Tre planetë kërcejnë mbi La Silla

Tre planetë kërcejnë mbi La Silla

Një dhuratë e vërtetë për fotografët dhe astronomët: në qiell po ndodh një fenomen i njohur si syzygy – kur tre (ose më shumë) trupa qiellorë  pozicionohen afërsisht në vijë të drejtë në qiell. Kjo ngjarje quhet gjithashtu  si një bashkim i afërt trefish kur trupat qiellorë kanë një gjatësi ekliptike të ngjashme. Natyrisht, ky pozicionim është vetëm një iluzion për shkak të perspektivës, por kjo nuk e bën atë më pak të veçantë. Në këtë rast, këto trupa janë tre planetë, dhe e vetmja gjë që nevojitet për të shijuar shfaqjen ështën një pamje e qartë e qiellit në drejtim të perëndimit të Diellit.

Fatmirësisht, kjo është ajo që ndodhi për ambasadorin e fotove të ESO-s Yuri Beletsky, i cili kishte shansin të vërente këtë pamje spektakolare nga Observatori në La Silla i ESO-s në Kilin e veriut të Dielën më 26 Maj. Mbi kupolat e rrumbullakëta të teleskopëve, tre nga planetët e Sistemit tonë Diellor – Jupiteri (sipër), Venusi (poshtë në të majtë), dhe Mërkuri (poshtë në të djathtë) – u zbuluan “duke kërcyer” pas perëndimit të Diellit.

Një pozicionim si ky ndodh vetëm një herë në disa vjet. I fundit ndodhi në Maj të vitit 2011, dhe tjetri do të ndodhë në Tetor 2015. Ky trekëndësh qiellor do të jetë në maksimumin e tij nga java e fundit të Majit, por ju mund të kapni të tre planetët edhe në ditët në vazhdim të cilët vazhdojnë të ndryshojnë pozicion ngadalë nëpër qiell.

Lidhje

Fotografi: Tre planetët kërcejnë mbi La Silla (e mbishkruar)

Të drejtat:

Y. Beletsky (LCO)/ESO

Rreth fotografisë

Id:potw1322a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Qer 3, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:3000 x 2091 px

Rreth objektit

Emri:Jupiter, La Silla, Mercury, Venus
Tipi:Solar System : Sky Phenomenon
Solar System : Planet
Unspecified : Technology : Observatory

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,2 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
147,7 KB
1280x1024
233,0 KB
1600x1200
338,5 KB
1920x1200
408,6 KB
2048x1536
577,1 KB

 

Shih dhe