„Pescuind” lumina

Camerele fotografice de ultimă generație ale telescoapelor de cercetare, împreună cu oglinzile mari necesare pentru o mai bună colectare a luminii, permit astronomilor să capteze lumina foarte slabă a obiectelor de cer profund. Se pot, însă, realiza imagini frumoase și fără ajutorul unor telescoape mari, folosind chiar aparate de fotografiat mai modeste.

Astrofotografii utilizează aparate convenționale pentru a realiza imagini ale obiectelor astronomice, deseori la o scară mai mare decât cea folosită pentru observațiile cu telescoape mari. Uneori, ei includ și peisajul în compoziție, realizând vederi  frumoase ale Universului așa cum este privit de pe Pământ.

De pildă, această fotografie a săptămânii aduce în prim plan telescopul de 3,58 metri New Technology Telescope (NTT), situat în cadrul Observatorului  La Silla al ESO, pe fundalul înstelat al cerului austral. În centrul atenției, asemenea unei benzi lăptoase de-a lungul cerului, se află Calea Lactee — galaxia noastră. Regiunile întunecate din Calea Lactee sunt zone în care praful interstelar obturează lumina provenită de la stelele din depărtare. În plus, Marele Nor al lui Magellan este vizibil în dreapta telescopului sub forma unei pete cețoase. Această galaxie neregulată, învecinată Căii Lactee, este un obiect astronomic pregnant al cerului sudic. Orbitează Calea Lactee și există dovezi care sugerează că ar fi fost deformată puternic în urma interacțiunii cu galaxia noastră.

Fotografia de față a fost realizată de către Håkon Dahle, care este, de asemenea, și un astronom profesionist desăvârșit. El și-a expus creația în cadrul grupului „Your ESO Pictures” de pe Flickr. Acest grup este revizuit periodic, iar cele mai bune fotografii sunt alese pentru a fi capul de afiș în cadrul popularei noastre secțiuni „Fotografia săptămânii” sau în galeria noastră.

Linkuri

Credit:

ESO/H. Dahle 

Bookmark and Share

Despre imagine

ID:potw1311a
Limbă:ro
Tip:Fotografic
Data emiterii:18 Martie 2013, 10:00:00
Dimensiune:3974 x 2814 px

Despre obiect

Nume:Large Magellanic Cloud, LMC, New Technology Telescope
Tip:• Local Universe : Galaxy : Type : Irregular
• Local Universe : Galaxy : Size : Dwarf
• Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way
• Unspecified : Technology : Observatory : Telescope
• X - La Silla

Image Formats

JPEG mare
4,7 MO

Zoomabil


Imagini de fundal

1024x768
394,5 KO
1280x1024
634,7 KO
1600x1200
888,8 KO
1920x1200
1,0 MO
2048x1536
1,4 MO

Vedeți și