Saopštenja za medije

Prijavite se na esonews mailing listu.
eso1441sr — Foto izdanje
Vrele, plave zvezde jata Mesje 47
17. децембар 2014.: Ova spektakularna fotografija zvezdanog jata Mesje 47 nastala je uz pomoć Širokougaone kamere instalirane na MPG/ESO 2,2-metarskom teleskopu, na La Sija opservatoriji u Čileu. Ovim mladim, otvorenim zvezdanim jatom dominiraju sjajne plave zvezde, a vidljivo je i nekoliko crvenih, džinovskih zvezda.
eso1440sr — Saopštenje organizacije
Zeleno svetlo za izgradnju E-ELT teleskopa
4. децембар 2014.: Na nedavno održanoj sednici glavnog odbora ESO-a, savet je [1] dao zeleno svetlo za izgradnju Evropskog izuzetno velikog teleskopa (engl. European Extremely Large Telescope - E-ELT) koja će biti obavljena u dve faze. Za prvu fazu je odobreno oko milijardu evra, čime bi trebali da budu pokriveni troškovi izgradnje u potpunosti operativnog teleskopa opremljenog moćnim instrumentima, dok bi prva svetlosna informacija trebala da budei zabeležena u narednih desetak godina. Ovaj teleskop će dovesti do ogromnog broja naučnih oktrića u polju vansolarnih planeta, zvezdanog sastava bliskih galaksija i dubokog univerzuma. Ovo je najveći poduhvat ESO-a do sada, kada je reč o teleskopskoj kupoli i nosećoj strukturi, koje će biti postavljene u toku naredne godine.
eso1439sr — Foto izdanje
Okupljene zvezde srednjih godina u punom sjaju
26. новембар 2014.: MPG/ESO 2.2-metarski teleskop na La Sija opservatoriji u Čileu snimio je ovu blještavu fotografiju mladog zvezdanog jata NGC 3532. Neke od zvezda još uvek sijaju plavom, sjajnom svetlošću, ali je veliki broj masivnijih zvezda ušao u fazu crvenog džina i sjaji intenzivnom narandžastom svetlošću.
eso1438sr — Naučno saopštenje
Interesantno poravnavanje kvazara milijardama godina unazad
19. новембар 2014.: Najnovije opservacije Veoma velikog teleskopa (VLT) u Čileu otkrile su interesantna poravnavanja na najvećim skalama koja do sada nisu bila uočena u kosmosu. Evropski tim istraživača otkrio je da su ose rotacija posmatranih centralnih supermasivnin crnih rupa paralelne jedna s drugom na udaljenostima od nekoliko milijardi svetlosnih godina. Tim je takođe uočio da su ose rotacija ovih kvazara poravnate i sa strukturama na velikoj skali kosmičke mreže u kojoj borave.
eso1437sr — Naučno saopštenje
MUSE nam otkriva pravu priču iza sudara galaksija
10. новембар 2014.: Novi instrument na ESO Veoma velikom teleskopu (engl. Very Large Telescope - VLT), MUSE, omogućio je istraživačima da imaju do sada najbolji uvid u spektakularni kosmički sudar. Nova posmatranja otkrivaju nam po prvi put kretanje gasa koji je "otkinut" od galaksije ESO 137-001 koja se kreće velikom brzinom kroz ogromno galaktičko jato. Rezultati će dati odgovor na dugogodišnju misteriju - zbog čega formiranje zvezda prestaje u galaktičkim jatima.
eso1436sr — Foto izdanje
Revolucionarne slike teleskopa ALMA otkrivaju nam kako nastaju planete
6. новембар 2014.: Nova slika sa teleskopa ALMA, Atakama veliki milimetarski/submilimetarski teleskop, otkriva nam izvanredno fine detalje, kakve do sada nismo imali priliku da vidimo, u disku u kojem se formiraju planete u okolini mlade zvezde. Ovo su prva posmatranja koja su nastala u skoro pa finalnoj konfiguraciji ALMA teleskopa i to su najoštrije slike ikada napravljene na submilimetarskim talasnim dužinama. Ovi novi rezultati su ogroman korak unapred u posmatranjima razvoja protoplanetarnih diskova i formiranja planeta.
eso1435sr — Naučno saopštenje
VLTI detektovao svetlost van zodijačkog pojasa
3. новембар 2014.: Međunarodni tim astronoma je koristeći veoma moćan interferometar Veoma velikog teleskopa (VLTI) detektovao svetlost izvan zodijačkog pojasa blizu nastanjive zone u okolini devet bliskih zvezda. Ova svetlost predstavlja zvezdanu svestlost koja se reflektuje na česticama prašine, koje su nastale tokom sudara asteroida. Prisustvo ovako velike količine prašine u regionu koji se nalazi veoma blizu nekih zvezda može da predstavlja prepreku direktnom detektovanju planeta sličnih Zemlji u budućnosti.
eso1434sr — Naučno saopštenje
Na tragu stvaranja vansolarnih planeta u dvojnom sistemu zvezda
29. октобар 2014.: Naučnici su po prvi put, uz pomoć teleskopa ALMA, detektovali traku sačinjenu od gasa i prašine koja se pruža sa masivnog spoljašnjeg dela diska ka unutrašnjim predelima dvojnog sistema zvezda. Smatra se da je ova pojava, koja nikada ranije nije bila uočena, možda odgovorna za stvaranje drugog, manjeg diska materijala od kojeg se formiraju planete, a koji bi inače odavno nestao. Polovina zveda sličnih Suncu su rođene kao dvojni sistemi, te će ovi pronalasci imati ogroman uticaj na potragu za vansolarnim planetama. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature, 30. oktobra 2014. godine.
eso1433sr — Saopštenje organizacije
Poljska se pridružuje Južnoj evropskoj opservatoriji
28. октобар 2014.: Lena Kolarska-Bobińska, poljska ministarka za nauku i visoko obrazovanje, je danas potpisala sporazum prema kome će se ova zemlja pridružiti Južnoj evropskoj opservatoriji, ESO, najproduktivnijoj opservatoriji na zemlji. ESO se raduje pristupanju Poljske među zemlje članice, što će biti propraćeno i ratifikacijom ugovora o pridruženju.
eso1432sr — Naučno saopštenje
Pronađene porodice kometa u okolini bliske zvezde
22. октобар 2014.: HARPS instrument sa ESO La Silja opservatorije u Čileu koristi se da bi se napravio najkompletniji popis kometa ikada oko zvezde koja nije Sunce. Francuski tim astronoma je proučavao skoro 500 individualnih kometa koje orbitiraju oko zvezde Beta Pictoris i otkrio je da sve one pripadaju dvema različitim porodicama vansolarnih kometa: starim vansolarnim kometama koje su nekoliko puta proletele u blizini zvezde i mlađim vansolarnim kometama koje su posledica skorašnjeg raspada jednog ili više većih objekata. Novi rezultati će biti objavljeni u časopisu Nature 23. oktobra 2014.
eso1431sr — Naučno saopštenje
Tajne izgradnje galaktičke metropole
15. октобар 2014.: Astronomi su koristili teleskop APEX da ispitaju ogromno jato galaksija koje se formira u ranom svemiru, a koje otkriva da veliki broj zvezda koje se rađaju nije skriven u oblacima prašine, nego se formira na neočekivanim mestima. Ovo je prvi put da je postignut dogovor oko toga da je formiranja zvezda u jednom ovakvom objektu moguće.
eso1430sr — Foto izdanje
Let divlje patke u razvejanom zvezdanom jatu
1. октобар 2014.: Wide Field Imager kamera koji se nalazi na MPG/ESO 2.2-metarskom teleskopu na ESO La Silja opservatoriji u Čileu, uslikala je ovu prelepu sliku, prošaranu plavim zvezdama, na kojoj se može videti jedno od zvezdama najbogatijih razvejanih jata za koje znamo – Mesje 11, još poznato i kao NGC 6705 ili jato Divlje patke.
eso1429sr — Naučno saopštenje
ALMA ispitala burno poreklo galaksija sa diskom
17. септембар 2014.: Decenijama, naučnici su verovali da spajanje galaksija rezultira nastankom eliptičnih galaksija. Sada su istraživači, po prvi put, koristeći teleskop ALMA i druge radio teleskope pronašli dokaz da galaksije u sudaru zapravo formiraju galaksije sa diskom i da je ovo veoma čest slučaj u svemiru. Ovaj neočekivani rezultat mogao bi da objasni zašto u svemiru ima toliko spiralnih galaksija kao što je Mlečni put.
eso1428sr — Foto izdanje
Zvezdano jato nije onakvo kako izgleda
10. септембар 2014.: Najnovija slika sa VLT teleskopa za pregled neba na ESO Paranal opservatoriji u severnom Čileu prikazuje veliku skupinu zvezda, odnosno zbijeno zvezdano jato Mesje 54. Ovo jato izgleda kao i većina drugih jata, međutim ono nosi jednu tajnu. Mesje 54 nije deo Mlečnog puta, već je deo male prateće Patuljaste galaksije Strelac. Ova neuobičajena veza omogućila je astronomima da uz pomoć Veoma velikog teleskopa (engl. Very Large Teleskop, VLT) testiraju da li i u zvezdama van Mlečnog puta takođe ima neočekivano malo litijuma.
eso1427sr — Foto izdanje
Vreme u svemiru: razvedravanje!
3. септембар 2014.: Lupus 4, oblak gasa i prašine u obliku pauka, blokira svetlost zvezda na najnovijoj slici, nastaloj tokom večeri bez Mesečeve svetlosti. Iako tmuran za sada, predeli velike gustine u oblaku poput Lupusa 4 su mesta gde se rađaju nove zvezde koje će u njemu nastaviti da vode sjajan život. Wide Field Imager kamera na MPG/ESO 2,2-metarskom teleskopu na La Sija opservatoriji u Čileu zaslužna je za ovaj novi snimak.
eso1426sr — Naučno saopštenje
Najbolji uvid do sada u sudar galaksija u dalekom univerzumu
26. август 2014.: Koristeći Atakama veliki milimetarski/submilimetarski teleskop (engl. Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - ALMA), kao i mnoge druge teleskope što na zemlji što u svemiru, internacionalni tim astronoma stekao je, do sada, najbolji uvid u sudar dve galaksije koji se odigrao kada je Univerzum bio duplo mlađi nego što je sada. Uz ppomoć lupe veličine uporedive sa veličinom galaksije, uspeli su da otkriju do sada neviđene detalje. Nova ispitivanja galaksije H-ATLAS J142935.3-002836 pokazala su da ovaj kompleksni i udaljeni objekat izgleda kao dobro poznat lokalni primer galaksija u sudaranju - Antennae galaksije.
eso1425sr — Foto izdanje
Fantastičan snimak zvezdanog porodilišta
20. август 2014.: Najnovija slika koju je snimila Wide Field Imager kamera, sa La Sija opservatorije u Čileu, prikazuje dva dramatična regiona u kojima se rađaju zvezde u južnom delu Mlečnog puta. U prvom regionu, sa leve strane, dominira zvezdano jato NGC 3603, koje se nalazi 20 000 svetlosnih godina od nas u spiralnom kraku naše galaksije Mlečni put, koji nazivamo Karina-Strelčev krak. Drugi objekat, sa desne strane, predstavlja skupinu sjajnih oblaka gasa, poznatih kao NGC 3576, koji leže na duplo manjoj udaljenosti do Zemlje.
eso1424sr — Foto izdanje
Galaksija Trougao u očima teleskopa VST
6. август 2014.: Teleskop za preglede Veoma velikog teleskopa, takozvani VST, na Paranal opservataoriji u Čileu, snimio je prelepu sliku galaksije Mesje 33. Ova spiralna galaksija, u neposrednoj blizini naše Galaksije Mlečni put, načičkana je sjajnim zvezdanim jatima i oblacima gasa i prašine. Nova slika je jedan od najdetaljnijih, širokougaonih snimaka ovog objekta i kristalno jasno prikazuje mnoštvo blještavih, crvenih oblaka u spiralnim kracima.
eso1423sr — Naučno saopštenje
ALMA otkriva dvostruku zvezdu, sa vrlo čudnim protoplanetarnim diskom
30. јул 2014.: Astronomi su uz pomoć teleskopa ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) otkrili pomahnitali protoplanetarni disk gasa koji kruži oko dve mlade zvezde u binarnom sistemu HK Tauri. Najnovija posmatranja teleskopa ALMA pružaju nam do sada najjasniju sliku protoplanetarnog diska oko binarnog zvezdanog sistema. Novi rezultat nam takođe pomaže da objasnimo zašto toliki broj vansolarnih planeta – za razliku od planeta u Sunčevom sistemu – ima čudne, ekscentrične i nagnute orbite. Rezultati će biti objavljeni u časopisu Nature 31. jula 2014. godine.
eso1422sr — Foto izdanje
Život i smrt zvezda sestara
23. јул 2014.: Na ovoj upečatljivoj novoj slici koja nam dolazi sa ESO La Sija opservatorije u Čileu, mlade zvezde su se zbile ispred blještavih oblaka gasa i prašnjavih pejzaža. Zvezdano jato, poznato pod imenom NGC 3293, bi bilo samo običan oblak sačinjen od gasa i prašine, pre deset miliona godina, međutim kako su ubrzo zvezde počele da se formiraju, postalo je sjajna grupa zvezda koju vidimo ovde. Jata kao što je ovo predstavljaju zvezdane laboratorije, koje omogućavaju astronomima da više nauče o tome kako se zvezde razvijaju.
Prikaz od 1 do 20 od 32