Fotografi mahnitëse të yllit të sapolindur nga ALMA dhe NTT

Kjo fotografi e paparë më parë e objektit Herbig-Haro HH 46/47 kombinon vrojtimet radio të marra nga Rrjeti i Madh Milimetrik/nënmilimetrik i Atacama-s (ALMA) me valët shumë më të shkurtra të dritës së dukshme të Teleskopit me Teknologji të Re (NTT). Vëzhgimet e ALMA-s (me ngjyrë portokalli dhe jeshile, poshtë djathtas) të yllit të sapolindur zbulojnë një shpërthim të madh gazi që largohet prej nesh, i cili nuk shihet me dritë të dukshme për syrin e njeriut për shkak se është i mbuluar nga pluhuri dhe gazi. Majtas (me ngjyrë rozë dhe lejla) shihet pjesa e dukshme e shkulmit duke rrjedhë pak a shumë në drejtimin tonë.

Të drejtat:

ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/H. Arce. Acknowledgements: Bo Reipurth

Rreth fotografisë

Id:eso1336a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Gus 20, 2013, 16:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1336
Përmasat:1793 x 1263 px

Rreth objektit

Emri:HH 46, HH 47
Tipi:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Outflow
Distanca:1400 vite dritë
Constellation:Vela

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,3 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
416,3 KB
1280x1024
784,8 KB
1600x1200
1,2 MB
1920x1200
1,1 MB
2048x1536
1,4 MB

Koordinatat

Position (RA):8 25 44.37
Position (Dec):-51° 0' 25.76"
Field of view:7.50 x 5.28 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.1° djathtas vertikales