Noapte înstelată în La Silla

O perdea pătrunzător de luminoasă de stele este fundalul pentru această frumoasă imagine realizată de către astronomul Håkon Dahle. Silueta din prim-plan este chiar Håkon însuși înconjurat de o parte a marilor cupole întunecate care se găsesc pe muntele Observatorului La Silla al ESO.

Mulți astronomi profesioniști sunt în același timp și fotografi pasionați — și cine i-ar putea condamna? Siturile ESO din Deșertul Atacama se numără printre cele mai bune locuri pentru observarea stelelor de pe Pământ și, din același motiv, sunt locuri minunate pentru fotografierea cerului nocturn.

Håkon a realizat aceste fotografii în timpul sesiunii de o săptămână de observații la telescopul MPG/ESO de 2,2 metri. În această perioadă, telescopul a fost ocazional pus la dispoziția unei alte echipe de observare, oferindu-i lui Håkon posibilitatea de a admira cerul înstelat — și de a-l surprinde, deopotrivă, în fotografii pentru ca și noi să-l putem admira.

Calea Lactee este mai strălucitoare în emisfera sudică decât în cea nordică, datorită modului în care sunt orientate regiunile sudice ale planetei noastre spre centrul dens al galaxiei. Dar chiar și pe cerul de noapte al sudului, Calea Lactee se vede destul de slab. Pentru majoritatea dintre noi, poluarea luminoasă din orașe și chiar Luna pot afecta strălucirea slabă a galaxiei, ascunzând-o vederii.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale Observatorului La Silla este amplasarea departe de luminile strălucitoare ale orașului, beneficiind de unul dintre cele mai întunecate ceruri nocturne de pe Pământ. Atmosfera este de asemenea foarte curată, astfel încât nu există nici un fel de ceață care să obtureze în vreun fel vederea. Cerul din La Silla este atât de întunecat, încât este posibil să vezi chiar umbre formate de lumina Căii Lactee.

Håkon a publicat această fotografie în cadrul grupului „Your ESO Pictures” de pe Flickr. Acest grup este revizuit periodic, iar cele mai bune fotografii sunt alese pentru a fi capul de afiș în cadrul popularei noastre secțiuni „Fotografia săptămânii” sau în galeria noastră.

Credit:

ESO/H. Dahle

Bookmark and Share

Despre imagine

ID:potw1333a
Limbă:ro
Tip:Fotografic
Data emiterii:19 August 2013, 10:00:00
Dimensiune:4211 x 2832 px

Despre obiect

Tip:• Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky
• X - La Silla

Zoomabil


Imagini de fundal

1024x768
454,0 KO
1280x1024
738,2 KO
1600x1200
1,0 MO

Vedeți și