Aripi pentru Știință deasupra rețelei ALMA

Această frumoasă imagine, realizată în decembrie 2012, surprinde matricea de antene ale rețelei ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) [1], cel mai mare proiect astronomic existent, situat pe Platoul Chajnantor din Anzii chilieni. Cele mai mari antene au 12 metri în diametru, iar cele mai mici, adunate împreună în mijlocul imaginii, formează ACA (ALMA Compact Array), o rețea alcătuită din 12 antene cu un diametru de 7 metri. Când toată matricea de antene va fi finalizată, numărul acestora va ajunge la 66.

ESO a inițiat un parteneriat de promovare alături de proiectul „Aripi pentru Știință” al ORA, o organizație non-profit care oferă sprijin aerian cercetării publice de-a lungul unei călătorii de un an în jurul lumii. Cei doi membri ai echipajului „Aripi pentru Știință”, Clémentine Bacri și Adrien Normier, pilotează o navă specială ultraușoară și ecologică [2] pentru a oferi ajutor cercetătorilor, furnizându-le capabilități aeriene, de la prelevarea de probe de aer la observații arheologice și ale biodiversității la modelarea 3D a solului.

Scurtmetrajele și fotografiile extraordinare obținute în timpul zborurilor sunt folosite în scopuri educaționale și pentru promovarea cercetării de pe plan local. Acest ocol al lumii a început în iunie 2012 și se va termina în iunie 2013 cu o aterizare la Salonul Aeronautic de la Paris.

Note

[1] Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), o instalație astronomică internațională, este un parteneriat între Europa, America de Nord și Asia de Est în cooperare cu Republica Chile. ALMA este finanțat în Europa de către Observatorul European de Sud (ESO), în America de Nord de către Fundația Națională de Științe din Statele Unite (National Science Foundation, NSF) în cooperare cu Consiliul Național pentru Cercetare din Canada (National Research Council of Canada, NRC) și Consiliul Științific Național al Taiwanului (National Science Council of Taiwan, NSC), iar în Asia de Est de către Institutul Național pentru Științele Naturii (National Institutes of Natural Sciences, NINS) din Japonia în cooperare cu Academia Sinica (AS) din Taiwan. Construcția și gestionarea proiectului ALMA sunt conduse din partea Europei de către ESO, din partea Americii de Nord de către Observatorul Național pentru Radioastronomie (National Radio Astronomy Observatory, NRAO), administrat de Associated Universities, Inc. (AUI), și de către Observatorul Astronomic Național al Japoniei (National Astronomical Observatory of Japan, NAOJ) din partea Asiei de Est. Observatorul comun ALMA (Joint ALMA Observatory, JAO) asigură conducerea centralizată și managementul construirii, al punerii în funcțiune și al operării telescopului ALMA.

[2] Nava ultraușoară, câștigătoare a unui premiu NASA, este un model Pipistrel Virus SW 80 care folosește doar 7 litri de combustibil la 100 de kilometri — mai puțin decât majoritatea automobilelor.

Linkuri

Credit:

Clem & Adri Bacri-Normier (wingsforscience.com)/ESO

Bookmark and Share

Despre imagine

ID:potw1317a
Limbă:ro
Tip:Fotografic
Data emiterii:29 Aprilie 2013, 10:00:00
Dimensiune:5760 x 3112 px

Despre obiect

Nume:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Tip:• Unspecified : Technology : Observatory : Telescope
• X - ALMA

Zoomabil


Imagini de fundal

1024x768
269,0 KO
1280x1024
424,2 KO
1600x1200
594,0 KO
1920x1200
698,8 KO
2048x1536
907,4 KO

Vedeți și