Një disk rreth një ylli masiv të sapolindur (përshtypje artistike)

Përshtypje artistike e një disku prej pluhuri që rrotullohet afër një ylli masiv të sapolindur. Astronomët kanë mundur të sigurojnë një imazh për herë të parë të këtij lloj disku, duke ofruar një dëshmi direkte të yjeve masivë që formohen në të njëjtën mënyrë si "vëllezërit" e tyre të vegjël —duke mbyllur një debat të gjatë. Disku flakërues shtrihet rreth 130 herë më larg se distanca Tokë-Diell — ose 130 njësi astronomike (AU), dhe ka një masë të ngjashme me atë të yllit, afërsisht 20 herë më të madhe se masa e Diellit. Përveç kësaj, shihet që pluhuri mungon në pjesët e brendshme të diskut.

Të drejtat:

ESO/L. Calçada/M. Kornmesser

Rreth fotografisë

Id:eso1029a
Gjuha:sq
Tipi:Punim artistik
Data e Publikimit:Kor 14, 2010, 19:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1029
Përmasat:4000 x 2666 px

Rreth objektit

Emri:Protoplanetary disc
Tipi:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk : Protoplanetary

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,8 MB
Publikim JPEG
1,8 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
185,9 KB
1280x1024
307,6 KB
1600x1200
442,1 KB
1920x1200
521,9 KB
2048x1536
692,2 KB