Argjend dhe blu në Paranal

Moti i kthjellët që në vende të tjera mund të personifikojë një ditë të bukur, në Paranal qielli i njw dite tw bukur kwrkohet tw jetw i mbushur me re. Meqë atje është një nga vendet më të thata të tokës, është shumë e rrallë të shohësh re në qiell. Shumë astronomë dhe inxhinierë që shpenzojnë kohë në atë zonë e kanë qiellin e kthjellët një nga gjërat më të habitshme në lidhje me punën në shkretëtirën e Atacama-s. Fotografia panoramike 360-gradëshe e marrë nga kontraktuesi Dirk Essl e formuar nga 15 fotografi na shfaq një nga ditët e rralla me re në Paranal. Disa re të holla dhe të imta mund të shihen mbi mbulesat e Teleskopëve Shumë të Mëdhenj. Këto re që formohen në lartësi të mëdha janë të formuara nga kristale të vogla akulli.

Në Observatorin e Paranal-it bie më pak se 10 milimetra shi në vit, një nga arsyet kjo se pse u zgjodh mali me lartësi prej 2600-metrash për ndërtimin e Teleskopit Shumë të Madh të ESO-s. Në këtë panoramë shihen katër teleskopët njësi të VLT-së si dhe katër teleskopët ndihmës brenda mbulesave të tyre rrumbullake, njëra afër dhe tre të tjerat larg përtej. Kanalet nëpër tokë janë rrugët ku lëvizin teleskopët ndihmës për tu pozicionuar në formacione të ndryshme gjatë vrojtimeve.

Dirk e vendosi këtë fotografi tek grupi Juaj i Fotografive të ESO-s në Flickr. Grupi Flickr shihet rregullisht dhe fotot më të mira përzgjidhen për t’u paraqitur në serinë tonë popullore të fotografive të javës, ose në galerinë tonë.

Lidhje

Të drejtat:

ESO/D. Essl

Rreth fotografisë

Id:potw1316a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Pri 22, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:5775 x 884 px
Field of View:360° x 55.1°

Rreth objektit

Emri:Panorama, Very Large Telescope
Tipi:Unspecified : Planet : Feature : Atmosphere : Cloud
Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,4 MB
Publikim JPEG
662,7 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
193,0 KB
1280x1024
270,1 KB
1600x1200
354,1 KB
1920x1200
415,4 KB
2048x1536
490,5 KB