"Wings for Science" (Krahë për shkencën) fluturon mbi Paranal

Kjo pamje e rrallë ajrore e Observatorit të Paranal-it u mor në Dhjetor 2012 nga Clémentine Bacri dhe, Adrien Normier, të cilët po fluturonin me një aeroplan ekologjik special ultra të lehtë [1] në një udhëtim 1-vjeçar rreth botës. Kjo pamje tregon bukurinë natyrale të panoramës si dhe shtëpinë e largët të konstruksionit më të mirë për astronominë, Teleskopi Shumë i Madh (VLT) i ESO-s, me katër njësitë e pavarura të tij secila me diametër 8 metra, i cili ndodhet në majën e Cerro Paranal-it.

ESO aktualisht ka një partneritet me ORA me projektin “Wings for Science” një iniciativë jo fitimprurëse e cila i ofron mbështetje ajrore organizatave kërkimore publike. Dy anëtarët e ekuipazhit të projektit “Wings for Science” kryen dhe një fluturim mbi observatorët e Kilit të Veriut, krahas vendeve të tjera, përpara se ata të linin Amerikën e Jugut dhe të kërcenin për në Australi. Gjatë udhëtimit të tyre, ata ndihmuan shkencëtarët  duke i dhënë një mundësi ajrore që varion nga marrja e mostrave të ajrit e deri tek arkeologjia, vrojtimet mbi biodiversitetin si dhe modelimin e terrenit në 3D.

Filmimet e shkurtra dhe fotografitë e mrekullueshme që janë prodhuar gjatë fluturimeve janë përdorur për qëllime edukative dhe për reklamimin e kërkimeve lokale. Fluturimi i tyre nisi në Qershor 2012 dhe mbaroi në Qershor 2013 me një zbritje në Paris në një shfaqje ajrore më 17 Qershor 2013.

Shënime

[1] Avioni ultra i lehtë është një fitues i çmimit të NASA-s një “Pipistrel Virus SW 80” që përdor vetëm 7 litra karburant për 100 kilometra – më pak se shumica e makinave.

Lidhje

"Wings for Science" (Krahë për shkencën)

Të drejtat:

Clem & Adri Bacri-Normier (wingsforscience.com)/ESO

Rreth fotografisë

Id:potw1328a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Kor 15, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:4464 x 3016 px

Rreth objektit

Emri:Very Large Telescope, Wings for Science
Tipi:Unspecified : Technology : Observatory

Formate Fotografish

JPEG i madh
3,2 MB
Publikim JPEG
4,1 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
321,8 KB
1280x1024
507,1 KB
1600x1200
699,4 KB
1920x1200
814,7 KB
2048x1536
1,0 MB