Centura lui Venus deasupra lui Cerro Paranal

Fotografia de mai sus surprinde partea estică a cerului văzut din Observatorul Paranal, la câteva secunde după ce Soarele a dispărut sub linia orizontului. Se poate remarca lumina portocalie a Soarelui reflectată de Telescoapele Auxiliare VLT de 1,8 m, în timp ce Luna aproape plină atârnă pe cer. Cu toate acestea, imaginea devine și mai interesantă datorită unui fenomen atmosferic cunoscut sub denumirea de centura lui Venus.

Banda gri-albăstruie de deasupra orizontului este umbra Pământului, iar imediat deasupra sa apare o strălucire cu tentă roz. Fenomenul are loc atunci când lumina roșiatică a Soarelui care apune este dispersată de atmosfera Pământului. Acest efect atmosferic poate fi observat la fel de bine și înainte de apusul Soarelui, precum și imediat după răsărit. Un fenomen foarte asemănător poate fi reperat pe durata unei eclipse totale de Soare.

Telescoapele din imagine sunt doar trei din cele patru Telescoape Auxiliare de 1,8 m, adăpostite în carcase mobile ultra-compacte. Aceste telescoape sunt dedicate observațiilor interferometrice, prilejuri cu care două sau mai multe telescoape lucrează împreună formând o oglindă virtuală și permițând astfel astronomilor să observe detalii mult mai fine decât în cazul observațiilor cu telescoape lucrând individual.

Fotografia a fost realizată de Carolin Liefke în timpul unei vizite la Paranal, fiind ulterior publicată în cadrul grupului „Your ESO Pictures” de pe Flickr. Acest grup este revizuit periodic, iar cele mai bune fotografii sunt alese pentru a fi capul de afiș în cadrul popularei noastre secțiuni „Fotografia săptămânii” sau în galeria noastră. Carolin lucrează la Haus der Astronomie (Casa Astronomiei) — un centru pentru educație și informare în astronomie situat în Heidelberg, Germania — și este unul dintre membrii Rețelei ESO de promovare a științei către public (ESON). ESON transmite noutățile din cadrul ESO atât statelor membre, cât și altor țări prin traducerea comunicatelor de presă, oferind totodată un punct de contact pentru mass-media locală.

Linkuri

Credit:

C. Liefke/ESO 

Bookmark and Share

Despre imagine

ID:potw1331a
Limbă:ro
Tip:Fotografic
Data emiterii:5 August 2013, 10:00:00
Dimensiune:3746 x 2514 px

Despre obiect

Nume:Auxiliary Telescopes, Moon, Very Large Telescope Interferometer
Tip:• Solar System : Planet : Satellite
• Unspecified : Sky Phenomenon : Light Phenomenon : Ray-Shadow : Earth shadow
• Unspecified : Technology : Observatory
• X - Paranal

Image Formats

JPEG mare
2,4 MO

Zoomabil


Imagini de fundal

1024x768
248,3 KO
1280x1024
425,5 KO
1600x1200
625,7 KO

Vedeți și