Centaurus A

Fotografi me ngjyra të bashkuara e Centaurus A që shfaq lëndën që rrotullohet si dhe daljen me furi të lëndës nga vrima e zezë në qendrën e galaktikës active. Kjo fotografi përbëhet nga një bashkim imazhesh të përftuara nga tre instrumente, që punojnë në gjatësi vale shumë të ndryshme nga njëra-tjetra. Të dhënat  në gjatësinë e valës 870-mikron nga LABOCA në APEX, tregohen me ngjyrë portokalli. Të dhënat e marra me rreze X nga Observatori Chandra tregohen me ngjyrë blu, ndërsa të dhënat e marra me dritë të dukshme nga Fotografuesi me Fushë të Gjerë “Wide Field Imager (WFI)” tek teleskopi MPG/ESO 2.2 m në La Silla, Kili, tregon yjet dhe karakteristikat e galaktikës afërsisht në ngjyra reale.

Të drejtat:

ESO/WFI (Optical); MPIfR/ESO/APEX/A.Weiss et al. (Submillimetre); NASA/CXC/CfA/R.Kraft et al. (X-ray)

Rreth fotografisë

Id:eso0903a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:28 Janar 2009
Publikime të ngjashme:eso0903
Përmasat:2808 x 2957 px

Rreth objektit

Emri:Centaurus A, NGC 5128
Tipi:Local Universe : Galaxy : Type : Elliptical
Distanca:13 milion vite dritë
Constellation:Centaurus

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,8 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
239,9 KB
1280x1024
358,7 KB
1600x1200
478,0 KB
1920x1200
541,0 KB
2048x1536
727,7 KB

Koordinatat

Position (RA):13 25 27.70
Position (Dec):-43° 1' 9.55"
Field of view:22.71 x 23.92 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.0° djathtas vertikales

Ngjyra & filtera

BandaGjatësi valeTeleskopi
Optik
B
445 nmMPG/ESO 2.2-metre telescope
WFI
Rreze-XChandra X-ray Observatory
Optik
V
551 nmMPG/ESO 2.2-metre telescope
WFI
Milimetër
Submillimetre
870 μmAtacama Pathfinder Experiment
LABOCA
Optik
R
658 nmMPG/ESO 2.2-metre telescope
WFI

 

Shih dhe