Calmul dinaintea furtunii

Această imagine frumoasă surprinde galaxiile NGC 799 (jos) și NGC 800 (deasupra), situate în constelația Cetus (Balena). Această pereche de galaxii a fost observată pentru prima oară de către astronomul american Lewis Swift în anul 1885.

Situate la o distanță de aproximativ 300 de milioane de ani-lumină, poziția noastră frontală față de acestea ne permite să le deslușim foarte clar forma. Asemenea Căii Lactee — galaxia noastră — și aceste obiecte sunt galaxii spirale, cu brațe lungi caracteristice răsucindu-se spre nucleul luminos din centru. De-a lungul brațelor spirale proeminente, un număr mare de stele albastre tinere și fierbinți formează roiuri (micile puncte albastre vizibile în imagine), în timp ce în nucleul central, un număr mare de stele bătrâne mai reci și mai roșii sunt grupate într-o regiune aproape sferică, compactă.

La prima vedere, aceste galaxii arată destul de asemănător, însă diferența stă în detalii. Exceptând diferența evidentă de mărime, doar NGC 799 are o structură sub forma unei bare, care se întinde de la nucleul central, în timp ce brațele spirale se curbează spre exterior pornind de la capetele barei. Se presupune că barele galactice acționează ca un mecanism care dirijează gazul dinspre brațele spiralei spre centru, accentuând formarea de stele noi. De asemenea, în NGC 799 a fost observată în anul 2004 o supernovă, aceasta primind numele de SN2004dt.

O altă caracteristică interesantă ce diferențiază cele două galaxii este numărul de brațe spirale. Mica NGC 800 are trei brațe spirale luminoase și noduroase, în timp ce NGC 799 are doar două brațe spirale relativ întunecate, dar mai ample. Acestea pornesc de la capătul barei și se înfășoară aproape complet în jurul galaxiei, formând o structură care arată aproape ca un inel.

Deși ar putea părea că imaginea prezintă două impresionante galaxii spirale învecinate, ce coexistă într-o pace veșnică, nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Am putea fi doar martorii calmului dinaintea furtunii. Nu știm exact ce va aduce viitorul, dar de obicei, atunci când două galaxii sunt suficient de apropiate, ele interacționează de-a lungul a sute de milioane de ani prin intermediul unor perturbații gravitaționale. În unele cazuri se observă doar interacțiuni minore, cauzând distorsiuni ale formei, dar uneori galaxiile se ciocnesc și fuzionează, formând o singură galaxie nouă, mai mare.

Imaginea a fost obținută cu ajutorul instrumentului FORS1 de pe telescopul VLT (Very Large Telescope) de 8,2 metri al ESO, deasupra muntelui Cerro Paranal, Chile. Acest instrument combină expunerile obținute prin trei filtre (B, V, R).

De asemenea pot fi zăriți cinci asteroizi — puteți să-i găsiți pe toți? Asteroizii s-au deplasat între expunerile individuale, lăsând dâre colorate în imagine.

Credit:

ESO

Bookmark and Share

Despre imagine

ID:potw1332a
Limbă:ro
Tip:Observație
Data emiterii:12 August 2013, 10:00:00
Dimensiune:1980 x 1789 px

Despre obiect

Nume:NGC 799, NGC 800
Tip:• Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
• X - Galaxies
Distanță:300 milion ani lumină
Constellation:Cetus

Zoomabil


Imagini de fundal

1024x768
357,1 KO
1280x1024
669,8 KO
1600x1200
1,1 MO

Coordonate

Position (RA):2 2 12.31
Position (Dec):0° 6' 3.41"
Field of view:6.60 x 5.96 arcminutes
Orientare:Nordul este la 180.0° la dreapta față de verticală
Vizualizare cu WorlWide Telescope:
View in WorldWide Telescope

Culori și filtre

BandăTelescop
Optic
V
Very Large Telescope
FORS1
Optic
B
Very Large Telescope
FORS1
Optic
R
Very Large Telescope
FORS1

Vedeți și