Pamje panoramike e ALMA-s së bashku me mjegullnajën Carina

Ambasadori i fotove të ESO-s, Babak Tafreshi mori këtë pamje panoramike të antenave të Rrjetit të Madh milimetrik/nënmilimetrik të Atacama-s (ALMA) në një natë të kthjellët në pllajën Chajnantor, në Andet e Kilit.

Njolla e kuqe që mbizotëron në të majtë të fotografisë është Mjegullnaja Carina. Ajo shtrihet në konstelacionin Carina, rreth 7500 vjet-dritë larg tokës. Kjo re e ndritshme gazi dhe pluhuri është nga mjegullnajat më të ndritshme në qiell dhe përmban disa nga yjet më masiv të njohur të rrugës së  Qumështit, ashtu siç është Eta Carinae. Për disa fotografi të bëra kohët e fundit të Mjegullnajës Carina nga ESO, shihni eso1208, eso1145, dhe eso1031.

ALMA një projekt ndërkombëtar për astronominë, është një partneritet i Evropës, Amerikës së Veriut dhe Azisë Lindore në bashkëpunim me Republikën e Kilit. Ndërtimi dhe punimet e ALMA-s i janë besuar Evropës nga ESO, i janë besuar Amerikës së Veriut nga Observatori Kombëtar i Radio Astronomisë (NRAO), dhe i janë besuar Azisë Lindore nga Observatori Kombëtar mbi Astronominë në Japoni (NAOJ). Observatori i përbashkët ALMA (JAO) siguron një udhëheqje të unifikuar si dhe menaxhimin e ndërtimit, komisioneve dhe funksionimin e ALMA-s.

Të drejtat:

ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

Rreth fotografisë

Id:potw1345a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Nën 11, 2013, 10:00 CET
Përmasat:9000 x 1723 px

Rreth objektit

Emri:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Panorama
Tipi:Solar System : Sky Phenomenon : Night Sky

Formate Fotografish

JPEG i madh
4,3 MB
Publikim JPEG
986,2 KB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
238,9 KB
1280x1024
342,1 KB
1600x1200
454,4 KB
1920x1200
543,2 KB
2048x1536
641,9 KB

 

Shih dhe