Rruga e Qumështit ndriçon mbi borën e rënë në La Silla

Në periferi të Shkretëtirës Atacama, larg nga qytetet e ndotura nga drita në Kilin e veriut, qielli është pis i zi pas rënies së Diellit. Këto qiej të errët lejojnë të kryhen disa nga vëzhgimet më të mira astronomike. Në një lartësi prej 2400 metrash, Observatori i ESO-s në La Silla ka një pamje me qartësi të pabesueshme të qiellit të natës. Sidoqoftë, edhe ky vend i largët, i lartë, dhe i thatë nuk mund ti shpëtojë gjithmonë kushteve klimaterike dhe ndonjëherë në muajt e dimrit bora mund të mbulojë majën e malit si dhe godinat e teleskopëve.

Kjo pamje tregon dimrin në La Silla poshtë yjeve të Rrugës sonë të Qumështit, plani i të cilës ngrihet sipër përgjatë fotos. Të dukshme (nga e djathta në të majtë) janë teleskopi 3.6 metra i ESO-s, Teleskopi i Teknologjisë së Re (NTT), teleskopi 1-m Schmidt i ESO-s, dhe teleskopi MPG/ESO 2.2-metra, të gjithë të mbuluara me borë. Mbulesat e teleskopëve ndihmës të çmontuar Coudé mund të shihen ngjitur me teleskopin 3.6-metra të ESO-s, dhe midis saj dhe NTT-së janë rezervuarët e ujit të teleskopit.

Pamja e borës në La Silla në fillim mund të duket surprizuese, por në këtë lartësi të terrenit të ESO-s mund të provohen edhe temperaturat e larta dhe ato të ulta gjatë vitit.

Kjo fotografi u mor nga José Francisco Salgado, një nga ambasadorët e fotove të ESO-s.

Të drejtat:

ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org)

Rreth fotografisë

Id:potw1319a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Maj 13, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:8337 x 5044 px

Rreth objektit


Formate Fotografish

JPEG i madh
7,3 MB
Publikim JPEG
2,4 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
307,1 KB
1280x1024
478,7 KB
1600x1200
670,6 KB
1920x1200
792,7 KB
2048x1536
1,0 MB

 

Shih dhe