eso1406ro — Fotografie de presă

Diamantele din coada Scorpionului

O nouă imagine de la ESO a roiului stelar Messier 7

19 Februarie 2014

O nouă imagine obținută de Observatorul La Silla din Chile, parte a rețelei ESO, înfățișează roiul stelar Messier 7. Ușor de observat cu ochiul liber, aproape de coada constelației Scorpionul, este unul din cele mai vizibile roiuri stelare de pe boltă — fiind astfel o țintă importantă pentru studiile astronomice.

Messier 7, cunoscut și sub numele de NGC 6575, este un roi strălucitor format din aproximativ 100 de stele aflate la circa 800 de ani-lumină de Pământ. În această nouă imagine surprinsă cu Wide Field Imager, folosind telescopul MPG/ESO de 2,2 metri, roiul iese în evidență pe un fundal bogat în sute de mii de stele mai puțin strălucitoare, aflate în direcția centrului Căii Lactee.

Vechi de 200 de milioane de ani, stelele din Messier 7 sunt stele tipice pentru un roi deschis de vârstă medie, care se întinde într-o regiune cu un diametru de 25 de ani lumină. Pe măsură ce îmbătrânesc, cele mai strălucitoare stele din imagine — reprezentând aproape o zecime din numărul total al stelelor din roi — vor exploda violent, devenind supernove. Dacă mergem și mai departe în viitor, stelele mai puțin strălucitoare, mult mai numeroase, se vor depărta unele de altele până când nu vor mai forma un roi.

Roiurile deschise, așa cum este și Messier 7, sunt grupuri de stele care s-au format aproape în același timp și în același loc dintr-un gigantic nor de gaze și praf stelar aflat în galaxia lor. Aceste grupuri de stele sunt foarte interesante pentru cercetători, deoarece stelele respective au aproximativ aceeași vârstă și aceeași compoziție chimică. Acest fapt le face extrem de valoroase pentru studiul structurii și evoluției stelare.

Un aspect interesant al acestei imagini este că, deși populat cu un număr mare de stele, fundalul nu este uniform și se observă urme de praf cosmic. Aceste urme sunt probabil doar o iluzie cauzată de alinierea roiului cu norii de praf stelar. Se poate specula că benzile mai închise la culoare sunt rămășițele norului primar din care s-a format roiul, însă de-a lungul vieții roiului, Calea Lactee ar fi făcut o rotație completă, iar ca urmare ar fi avut loc numeroase reorganizări ale stelelor și ale norilor de praf cosmic. Așa că praful și gazele din care s-au format Messier 7 și stelele din roi au pornit pe cărări diferite cu mult timp în urmă.

Matematicianul și astronomul egiptean Claudius Ptolemeu a fost primul care a menționat acest roi stelar în anul 130 e.n., descriindu-l ca o „nebuloasă care urmărește acul Scorpionului”, o descriere destul de precisă dacă ținem seama de faptul că, observat cu ochiul liber, roiul apare ca un punct difuz pe fundalul luminos al Căii Lactee. În onoarea sa, Messier 7 este uneori denumit și roiul deschis a lui Ptolemeu. În 1764, Charles Messier l-a inclus pe poziția a șaptea în al său Catalog Messier, iar mai târziu, în secolul al XIX-lea, John Herschel descrie roiul văzut printr-un telescop ca fiind „un grup de stele împrăștiate”, descriere ce i se potrivește de minune.

Informații suplimentare

ESO este principala organizație astronomică interguvernamentală din Europa și de departe cel mai productiv observator terestru din lume. Este sprijinită de 15 țări: Austria, Belgia, Brazilia, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Finlanda, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, Spania și Suedia. ESO desfășoară un program ambițios axat pe proiectarea, construirea și operarea de instalații observaționale terestre performante, care să permită astronomilor importante descoperiri științifice. ESO joacă, de asemenea, un rol de conducere în promovarea și organizarea cooperării în domeniul cercetării astronomice. ESO administrează în Chile trei facilități observaționale unice, de talie mondială: La Silla, Paranal și Chajnantor. La Paranal, ESO operează Very Large Telescope, cel mai avansat observator astronomic în spectrul vizibil din lume, și două telescoape de prospectare. VISTA funcționează în infraroșu și este cel mai mare telescop de prospectare din lume, iar VLT Survey Telescope este cel mai mare telescop proiectat în mod exclusiv pentru examinarea cerului în lumina vizibilă. ESO este partenerul european al revoluționarului telescop astronomic ALMA, cel mai mare proiect astronomic existent astăzi. ESO plănuiește în prezent construcția telescopului de 39 de metri European Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), care va deveni „cel mai mare ochi către cer din lume”.

Linkuri

Contacte

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Aceasta este traducerea comunicatului de presă al ESO, nr. eso1406.
Bookmark and Share

Despre comunicatul de presă

Comunicat de presă nr.:eso1406ro
Nume:M 7, Messier 7, NGC 6475
Tip:• Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope

Imagini

The star cluster Messier 7
The star cluster Messier 7
doar în engleză
The bright star cluster Messier 7 in the constellation of Scorpius
The bright star cluster Messier 7 in the constellation of Scorpius
doar în engleză

Filme

Zooming in on the bright star cluster Messier 7
Zooming in on the bright star cluster Messier 7
doar în engleză
Panning across the bright star cluster Messier 7
Panning across the bright star cluster Messier 7
doar în engleză

Vedeți și