Awesome Universe — celebrând cei 50 de ani ai organizației — reprezintă nucleul prezenței ESO în cadrul summitului CELAC–EU. Această expoziție constă într-o galerie de imagini la scară largă, care prezintă inclusiv cele mai bune fotografii astronomice obținute de observatoarele  ESO, precum și fotografii uimitoare ale observatoarelor, și se întinde în întreg spațiul pe care delegații și jurnaliștii îl vor străbate, angrenându-se în discuții informale. Un alt punct central al prezenței ESO în cadrul summitului este un model la scară al viitorului Telescop European Extrem de Mare (European Extremely Large Telescope ). Nu în ultimul rând, în expoziție se află și un banner de mari dimensiuni care ilustrează imaginea Nebuloasei Carina realizată din observații prin telescop efectuate chiar de președintele Piñera în timpul vizitei sale la Paranal în iunie 2012 (vedeți eso1250).

Note

[1] De altfel, stelele reprezintă una din temele logoului summitului, care are la bază o operă celebră, înfățișând o mână ridicată, a sculptorului chilian Mario Irarrázabal. Logoul ilustrează stele reprezentând cerul din nordul statului Chile, acolo unde se dezvoltă cele mai mari proiecte astronomice cu implicare europeană.

Linkuri

Contacte

Valentina Rodriguez
ESO, Santiago
+56 2 2463 3123
Telefon: +56-2-4633261
E-mail: vrodrigu@eso.org

Bookmark and Share

Despre anunț

ID:ann13006

Imagini

ESO exhibition area at the CELAC–EU summit in Santiago
ESO exhibition area at the CELAC–EU summit in Santiago
doar în engleză