Mededeling

Aanmelding van start voor AstroCamp 2020

31 maart 2020

De aanvragen voor het door ESO ondersteunde zomerkamp AstroCamp 2020 gaan op 1 april 2020 van start. AstroCamp is een academisch programma op het gebied van astronomie en fysica, georganiseerd door het Centro de Astrofísica da Universidade do Porto (CAUP), dat nieuwsgierigheid en kritisch denken wil bevorderen. Het kamp vindt plaats van 9 tot 23 augustus 2020 op een afgelegen en rustige plek, weg van de stedelijke stress. Het programma is bedoeld voor middelbare scholieren uit 42 verschillende landen, waaronder alle ESO-lidstaten (dus ook Nederland en België), Canada en de Verenigde Staten. De scholieren moeten in een van hun laatste drie jaren zijn voordat ze naar de universiteit gaan.

De aankondiging van het AstroCamp was op 22 Februari. De video van deze presentatie is hier beschikbaar.

Studenten van alle achtergronden komen samen en volgen twee cursussen, bestaande uit dagelijkse lessen, opdrachten en een eindexamen. Enkele andere hoogtepunten zijn:

  • Het waarnemen van de donkere nachthemel (onder meer de Perseïden-meteorenzwerm) met het blote oog en telescopen;
  • Skypen met astronomen en natuurkundigen uit verschillende landen;
  • Een computerproject, waarbij met gegevens van ’s werelds beste telescopen wordt gewerkt;
  • Sociale activiteiten zoals wandelen, sport en film- en documentairevoorstellingen.

Aanvragen voor AstroCamp 2020 zijn welkom van 1 tot 30 april 2020. Een Engelstalige motivatiebrief is vereist, evenals een aanbevelingsbrief. Een op motivatie en academische verdiensten gebaseerde selectie van kandidaten zal worden uitgenodigd voor een Skype-interview in het weekend van 30-31 mei. De geslaagde kandidaten krijgen rond 3 juni plaatsen aangeboden en moeten uiterlijk op 12 juni 2020 hun deelname bevestigen en het vereiste papierwerk indienen. Voor scholieren op Portugese scholen is het kamp gratis. Scholieren uit andere landen betalen €400. Het volledige reglement is te vinden op de website van het kamp.

De best in aanmerking komende aanvrager van een van ESO’s lidstaten wint een door ESO aangeboden beurs voor het kampgeld (ter waarde van €400, inclusief volpension, kampactiviteiten, binnenlandse reis van en naar de luchthaven van Porto, en verzekeringen). Internationale reizen naar de luchthaven van Porto zijn niet inbegrepen.

Let op: vanwege de uitbraak van het coronavirus behouden de organisatoren zich het recht voor om het zomerkamp af te gelasten. De organisatoren overwegen om het kamp virtueel te laten verlopen. Meer informatie volgt.

Links

Contact

Carlos Martins
AstroCamp organiser
Email: astrocamp@astro.up.pt

Wolfgang Vieser
ESO Supernova Education Coordinator
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6183
Email: wvieser@eso.org 

Over de Mededeling

Id:ann20011

Afbeeldingen

Astrocamp poster
Astrocamp poster
Alleen in het Engels