Een microlensmysterie

Dit spectaculaire blikveld vol met sterren toont de bolvormige sterrenhoop NGC6553. Deze sterrenhoop staat op een afstand van ongeveer 19.000 lichtjaar in het sterrenbeeld Boogschutter. In dit veld hebben sterrenkundigen een mysterieus microlens-event gevonden.

Microlensing is behoort tot het verschijnsel van de gravitationele lenzen. Het licht van een achtergrondbron wordt gebogen door het gravitatieveld van een voorgrond-object. Het zorgt voor een vergroot beeld van het achtergrond-object. Het object dat hier in NGC 6553 het microlensing-effect veroorzaakt heeft het licht van een rode reus gebogen. De rode reus zie je op de achtergrond bij de pijl. Als het microlens-object echt in het cluster ligt (de wetenschappers denken dat daar 50% kans op is), zou het een zwart gat kunnen zijn met een massa twee keer zo groot als onze zon. Het is dan de eerste van zijn soort die ontdekt is in een bolvormige sterrenhoop.Het zou tevens het oudst bekende stellaire-massa zwarte gat zijn dat ooit is ontdekt. Echter, er zijn nog meer waarnemingen nodig om de ware aard van het object te bepalen dat verantwoordelijk is voor het lensing-effect.

Deze kosmologische bijzonderheid was waargenomen door ESO’s VISTA telescoop van het Paranal Observatorium in Chili als onderdeel van de VISTA Variables in the Vıa Lactea Survey (VVV). Dat is de zoektocht (op basis van nabij-infraroodlicht) die gericht is op het scannen van de centrale delen van de Melkweg.

Link:

 

Credit:

ESO

Over de afbeelding

Id:potw1540a
Taal:nl-be
Type:Collage
Publicatiedatum:5 oktober 2015 10:00
Grootte:5449 x 3852 px

Over het object

Naam:NGC 6553
Type:Milky Way : Cosmology : Phenomenon : Lensing
Afstand:20000 lichtjaren

Image Formats

Grote JPEG
10,3 MB