Messier 17, një vend ku formohen yjet, foto nga VST

Kjo foto mahnitëse e Messier 17 marrë nga VST tregon zonën ku formohen yjet, të njohur gjithashtu me emrin Mjegullnaja e Omegës ose Mjegullnaa e Mjelmës. Kjo zonë e madhe me gaz, pluhur dhe yje të rinj e të nxehtë ndodhet në zemër të Rrugës së Qumështit, në konstelacionin e Shigjetarit (Harkëtarit). Fusha e pamjes së VST-së është aq e gjerë sa në foto janë përfshirë edhe pjesët e jashtme e të zbehta të saj – duke mbajtur qartësinë e lartë nëpër të gjithë foton. Të dhënat janë përpunuar duke përdorur softwerin Astro-WISE të krijuar nga E.A. Valentijn dhe bashkëpunëtorët e tjerë në Groningen dhe në vende të tjera.

Të drejtat:

ESO/INAF-VST/OmegaCAM. Acknowledgement: OmegaCen/Astro-WISE/Kapteyn Institute

Rreth fotografisë

Id:eso1119a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Qer 8, 2011, 12:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1119
Përmasat:16017 x 16017 px

Rreth objektit

Emri:M 17, Messier 17
Tipi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Distanca:5500 vite dritë
Constellation:Sagittarius

Mounted Image

Formate Fotografish

Publikim JPEG
7,2 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
494,9 KB
1280x1024
817,4 KB
1600x1200
1,2 MB
1920x1200
1,3 MB
2048x1536
1,8 MB

Koordinatat

Position (RA):18 20 58.67
Position (Dec):-16° 8' 51.97"
Field of view:53.40 x 53.40 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.1° djathtas vertikales

Ngjyra & filtera

BandaTeleskopi
Optik
G
VLT Survey Telescope
OmegaCAM
Optik
R
VLT Survey Telescope
OmegaCAM
Infra të kuqe
I
VLT Survey Telescope
OmegaCAM