Fereastra Europei către Univers

Artist impression of the E-ELTESO a dobândit o capacitate de expertiză considerabilă în ceea ce privește planificarea, construirea și operarea unor mari telescoape astronomice în zone retrase. Telescopul VLT, construit de ESO, este cel mai avansat telescop optic terestru din lume și a permis numeroase descoperiri științifice.

Expertiza reprezintă coloana vertebrală a eforturilor de a construi un telescop extrem de mare necesar astronomilor europeni. Proiectul inițial a fost finalizat la sfârșitul anului 2006. Designul final al acestui echipament, un studiu care a costat 57 de milioane de euro, este actualmente în desfășurare, scopul fiind acela de a începe activitatea propriu-zisă a observatorului E‐ELT la începutul deceniului următor. În plus față de aceste activități de proiectare, mai mult de 30 de institute științifice europene și companii high‐tech studiază aspectele tehnologice ale marilor telescoape în programele-cadru 6 (Studiu de design pentru E‐ELT) și 7 (Pregătirea telescopului E‐ELT), parțial finanțate de Comisia Europeană. E‐ELT este un proiect științific extrem de prestigios, bazat pe tehnologii de vârf, care implică numeroase inovații, oferind multiple posibilități pentru tehnologii secundare și transfer de tehnologie, alături de oportunitățile unor contracte în domeniul tehnologiei. Astfel, ESO este un exemplu veritabil pentru industria europeană.

Telescopul E‐ELT a obținut deja largul sprijin al comunității științifice europene. Acesta este, de altfel, singurul proiect al astronomiei optice selecționat în cadrul foii de parcurs al Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare (European Strategy Forum on Research Infrastructures). De asemenea, ocupă un loc important și pe foaia de parcurs a infrastructurii europene pentru astronomie a ASTRONET.

Conducerea europeană a acestui ambițios și emblematic proiect va crește indiscutabil profilul științific, tehnologic și industrial al Europei.

Înapoi            Înainte