Brezi i Venusit mbi Cerro Paranal

Kjo fotografi na shfaq një pamje nga lindja, e marrë nga Observatori i Paranal-it, në momentin fill pas perëndimit të Diellit. Ndriçimi portokalli i perëndimit si dhe Hëna shihen pas teleskopëve ndihmës të VLT-së me diametër prej 1.8 metra. Por kjo fotografi është më interesante falë një fenomeni atmosferik të njohur si Brezi i Venusit.

Hija në ngjyrë gri në blu mbi horizont është hija e Tokës dhe ngjitur mbi atë është një shkëlqim në ngjyrë rozë. Ky fenomen formohet nga drita e skuqur e Diellit që ulet poshtë, e cila shpërhapet nga atmossfera e Tokës. Ky fenomen ndodh edhe pak përpara lindjes së Diellit. Një efekt i ngjashëm ndodh edhe gjatë eklipsit total të Diellit.

Teleskopët e treguar në fotografi janë tre nga 4 Teleskopët Ndihmës me diametër 1.8 metra, të futura në mbështjelljen e tyre shumë kompakte. Këto teleskopë përdoren për vëzhgime interferometrike, në rastin kur dy ose më shumë teleskopë punojnë së bashku, duke formuar një pasqyrë virtuale dhe kështu duke i mundësuar astronomëve të shohin detaje shumë të imta nga sa mund të shihen me një teleskop të vetëm.

Carolin Liefke nxorri këtë foto gjatë një vizite në Paranal, dhe e publikoi këtë në Grupin Flickr të Pikturave të ESO-s. Grupi Flickr shihet rregullisht dhe fotografitë më të mira zgjidhen për tu vendosur në serinë popullore të Fotografive të Javës, në galerinë tonë. Carolin punon në “Haus der Astronomie” (Shtëpinë e Astronomisë) qendër për edukimin në lidhje me astronominë dhe në reklamimin në Heidelberg, Gjermani, dhe është një antare e ESO-s në Rrjetin Shkencor të Përhapjes së Lajmit (ESON). ESON sjell lajmet e ESO-s në Shtetet Antare si dhe në shtetet e tjera duke përkthyer botimet për shtyp dhe duke mundësuar një pikë kontakti për mediat lokale.

Lidhje

Të drejtat:

C. Liefke/ESO 

Rreth fotografisë

Id:potw1331a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Gus 5, 2013, 10:00 CEST
Përmasat:3746 x 2514 px

Rreth objektit

Emri:Auxiliary Telescopes, Moon, Very Large Telescope Interferometer
Tipi:Solar System : Planet : Satellite
Unspecified : Sky Phenomenon : Light Phenomenon : Ray-Shadow : Earth shadow
Unspecified : Technology : Observatory

Formate Fotografish

JPEG i madh
2,0 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
186,2 KB
1280x1024
322,1 KB
1600x1200
475,6 KB
1920x1200
575,9 KB
2048x1536
778,4 KB

 

Shih dhe