Drita e Hënës dhe e Zodiakut mbi La Silla

Ajo që mund të duket si një qytet i të ardhmes nga një tregim fantastiko-shkencor, duke qëndruar mbi re, është Observatori që i ka shërbyer më shumë ESO-s, La Silla. Kjo fotografi u mor nga astronomi Alan Fitzsimmons ndërkohë që qëndronte pranë teleskopit 3.6 metra të ESO-s pak pas perëndimit të Diellit. Hëna ndodhet vetëm pak jashtë kontureve të fotos, duke mbuluar observatorin me një dritë të zymtë e cila reflektohet nga retë më poshtë.

Shtylla shumë e zbehtë e dritës me ngjyrë të verdhë që ngrihet mbi retë dhe që është akoma e ndriçuar nga perëndimi i Diellit, është drita zodiakale. Ajo shkaktohet nga drita e Diellit e reflektuar nga grimcat e pluhurit ndërmjet Diellit dhe planetëve. Kjo mund të shihet vetëm pas perëndimit të Diellit ose para lindjes së tij, në periudha të veçanta të vitit, nga vende shumë të mira vëzhgimi si ajo e La Silla-s.

Në këtë fotografi mund të shihen disa teleskopë. P.sh., struktura e madhe këndore në fund të rrugës është New Technology Telescope (NTT). Sipas emrit të tij, kur përfundoi në vitin 1989 teleskopi përfshiu një numër instrumentesh revolucionarë duke përfshirë dhe përdorimin e plotë të optikës adaptive si dhe kupolën revolucionare në formë oktagonale. Shumë nga tipet e instrumenteve të NTT-së u përdorën edhe tek Teleskopi Shumë i Madh i EOS-s.

Kupola në plan të parë, në të djathtë është Teleskopi Zviceran Leonhard Euler 1.2 metra i emëruar për nder të matematikanit Leonhard Euler (1707–83).

Alan publikoi këtë fotografi në Grupin tuaj të fotove të ESO-s në Flickr. Grupi Flickr shihet rregullisht dhe fotot më të mira zgjidhen për tu paraqitur në serinë tonë të “Fotografive të Javës” ose në galerinë tonë të fotove.

Të drejtat:

A. Fitzsimmons/ESO

Rreth fotografisë

Id:potw1325a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Qer 24, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:3529 x 2395 px

Rreth objektit

Emri:La Silla, New Technology Telescope, Swiss 1.2-metre Leonhard Euler Telescope
Tipi:Milky Way : Sky Phenomenon : Night Sky : Zodiacal Light
Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,2 MB
Publikim JPEG
2,9 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
167,7 KB
1280x1024
254,6 KB
1600x1200
346,9 KB
1920x1200
367,1 KB
2048x1536
525,8 KB

 

Shih dhe