Dy re ndriçuese shumë të ndryshme nga njëra-tjetra në Renë e Madhe të Magelanit

Teleskopi Shumë i Madh i ESO-s ka kapur një pamje të detajuar të zonës yll-formuese në Renë e Madhe të Magelanit – njërës nga galaktikat satelite të Rrugës së Qumështit. Kjo fotografi me cilësi të lartë na tregon dy retë ndriçuese të gazit. NGC 2014 (në të djathtë) me formë të çrregullt e me ngjyrë të kuqe dhe fqinji i tij NGC 2020 me formë rethore e me ngjyrë blu. Këto forma të çuditshme dhe shumë të ndryshme janë skalitur nga erërat e fuqishme yjore nga yjet shumë të nxehtë të sapolindur që gjithashtu rrezatojnë mbi gazin duke e bërë këtë të ndriçojë shumë.

Të drejtat:

ESO

Rreth fotografisë

Id:eso1335a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Gus 7, 2013, 12:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1335
Përmasat:3418 x 3418 px

Rreth objektit

Emri:Henize 55, Large Magellanic Cloud, NGC 2014, NGC 2020
Tipi:Local Universe : Nebula
Distanca:160000 vite dritë
Constellation:Dorado

Formate Fotografish

JPEG i madh
3,4 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
402,3 KB
1280x1024
594,2 KB
1600x1200
779,0 KB
1920x1200
864,1 KB
2048x1536
1,1 MB

Koordinatat

Position (RA):5 32 24.06
Position (Dec):-67° 41' 16.41"
Field of view:7.17 x 7.17 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.1° djathtas vertikales