Galaktikat e errëta lokalizohen për herë të parë (të shënuara)

Në këtë imazh të thelluar tregohet zona e qiellit rrotull kuazarit HE0109-3518. Kuazari është shënuar me rreth të kuq afër qendrës së imazhit. Rrezatimi energjik në kuazar bën që galaktikat e errta të shkëlqejë, duke i ndihmuar astronomët të kuptojnë të fshehtat e fazave të hershme të formimit të tyre. Pamjet e zbehta të galaktikave janë rrethuar me rrathë blu. Galaktikave të errëta u mungojnë yjet, si pasojë ato nuk lëshojnë ndonjë dritë që të kapë teleskopi. Kjo i bën ato virtualisht të pamundura për t'u observuar, vetëm në rastin kur ato mund ndriçohen nga ndonjë burim i jashtëm drite, si në këtë rast nga një kuazar edhe më i largët.
Ky imazh kombinon vëzhgimet nga Teleskopi Shumë i Madh "VLT", i akorduar për të zbuluar burimet fluoreshente të prodhuara nga kuazarët, të cilat ndriçojnë galaktikat e errëta, me të dhëna me ngjyra nga "Digitized Sky Survey 2".

Të drejtat:

ESO, Digitized Sky Survey 2 and S. Cantalupo (UCSC)

Rreth fotografisë

Id:eso1228b
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Kor 11, 2012, 12:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1228
Përmasat:1600 x 1700 px

Rreth objektit

Emri:HE 0109-3518
Tipi:Early Universe : Galaxy
Early Universe : Galaxy : Activity : AGN : Quasar
Distanca:z=2.4 (zhvendosja e kuqe)
Constellation:Sculptor

Formate Fotografish

JPEG i madh
899,9 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
252,9 KB
1280x1024
424,5 KB
1600x1200
677,9 KB
1920x1200
613,0 KB
2048x1536
813,4 KB

Koordinatat

Position (RA):1 11 43.68
Position (Dec):-35° 3' 0.94"
Field of view:6.70 x 7.12 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.1° majtas vertikales

Ngjyra & filtera

BandaGjatësi valeTeleskopi
Optik
B
Digitized Sky Survey 2
Optik
R
Digitized Sky Survey 2
Infra të kuqe
I
Digitized Sky Survey 2
Optik
B
414 nmVery Large Telescope
FORS2

 

Shih dhe