Alegeți-vă limba:

O oază sau o ascunzătoare secretă?

Această imagine surprinde cerul negru chilian acoperit cu dâre de stele — efect al rotației Pământului pe parcursul unui lung timp de expunere al aparatului de fotografiat. Sub aceste dâre de lumină impresionante se află Paranal Residencia, o oază pentru angajații și vizitatorii telescopului VLT (Very Large Telescope) al ESO, situat la mare altitudine pe muntele Cerro Paranal din deșertul chilian.

Construcția complexului Residencia a început în 1998 și s-a finalizat în 2002. De atunci a oferit cercetătorilor și inginerilor care lucrează la Observatorul din Paranal o binemeritată pauză de la climatul aspru și uscat al deșertului.

Cea mai mare parte a clădirii cu patru niveluri se află în subteran. A fost proiectată de către arhitecții germani Auer+Weber pentru a suplini lipsurile mediului ambiant local. Din anumite unghiuri, combinația dintre arhitectura utilitară de înaltă tehnologie și simplitatea designului, aproape de camuflaj, duce cu gândul la ascunzătoarea secretă a unui fugar. Nu este surprinzător, poate, că Residencia a fost aleasă ca platou de filmare pentru scena finală a filmului cu James Bond din 2008, Partea lui de consolare (Quantum of Solace).

John Colosimo a trimis această fotografie în cadrul grupului „Your ESO pictures” de pe Flickr. Acest grup este revizuit periodic, iar cele mai bune fotografii sunt alese pentru a fi capul de afiș în cadrul popularei noastre secțiuni „Fotografia săptămânii” sau în galeria noastră.

Linkuri

Credit:

John Colosimo (colosimophotography.com)/ESO

Bookmark and Share

Despre imagine

ID:potw1340a
Limbă:ro
Tip:Fotografic
Data emiterii:7 Octombrie 2013, 10:00:00
Dimensiune:5760 x 3840 px

Despre obiect

Nume:Cerro Paranal, Paranal, Paranal Residencia
Tip:• Solar System : Technology : Observatory : Facility
• X - Paranal

Zoomabil


Imagini de fundal

1024x768
664,7 KO
1280x1024
1,1 MO
1600x1200
1,6 MO
1920x1200
1,9 MO
2048x1536
2,7 MO

Vedeți și