eso1312ro — Comunicat privind organizația

Inaugurarea rețelei ALMA anunță o nouă eră a descoperirilor

Telescopul revoluționar care va facilita imagini fără precedent ale cosmosului

13 Martie 2013

Astăzi, într-o regiune izolată a Anzilor chilieni, telescopul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii oficiale. Acest eveniment marchează finalizarea tuturor sistemelor principale ale telescopului gigant și tranziția formală de la un proiect aflat în derulare la un observator complet funcțional. ALMA este rezultatul unui parteneriat între Europa, America de Nord și Asia de Est, în colaborare cu Republica Chile.

Cei trei parteneri internaționali ai ALMA au primit astăzi peste 500 de persoane la Observatorul ALMA din deșertul chilian Atacama pentru a sărbători succesul proiectului. Oaspete de onoare a fost președintele statului Chile, Sebastián Piñera.

Printre invitații de seamă la ceremonie s-au numărat Karlheinz Töchterle, ministru federal pentru știință și cercetare (Austria), Petr Fiala, ministrul educației, tineretului și sportului (Cehia), Nuno Crato, ministrul educației și științei (Portugalia), Roger Genet, director general pentru cercetare și inovație (Franța), Nora van der Wenden, director pentru cercetare și politici științifice (Olanda), Bruno Moor, șef al Diviziei pentru Cooperare Internațională în Cercetare și Inovație (Elveția), Beatriz Barbuy, reprezentând Brazilia, Anne Glover, consilier-șef științific al președintelui Comisiei Europene, și ambasadori în Chile ai Austriei, Belgiei, Cehiei, Franței, Italiei, Germaniei, Japoniei, Olandei, Portugaliei, Suediei, Elveției, Regatului Unit și Statelor Unite ale Americii.

Președintele statului Chile, Sebastián Piñera, a declarat: „Una dintre multele noastre resurse naturale este spectaculosul cer nocturn din Chile. Sunt convins că știința a fost un factor vital pentru dezvoltarea statului Chile în ultimii ani. Sunt foarte mândru de colaborările noastre internaționale din astronomie, dintre care ALMA este cel mai recent și mai important rezultat”.

În cadrul ceremoniei, care a fost transmisă în direct pe internet, au fost, de asemenea, prezenți și reprezentanți ai partenerilor internaționali ai proiectului ALMA: directorul general al ESO, Tim de Zeeuw, directorul Fundației Naționale pentru Știință din Statele Unite, Subra Suresh, și vice-ministrul senior al Ministerului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei din Japonia, Teru Fukui, împreună cu directorul ALMA, Thijs de Graauw. La eveniment au participat, de asemenea, manageri și personal ai proiectului ALMA, precum și reprezentanți ai comunităților învecinate.

Thijs de Graauw și-a exprimat așteptările în ceea ce privește ALMA: „Grație eforturilor și nenumăratelor ore de lucru ale oamenilor de știință și tehnicienilor din comunitatea ALMA din întreaga lume, ALMA a arătat deja că este cel mai avansat telescop în spectrul milimetric/submilimetric existent, depășind cu mult tot ceea ce am avut înainte. Suntem nerăbdători ca astronomii să exploateze întreaga capacitate a acestui instrument uimitor”.

Proiectul de față este un exemplu al realizărilor importante care devin posibile atunci când instituții și națiuni își unesc eforturile, o strategie care susține întregul program al ESO”, a adăugat Tim de Zeeuw. „Aplicând această abordare la scară globală și realizând un parteneriat pentru un proiect așa de important, oferim astronomilor din statele membre ale ESO oportunitatea de a face cercetării științifice unice, posibile doar cu ALMA”.

Mâine, un grup selectat de invitați va avea ocazia să viziteze telescopul pe Platforma de operare a rețelei (Array Operations Site), situată la o altitudine de 5000 de metri deasupra nivelului mării. Ansamblul antenelor care compun ALMA a fost finalizat de curând, ultimul lot de șapte antene, din totalul de 66, fiind în prezent supus testelor înainte de darea în folosință. Telescopul a oferit deja imagini fără precedent ale cosmosului folosind doar o porțiune a întregului ansamblu [1].

Capabil să observe universul prin detectarea undelor invizibile ochiului uman, telescopul ALMA ne va oferi detalii nemaivăzute până acum despre nașterea stelelor, galaxiile tinere din universul timpuriu și formarea de planete în jurul stelelor îndepărtate. De asemenea, va descoperi și va măsura distribuția moleculelor — multe dintre ele esențiale vieții — care se formează în spațiul interstelar.

Observatorul a fost conceput sub forma a trei proiecte separate în Europa, SUA și Japonia în anii ’80, care au fuzionat într-unul singur în anii ’90. Construcția a început în 2003. Costul total al construirii rețelei ALMA este de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, ESO contribuind cu 37,5% din sumă.

Antenele ansamblului ALMA — 54 de antene parabolice de 12 metri și 12, mai mici, de 7 metri — funcționează împreună ca un singur telescop. Fiecare antenă colectează radiația provenită din spațiu și o concentrează într-un receptor. Semnalele de la antene sunt apoi strânse laolaltă și procesate de către un supercalculator specializat: corelatorul ALMA. Cele 66 de antene ale rețelei ALMA pot fi dispuse în diverse configurații, distanța maximă dintre acestea putând varia între 150 de metri și 16 kilometri.

Cu ocazia inaugurării, partenerii proiectului ALMA, ESO, Observatorul Național pentru Radioastronomie (NRAO) din Japonia și Observatorul Astronomic Național al Japoniei (NAOJ), au lansat un film de 16 minute intitulat ALMA — În căutarea originilor noastre cosmice  (ALMA — In Search of Our Cosmic Origins), un album fotografic, o broșură despre etnoastronomia din regiune și două broșuri cu privire la proiect și contribuțiile managerilor. Toate materialele sunt disponibile pentru descărcare în format electronic la adresele de mai jos.

Note

[1] Exemple anterioare de cercetare științifică cu ajutorul rețelei ALMA sunt prezente în comunicatele de presă ale ESO: eso1216, eso1239, eso1301 și eso1313.

Informații suplimentare

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), o instalație astronomică internațională, este un parteneriat între Europa, America de Nord și Asia de Est în cooperare cu Republica Chile. ALMA este finanțat în Europa de către Observatorul European de Sud (ESO), în America de Nord de către Fundația Națională de Științe din Statele Unite (National Science Foundation, NSF) în cooperare cu Consiliul Național pentru Cercetare din Canada (National Research Council of Canada, NRC) și Consiliul Științific Național al Taiwanului (National Science Council of Taiwan, NSC), iar în Asia de Est de către Institutul Național pentru Științele Naturii (National Institutes of Natural Sciences, NINS) din Japonia în cooperare cu Academia Sinica (AS) din Taiwan. Construcția și gestionarea proiectului ALMA sunt conduse din partea Europei de către ESO, din partea Americii de Nord de către Observatorul Național pentru Radioastronomie (National Radio Astronomy Observatory, NRAO), administrat de Associated Universities, Inc. (AUI), și de către Observatorul Astronomic Național al Japoniei (National Astronomical Observatory of Japan, NAOJ) din partea Asiei de Est. Observatorul comun ALMA (Joint ALMA Observatory, JAO) asigură conducerea centralizată și managementul construirii, al punerii în funcțiune și al operării telescopului ALMA.

ESO este principala organizație astronomică interguvernamentală din Europa și de departe cel mai productiv observator terestru din lume. Este sprijinită de 15 țări: Austria, Belgia, Brazilia, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Finlanda, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, Spania și Suedia. ESO desfășoară un program ambițios axat pe proiectarea, construirea și operarea de instalații observaționale terestre performante, care să permită astronomilor importante descoperiri științifice. ESO joacă, de asemenea, un rol de conducere în promovarea și organizarea cooperării în domeniul cercetării astronomice. ESO administrează în Chile trei facilități observaționale unice, de talie mondială: La Silla, Paranal și Chajnantor. La Paranal, ESO operează Very Large Telescope, cel mai avansat observator astronomic în spectrul vizibil din lume, și două telescoape de prospectare. VISTA funcționează în infraroșu și este cel mai mare telescop de prospectare din lume, iar VLT Survey Telescope este cel mai mare telescop proiectat în mod exclusiv pentru examinarea cerului în lumina vizibilă. ESO este partenerul european al revoluționarului telescop astronomic ALMA, cel mai mare proiect astronomic existent astăzi. ESO plănuiește în prezent construcția telescopului de 39 de metri European Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), care va deveni „cel mai mare ochi către cer din lume”.

Linkuri

 

Traducere și adaptare: Silviu Ghegoiu, Alexandru Sebastian Grigore, Valentin Grigore.

Contacte

Valentin Grigore
Romanian Society for Meteors and Astronomy – SARM
Târgoviște, Romania
Mobil: +40 722 829 034
E-mail: eson-romania@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Aceasta este traducerea comunicatului de presă al ESO, nr. eso1312.
Bookmark and Share

Despre comunicatul de presă

Comunicat de presă nr.:eso1312ro
Nume:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Tip:• Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array

Imagini

Rețeaua ALMA văzută din aer
Rețeaua ALMA văzută din aer
Președintele Piñera inspectează hardware-ul ALMA
Președintele Piñera inspectează hardware-ul ALMA
Invitați la inaugurarea rețelei ALMA pe un transportor
Invitați la inaugurarea rețelei ALMA pe un transportor
Vedere aeriană a Centrului Operațional de Mentenanță (OSF)
Vedere aeriană a Centrului Operațional de Mentenanță (OSF)

Filme

Filmul „ALMA — În căutarea originilor noastre cosmice”
Filmul „ALMA — În căutarea originilor noastre cosmice”
ESOcast 55: The ALMA Inauguration
ESOcast 55: The ALMA Inauguration
doar în engleză
Video News Release 38: The ALMA Inauguration
Video News Release 38: The ALMA Inauguration
doar în engleză
Scenes from the ALMA Inauguration day
Scenes from the ALMA Inauguration day
doar în engleză
ALMA inauguration live streaming (recorded)
ALMA inauguration live streaming (recorded)
doar în engleză
International Space Station Astronauts Congratulate ALMA Partners
International Space Station Astronauts Congratulate ALMA Partners
doar în engleză

Vedeți și