Bubullima dhe rrufe

Në këtë fotografi elektrizuese, të marrë të Premten më 7 qershor 2013, një shkreptimë po shkarkon me tërbim mbi Cerro Paranal. Kupolat gjigande e të katër Njësive të Teleskopëve të VLT-së, secila prej tyre me lartësinë e një ndërtese 8-katëshe, duken si xhuxhe nën goditjen e stuhisë së fuqishme.

Në të majtë të fotografisë, një yll i vetmuar ka lindur duke u bërë dëshmitar i kësaj shfaqjeje – vetëm një pikëz drite kundrejt një qielli të errët. Ky yll është Procioni, një yll dyfish i ndritshëm në konstelacionin e Qenit të vogël (The Lesser Dog).

Retë mbi Observatorin e ESO-s në Paranal janë shumë të rralla. Mesatarisht, kjo zonë ka rreth 330 ditë me Diell në vit. Rrufetë janë edhe më të rralla, meqë observatori është pozicionuar në një nga vendet më të thata të tokës: Shkretëtira e Atacama-s në Kilin e Veriut, 2600 metra mbi nivelin e detit. Në qoftë se në këtë zonë do të ketë ndonjë re, këto të fundit do të jenë shumicën e kohës më poshtë se observatori.

Në një periudhë kohore prej më shumë se 16-vitesh si inxhinier në Paranal, ambasadori i fotove të ESO-s Gerhard Hüdepohl po sheh shkreptima për herë të dytë – kështu ai mori kamerën dhe doli jashtë për të kapur këtë pamje të rrallë.

Të drejtat:

Rreth fotografisë

Id:potw1324a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Qer 17, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:7360 x 4912 px

Rreth objektit

Emri:Cerro Paranal, Very Large Telescope
Tipi:Solar System : Sky Phenomenon : Light Phenomenon : Lightning
Unspecified : Technology : Observatory

Formate Fotografish

JPEG i madh
6,3 MB
Publikim JPEG
2,9 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
152,3 KB
1280x1024
241,2 KB
1600x1200
343,5 KB
1920x1200
394,7 KB
2048x1536
547,6 KB

 

Shih dhe