Një vrimë e zezë yjore

Duke kombinuar vëzhgimet e bëra me Teleskopin Shumë të Madh të ESO-s dhe me teleskopin me rreze X, Chandra të NASA-s, astronomët kanë zbuluar dy nga burimet më të fuqishme që janë parë ndonjëherë nga një vrimë e zezë yjore. Vrima e zezë shpërthen një flluskë të madhe gazi të nxehtë me diametër rreth 1000 vite-dritë ose 2 herë më të gjerë dhe 10 herë më të fuqishme se mikrokuazarët. Vrima e zezë yjore i përket një sistemi binar siç është pikturuar në këtë pikturë artistike.

Të drejtat:

ESO/L. Calçada/M.Kornmesser

Rreth fotografisë

Id:eso1028a
Gjuha:sq
Tipi:Punim artistik
Data e Publikimit:Kor 7, 2010, 19:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1028
Përmasat:4000 x 3000 px

Rreth objektit

Emri:NGC 7793
Tipi:Milky Way : Galaxy : Activity : AGN : Quasar
Milky Way : Star : Evolutionary Stage : Black Hole
Distanca:12 milion vite dritë

Formate Fotografish

JPEG i madh
2,2 MB
Publikim JPEG
2,2 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
190,8 KB
1280x1024
302,0 KB
1600x1200
430,9 KB
1920x1200
503,3 KB
2048x1536
684,6 KB

 

Shih dhe